Pretraga

15 zanimljivih činjenica o studiranju u Nizozemskoj

A- A+

Studiranje u inozemstvu privlačno je iz nekoliko razloga: upoznavanje nove kulture, različite mogućnosti koje nude inozemni obrazovni sustavi, osamostaljenje i stvaranje novih poznanstava u cijelom svijetu. Kada se u priču uvede i destinacija, kao što je Nizozemska, razlozi se potenciraju. U listopadu smo posjetili nekoliko nizozemskih sveučilišta kako bismo se pobliže upoznali s njihovim načinom obrazovanja. Za vas smo izdvojili 15 zanimljivih činjenica o studiranju u ovoj meki europskog obrazovanja.

Hag | foto: srednja.hr

Nizozemsku smo posjetili u listopadu u sklopu putovanja koje je organizirala agencija Integral Edukacijski Programi za maturante koji su zainteresirani za studij u Nizozemskoj. Obišli smo 3 sveučilišta: Hague University of Applied Sciences, Tilburg University i Fontys University of Applied Sciences. Na studente su sva tri sveučilišta ostavila veliki dojam, o čemu smo već pisali, a jednako su bili oduševljeni i Nizozemskom kao državom.

Najzanimljivije činjenice o studijskim programima i studiranju u Nizozemskoj izdvojili smo u 15 točaka:

 1. Nizozemska šesta najsretnija zemlja svijeta

Prema UN-ovom izvješću o sreći u svijetu, Nizozemska se 2018. smjestila na 6. mjesto. Socijalna potpora, BDP, životni vijek, korupcija, sloboda i velikodušnost kriteriji su za izračun ovog indeksa, a Nizozemska se u tom smislu istaknula na vodeće pozicije svijeta.

 1. Od ove se godine studenti iz Hrvatske mogu zaposliti u Nizozemskoj

Od ove godine studenti mogu lakše doći do studentskog posla zbog ukidanja radnih dozvola za Hrvate pa tako i hrvatske studente, što uvelike smanjuje trošak života i studiranja. Ali, to nije sve – studente koji rade uzastopno tri mjeseca barem 56 sati mjesečno, nizozemska vlada nagrađuje s dodatnim mogućnostima sufinanciranja i pokrivanja troškova života i javnog prijevoza.

Atrij u The Hague University of Applied Sciences

 1. Multikulturalno okružje

Nizozemska ima oko 17 milijuna stanovnika među kojima ima čak 200 nacionalnosti, što pretpostavlja multikulturalno društvo. Uz nizozemski, većina stanovnika govori engleski jezik, što uvelike olakšava život u Nizozemskoj ukoliko ste stranac.

 1. Nizozemsko visoko obrazovanje u top 10 najboljih u cijelom svijetu

Što se tiče studija, Nizozemska spada među najboljih 10 država u svijetu, prema različitim rangiranjima studija. Sveukupno ondje postoji 43 praktično orijentirana studija (Universities of Applied Sciences) i 18 istraživački orijentirana studija (Research Universities), a čak 1.500 studijskih programa se izvodi na engleskom jeziku. Tome u prilog ide i broj stranih studenata u Nizozemskoj – svaki deseti student je međunarodni student.

Za bolje razumijevanje daljnjeg teksta, objasnit ćemo razliku između ta dva tipa sveučilišta i studija. Ono što mi zovemo stručnim studijima, teorijski je slično onome što se tamo naziva University of Applied Sciences, makar u praksi izgledaju potpuno drugačije. Naši sveučilišni studiji mogu se poistovjetiti s njihovim Research University, koje možemo prevesti kao istraživački studiji. Za bolje razumijevanje razlike pogledajte tablicu.

 1. Pripravništvo sastavni dio svakog stručnog studija

Stručni studiji u svojim programima jedan cijeli semestar izdvajaju za pripravništvo. Nerijetko od svojih studenata zahtijevaju da to pripravništvo obave u inozemstvu, kako bi pokupili nova znanja i donijeli ih natrag. Isto tako, brojna pripravništva se kasnije pretvore u stalno zaposlenje studenata nakon što diplomiraju.

 1. Kampusi su prostorno u potpunosti prilagođeni studentima

Prije ulaska u glavnu zgradu The Hague University of Applied Sciences dobro se razbudite budući da se morate koncentrirati kako biste prošli dio puta koji se sastoji od betonskih ploča nanizanih s razmakom od 15 cm između kojih teče voda. Slična fora je i sa stepeništem koje spaja dva dijela zgrade na kojem su sve stepenice napravljene različitih dimenzija. Ovdje, kao i na ostalim fakultetima koje smo posjetili, arhitektura i igra s interijerom igraju veliku ulogu i u potpunosti su prilagođeni svrsi – studiranju.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Posjetili smo nekoliko nizozemskih sveučilišta: Pogledajte kako izgleda studiranje po mjeri studenata

 1. Poseban propis za prvu godinu studija koji vrijedi za studente koji dolaze iz svih zemalja članica EU

Za studente koji dolaze iz zemalja članica Europske unije školarina za preddiplomske studije na sva tri sveučilišta koja smo posjetili košta 2.078 eura za ak. god. 2019./20. No, nizozemska vlada je drugu godinu zaredom izglasala propis prema kojemu studenti prvu godinu plaćaju upola manje, dakle 1.039 eura. Ovaj propis vrijedi za sve fakultete u Nizozemskoj.

Kampus Sveučilišta Fontys u Tilburgu | foto: srednja.hr

 1. Nastava na stručnim studijima uključuje velik udio prakse

Studenti koje smo susreli na The Hague University of Applied Sciences kao glavnu odliku studiranja ističu način na koji je nastava koncipirana. Budući da se radi o stručnom studiju, nastava je više usmjerena na praktični dio, a to u stvarnosti onda izgleda kao miks predavanja, seminara s malim grupama, grupnih projekata te izučavanja vještina (svaki semestar se uči po jedna vještina potrebna za određenu struku).

 1. Sendviči kao glavna hrana Nizozemaca

Od prvog našeg obroka u jednoj od menzi na kampusima koje smo posjetili, shvatili smo da su Nizozemci ludi za sendvičima. To su nam potvrdili i sami studenti i profesori. Uz sendviče koji dolaze u različitim kombinacijama, u menzama je moguće pronaći juhu i pokoju salatu. Isprva je šok, ali se čovjek navikne, barem tako kažu nizozemski došljaci koje smo susreli.

 1. Sveučilište u Tilburgu sa svojim programima rastura na svjetskim ljestvicama

Studiji izrazito dobro kotiraju na svjetskim ljestvicama. Primjerice, studij International Business Administration nalazi se na petom mjestu Šangajske liste (na drugom mjestu u Europi i Nizozemskoj), a studij Finance nalazi se na osmom mjestu Šangajske liste (na drugom mjestu u Europi i prvom u Nizozemskoj). Ovako visoke pozicije garantiraju najbolje profesore i kvalitetu nastave te suvremeni pristup obrazovanju, što za posljedicu ima vrlo atraktivnu diplomu s kojom dolazi i odlična karijera.

 1. Studentske sobe pristupačnih cijena

Što se tiče stanovanja, studentski domovi nisu česta pojava u Nizozemskoj, no Tilburg University rezervira dio studentskih soba u kompleksu Talent Square za koje se njihovi budući studenti mogu prijaviti. Sobe su jednokrevetne, a mjesečni najam iznosi 470 eura, što je ujedno i prosječna mjesečna stanarina za područje oko Tilburga. Studenti koje smo tamo susreli preporučili su traženje stanova preko različitih grupa na društvenim mrežama i aplikacija koje povezuju stanodavca i podstanara.

University of Tilburg | foto: srednja.hr

 1. Glavno prijevozno sredstvo je bicikl

U Nizozemskoj svi voze bicikl čemu je u potpunosti prilagođen i promet. Svi gradovi imaju vrlo razvijenu mrežu biciklističkih staza te posebne parkinge za bicikle. Krađa bicikla nije učestala pojava kao kod nas, a polovne bicikle je moguće pronaći za 70 eura.

 1. Studijski programi s kurikulumima koji se mijenjaju i prilagođavaju iz godine u godinu

Fontys University of Applied Sciences konstantno prati događanja na tržištu te ih pokušava implementirati u nastavu. Studenti koje smo tamo susreli su potvrdili kako se često dogodi da se kurikulumi studijskih programa u potpunosti izmjene pa prva godina studija izgleda potpuno drugačije nekome tko ju je tek upisao i nekome na drugoj godini. Zbog toga su studenti izrazito traženi u tvrtkama u Nizozemskoj, u kojima se nerijetko i zapošljavaju nakon završenog obaveznog pripravništva.

 1. Coaches, not teachers

Još jedna stvar koju su nam studenti istaknuli kao specifičnu za Fontys University of Applied Sciences je odnos profesora i studenata. Osim što se međusobno zovu imenom i frendovi su na Facebooku, na kampusu u Eindhovenu profesori i studenti dijele istu prostoriju. Profesori nemaju svoje kabinete i posebne prostorije ondje, već u jednoj velikoj prostoriji koju studenti nazivaju study room profesori imaju svoje radne stolove, jednako kao i studenti, a dijeli ih samo jedna dugačka polica s knjigama visine jednog metra. Na taj način miče se barijera, nepotreban autoritet i nedohvatljivost profesora te se stvara ugodna atmosfera koja omogućuje veliki prostor za napredak studenata.

 1. Ukupni mjesečni troškovi oko 700 eura

Studenti koje smo susreli u Nizozemskoj rekli su nam kako mjesečni troškovi variraju od studenta do studenta zbog različitog načina života, ali da se može dobro živjeti sa 700 eura mjesečno. Preporučuju kuhanje kao isplativiji (i zdraviji) način prehrane, vožnju bicikla i izlaske na jeftinijim lokacijama. Uz posao i naknade koje daje nizozemska vlada za studente radnike, troškovi se smanjuju, a život postaje lagodniji.

Mogućnost studija u inozemstvu zaista treba iskoristiti jer otvara vrata za brojne, čak i nezamislive, mogućnosti. Osim nekog iskustvenog bogatstva koje ono pruža, pružit će brojne mogućnosti za povezivanje s ljudima iz cijelog svijeta i izgradnju međunarodne karijere. Ako biste željeli dobiti više informacija o studiranju u Nizozemskoj, za besplatno savjetovanje i pomoć pri upisu na studij u Nizozemskoj, obratite se obrazovnim savjetnicima agencije Integral Edukacijski Programi.

_____________________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji native studija portala srednja.hr i Integral Edukacijski Programi