Pretraga

Nađi si snažnog muškarca (Dinko Šimunović: Alkar)

A- A+

Alkar je priča o sukobu dvaju muškaraca oko jedine pojave željne i dostojne pažnje, žene. Ovo je primjer lektirnog djela koje ne ostavlja prostor za zdravi razum, moralna načela i konvencionalnu ljubav.

Azra

Azra | screenshoot iz serije

Ako ste prije bili skloni gledanju hrvatske sapunice Zabranjena ljubav, ova će vam lektira dati privremeno smirenje jer nudi jedan zaplet i jedan ljubavni trokut.

Upoznajmo likove

Iako se u ovoj lektiri ne radi o ljubavi između brata i sestre, ipak je čitateljstvu pružena priča o obiteljskim odnosima, više sukobima, i zajedničkom ljubavnom interesu. Pa neka se krene od ljepše polovice.

Izdvojeni članak
Besramnici

Nekad, naprosto, ne možeš pobijediti – Eshilov Okovani Prometej

Marta je glavna ženska junakinja zavrzlame imena Alkar, ona je lijepa djevojka odgojena u gruboj sredini. Ima 20 godina i čak dvojicu muškaraca koji ju žele. Ali koga Marta želi? Marta želi snažnog muškarca, opasnog i samopouzdanog, žudi za muškom dominantnom karikom koja će joj osigurati sigurnu budućnost i uz koju će se ona osjećati sigurno.

Marta ne želi emotivno muško, ne gaji iste ugodne osjećaje prema muškarcu koji je blag, osjetljiv i nježan.

Sada kada je osviješteno što Marta želi, da vidimo što se Marti nudi. Sinjska junakinja može birati između Rašice i Salka, bolje rečeno, oca i sina.  Ovaj je obiteljski duo problematičan, u potpunosti suprotan i do ušiju zaljubljen u nju.

Izdvojeni članak
serija Frikovi

Ako treba birati između ljubavi i novca, ljubav ne pobjeđuje (Marin Držić: Dundo Maroje)

Rašica je 50-godišnji muškarac, Salkov otac. Fizički podsjeća na junake iz prošlosti, podsjeća na one junake o kojima mladići sanjaju da budu. Ni karakterom nije daleko od idealiziranih grubih junaka. On je snažna ličnost koja ima svoje ja, koja nameće svoje ja i koja dobiva ono što poželi. Drugim riječima, on je Martina slatka patnja.

Martin gorak okus u ustima je njegov 18-godišnji sin Salko, nježna dušica koja voli i koja zbog te ljubavi pati. Tjelesno je snažan, no Marti to nije dovoljno. Njoj muškarac karakterno mora biti superioran. Radije bi šakom o stol nego ljubavnu pjesmicu.

Shvati sadašnjost tako da čuješ o prošlosti

U lektiri je dana prošlost koja lijepo objašnjava svačije ponašanje, tj. životne okolnosti koje bi veoma jadno mogle poslužiti kao izlika za sadašnje ponašanje.

Izdvojeni članak
Cry-Baby

„Opusti se, saberi se i nemoj završiti u zatvoru“ (Honoré de Balzac: Otac Goriot)

Rašica je kao privlačan i bogat mladić bio zaljubljen u Martinu majku Stanu, još jednu lijepu ženu i želio se njome oženiti. Stana ga je odbila jer je oboljela od crnih ospica koje su je ostavile unakaženom. Rašici nije bilo stalo do toga, i dalje ju je želio, ali ga je ona odbila. Svatko je otišao svojim putem.

Stana se udala za siromašnog Iliju i rodila mu dvije kćeri: stariju Martu i mlađu Ivu. Rašica je uzeo bogatu Lucu koju nije volio. Dobio je sina Salka i potom ostavio i nju i njega. Uzeli su ga hajdučki putevi. Kao hajdučki harambaša obogatio se tako da je ubijao i pljačkao bogate Turke. Kada mu je umrla žena, sjetio se da ima sina i vratio se u rodno mjesto.

Pokušao je Salku pružiti izgubljeno djetinjstvo, ali taj je plan propao, isto kao i odnosi između oca i sina. Izlika za ovakvo ponašanje može se još jedanput pronaći u sredini koja ne tolerira verbalno iskazivanje osjećaja.

Izdvojeni članak
Veliki Gatsby

Bježi, Andrijaševiću, bježi! (iz romana Bijeg Milutina Cihlara Nehajeva)

No kako je zapravo došlo do iskrice između Rašice i Marte? Bila je to privlačnost na prvi pogled. Kao što je Rašica bio očaran Martinom ljepotom jer ga je podsjećala na njezinu majku, tako je i Marta ostala zatečena njegovom muškošću i snagom.

Skrivali su osjećaje, a Marta nije željela povrijediti Salka, s kojim je u to vrijeme hodala. Zaključak je ovog ulomka da je Marta ili zbunjena ili igračica. I taje oni, taje, a ništa između njih nije ni bilo da se taji.

Salkova neuspješna emancipacija i slomljeno srce

Salko u životu želi samo dvije stvari: uspješnu vezu s ljubljenom djevojkom i sudjelovanje na Alci. Možda bi trebao ponovno razmisliti o svojim prioritetima.

Izdvojeni članak
Moulin Rouge

Zorane, srećo, gdje si ti zalutao? (iz romana Planine)

Otac mu nije dopustio da se natječe na Alci, a kada je saznao da želi Martu za ženu, izbičevao si je sina do krvi. Salko je saznao Martine prave osjećaje na utrci kada je Rašica bio u finalu. Svaki put kada ga bi pogledala, nasmiješila bi se i uzbudila, dok svaki put kada bi pogledala Salka, pala bi u depresiju.

Salko nije tip koji odmah odustaje, trebat će više od nekoliko udaraca bičem i Martinog smiješka da se slomi. Nažalost, slomio se. Nakon što mu je ljubljena u lice rekla da ga ne želi za muža i da nikada, ali nikada neće biti njegova, Salko je pobjegao i u međuvremenu poludio.

Ali završava sretno, jelda?

Ovisi o vašoj definiciji sreće. Salko se vratio obučen kao jeftina verzija alkara, imao je slabog konja, groznu odjeću i imitaciju koplja. No, u Alci se pokazao uspješan i od te utrke, mještani su ga prestali zvati “ludim Salkom” i proglasili  ga “Salkom alkarom”.

Rašica i Marta su se oženili, a Salko neka se pati. Bilo kako bilo, barem jednom od dvojice muških ide po ljubavnom planu.

Za više iz rubrike lektire, pogledajte ovdje. Cjelovit popis lektirnih naslova za maturu 2019./2020. pronađite ovdje. Testirajte svoje znanje na našoj novoj platformi za učenje ovdje.