Pretraga

Možete li, ako odete na faks u neku drugu EU državu, ondje dobiti vozačku? Imamo odgovor

A- A+

Scenarij u kojem neka mlada osoba ode radi posla ili studija živjeti u neku od zemalja Europske unije i nije toliko nerealan. Pa je često pitanje možete li u toj situaciji vozački polagati u toj zemlji, odnosno zatražiti vozačku dozvolu EU-a. To je moguće, no postoje kriteriji koje morate zadovoljiti.

Foto: srednja.hr

Otišli ste na dulji studij u neku zemlju EU, nemate položen vozački i voljeli biste to obaviti ovdje gdje trenutno živite? Razbijamo mit da je to nemoguće – vozačku dozvolu možete zatražiti i u zemlji u kojoj studirate, ali uz neka pravila.

Ako studirate u drugoj EU zemlji, vozačku možete zatražiti samo ako ste ondje najmanje šest mjeseci

Kako je objašnjeno na stranicama  Europske unije, za dobivanje vozačke dozvole EU-a morate imati uobičajeno boravište u zemlji EU-a u kojoj ste je zatražili, zadovoljiti dobnu granicu i ispunjavati
zahtjeve u pogledu zdravstvene sposobnosti. Dakako, potrebno je položiti vozački.

– Dozvolu možete zatražiti samo u državi u kojoj obično ili uobičajeno živite. Općenito, to je zemlja u kojoj živite najmanje 185 dana svake kalendarske godine zbog osobnih ili poslovnih obveza. Ako imate osobne ili poslovne obveze u dvije zemlje EU-a ili više njih, vaše je uobičajeno boravište tamo gdje imate osobne obveze (dok se god tamo redovito vraćate). Ne trebate ispunjavati prethodno navedeni uvjet ako živite u zemlji EU-a radi obavljanja zadatka tijekom određenog razdoblja, stoji na stranicama Europske unije.

No, ako se odselite u drugu zemlju EU-a radi studiranja, vaše se uobičajeno boravište ne mijenja. Ipak, vozački možete polagati ondje.

– Možete zatražiti vozačku dozvolu u toj zemlji EU-a ako možete dokazati da u njoj već studirate najmanje šest mjeseci, stoji na stranicama Europske unije.

Izdvojeni članak

Trebate li nostrificirati diplomu ako nastavljate studij u Europskoj uniji? Pravila su jasna

U svim zemljama morate položiti i teoriju i vožnju

Prije svega, bitno je naglasiti, trebali biste se dobro informirati oko dobi koju je potrebno ispuniti za dobivanje vozačke dozvole. Moguće je da se donja dobna granica razlikuje od zemlje do zemlje i da svaka zemlja može imati neke svoje dodatne uvjete.

Isto je i s vozačkim ispitima, čije je polaganje uvjet za dobivanje vozačke. Dakle nema pravila o osposobljavanju vozača na razni EU, ali postoje minimalni uvjeti. Primjerice, u svim zemljama morate položiti i teorijski dio ispita i ispit vožnje.

Kada jednom ispunite sve potrebne zahtjeve dobivate standardiziranu EU vozačku dozvolu koja je u svim zemljama EU uvedena 2013. godine i ima posebne sigurnosne značajke.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem