Pretraga

VIDEO: Građanima smo postavili tri pitanja s mature, nitko nije točno odgovorio na sva

A- A+

Provjerili smo znanje prolaznika u Splitu kvizom o Europskoj uniji, točnije pitanjima s mature iz Politike i gospodarstva. Prvo je pitanje bilo najteže, no jedna je osoba uspjela odgovoriti točno. Ukupno smo građanima postavili tri pitanja, no nitko nije na sva tri odgovorio točno.

Split| foto: Unsplash

Odlučili smo ispitati prolaznike u Splitu o Europskoj uniji, odnosno o Europskom parlamentu, postavivši im pitanja koja su se prijašnjih godina pojavljivala na maturi iz Politike i gospodarstva. Dvojica mladića i jedna djevojka zaigrali su s nama kviz koji nije donio pobjednika.

Naime, svih troje znalo je odgovor na jednak broj pitanja, točnije na dva od ukupno tri. Najviše muke zadalo je prvo pitanje, budući da se ispituje i znanje iz Ustava Republike Hrvatske, a najjednostavnije im bilo je drugo pitanje.

Izdvojeni članak
Razmišljanje o odgovorima

VIDEO: Nova runda okršaja šefa i studenta u kvizu, a provjerite kako biste vi prošli

Pitanja su bila sljedeća:

  • Koji građani u Republici Hrvatskoj prema Ustavu Republike Hrvatske imaju i pasivno biračko pravo na izborima za Europski parlament?
  • Koje je ideološko usmjerenje stranačke grupacije u Europskome parlamentu koja okuplja demokršćanske i narodnjačke stranke, a zalaže se za načelo zajednice iznad pojedinca?
  • Koja je bila svrha uključivanja hrvatske kune u Europski tečajni mehanizam (ERM II) prije uvođenja eura?

Kako su prolaznici reagirali na pitanja, koje su odgovore ponudili te kakvo je vaše znanje, provjerite u videozapisu. Uz to, pridružite nam se i u srednja.hr  online kvizovima o Europskoj uniji, u kojima možete dobiti vrijedne nagrade.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem