Pretraga

VIDEO: Stigli smo u Osijek, imamo posebnu epizodu Newsflasha – ovo su zanimljivosti o školstvu u Slavoniji

A- A+

U Slavoniji još se jedino u Hrvatskoj može školovati za bačvara. Njihova III. gimnazija u Osijeku već godinama bilježi odlične rezultate na maturi Matematike, a u I. gimnaziji Osijek obično se traži mjesto više. Najviše učenika iz Osječko-baranjske županije upisalo je lani FERIT u Osijeku, a najmanje izostanaka iz škola po županijama imaju učenici Požeško-slavonske županije.

Osijek

Osijek | foto: Canva

Ovog tjedna donosimo specijalno izdanje našeg formata ‘newsflash‘ iz Osijeka gdje 30. siječnja održavamo i tribinu o učeničkim, studentskim i EU izborima. Izdvojili smo niz zanimljivosti o učenicima, studentima i školama upravo u Slavoniji.

Tako je ove godine peta najuspješnija škola na maturi Matematike III. gimnazija Osijek koja dobre rezultate na toj maturi ostvaruje već godinama.  Jedna od najpopularnijih škola u Hrvatskoj na upisima lani je bila I. gimnazija Osijek u kojoj je bilo 709 prijava, a samo 120 mjesta. Najviše učenika iz Osječko-baranjske županije lani je upisalo osječki FERIT, a slijede Ekonomija i Filozofski fakultet u Osijeku. Deveta najveća srednja škola u Hrvatskoj je Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice s 853 učenika, a Našice inače broje 14.000 stanovnika.

Izdvojeni članak

Vukovar je u 10 godina izgubio četvrtinu učenika: Izdvojili smo još nekoliko podatka o tamošnjim školama

Slavonske srednje škole su i na popisu onih najmanjih. Četvrta najmanja javna srednja škola u Hrvatskoj je Srednja škola Dalj s 50 učenika, a peta Srednja škola Josipa Kozarca Đurđenovac s 51 učenikom. No, ta škola ima još nešto posebno – samo u njoj u Hrvatskoj izučava se za bačvara, osobu koja izrađuje bačve i drvene posude. Nažalost, u zadnjih deset godina Vukovar je izgubio četvrtinu učenika – danas ih je samo 2.800. No, u Vukovar dolaze svi osmaši učiti o vrijednostima Domovinskog rata.

Najistočnija škola u Hrvatskoj je Srednja škola Ilok iz Vukovarsko-srijemske županije koja broji 129 učenika u 15 razreda. Najmanji broj izostanaka iz škole lani po županijama ima Požeško-slavonska županija, samo 69,35 izostanaka po učeniku. Inače, prosjek u Hrvatskoj je 87. U našem videozapisu možete čuti i neke slavonske izraze. Znate li što je butra, treska, gimba, gužvara, levat ili picajzla? Na našim društvenim mrežama tražimo odgovore na ta pitanja.