Pretraga

Anđeli je škola razorena u potresu, ali je ipak briljirala na maturi: Na Psihologiji nije imala niti jednu grešku

A- A+

Ljetni rok državne mature je prošao i maturanti upisuju fakultete. Među njima je i Anđela Duspara, koja se ipak ističe među brojnim drugim maturantima. Ona je maturu iz Psihologije napisala bez ijedne greške, a odlične rezultate ostvarila je i na drugim predmetima.

anđela duspara

Foto: srednja.hr, privatna arhiva

Anđela Duspara, maturantica Srednje škole Petrinja položila je maturu iz Psihologije sa stopostotnim uspjehom. Osim izvanrednog uspjeha iz Psihologije, mature iz više razine Hrvatskog i Engleskog jezika položila je s odličnim uspjehom.

Engleski je bio teži od očekivanog

Anđela kaže kako matura nije bila osobito teška ove godine, jedino iznenađenje joj je bio ispit iz Engleskog jezika koji ipak nije bio lagan kako se očekivalo.

– Nijedan mi nije bio posebno teži od ostalih, jedino me engleski malo iznenadio. Bio mi je teži nego što sam očekivala. Za njega se nisam posebno pripremala jer mi inače dobro ide pa sam očekivala bolji rezultat, ali zadovoljna sam i s ovim kojeg sam postigla, kaže Anđela.

Izdvojeni članak
viktor foto

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Pohađala je online pripreme

Za maturu se većinom pripremala sama, a kako joj je ispit iz Psihologije bio osobito važan, pohađala je online pripreme koje su organizirali studenti psihologije u Zadru. Počela se pripremati u ožujku, a s intenzivnijim pripremama je nastavila kad je završila nastava.

– Najvećim sam dijelom učila iz raznih skripti koje sam prikupila i svojih bilježaka koje sam radila tijekom srednje škole. Malu tremu sam imala prije svakog ispita, ali nestala bi čim bih počela pisati. Najviše me bilo strah prije eseja iz hrvatskog jer nisam znala što očekivati, priznaje Anđela.

Nastava u otežanim uvjetima

Anđela je dio generacije kojoj školovanje nije izgledalo kao ostalima. Osim pandemije koronavirusa, velikog štrajka 2019. godine na njihovo školovanje utjecali su i potresi. U potresu je osobito stradala i škola koju je Anđela pohađala, Srednja škola Petrinja. Škola je u potpunosti razorena i učenici su raseljeni na različite lokacije.

– Da mi je netko rekao da će ovako izgledati moje srednjoškolsko obrazovanje vjerojatno mu ne bih vjerovala. Sigurna sam da su svi ti događaji utjecali na cijelu generaciju jer ipak smo samo u prvom razredu išli normalno u školu. Sad kad gledam na protekle tri godine ni sama ne znam kako sam uspjela ostajati fokusirana na školu, ali valjda se čovjek može na sve naviknuti. Mislim da kad osoba ima neki cilj, što je za mene bilo ostvariti što bolji uspjeh u školi, potrudit će se ostvariti ga u svim uvjetima. Moja škola imala je stvarno puno razumijevanja tijekom svih tih događaja, pogotovo nakon potresa. Profesori su izlazili u susret svakome tko nije imao internet ili pristup računalu te su nam u tim početnim mjesecima nakon potresa uvelike olakšali prilagodbu na nove uvjete, kaže Anđela.

Daje prednost prijemnim ispitima

Smatra kako su prijemni ispiti pravedniji način procjene budućih studenata, jer se testira znanje koje je prilagođeno svakom fakultetu.

– Matura je dobar pokazatelj znanja nekog školskog predmeta, ali smatram da bi bilo pravednije da svaki fakultet ima prijemni ispit na kojem se testira ono znanje potrebno za taj fakultet, a ne znanje predmeta iz srednje škole. U svakom slučaju, mislim da prijemni ispit treba imati veći udio u konačnom rezultatu nego matura, što već je slučaj na nekim fakultetima, smatra Anđela.

Izdvojeni članak
Amalija Rafaj Škriljevečki

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

‘Ne znam što će mi život donijeti, no ja sam otvorena za sve’

Anđela je upisala logopediju na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, a planira i jednog dana predavati na fakultetu.

– Planovi su mi završiti preddiplomski i diplomski studij, zaposliti se, a onda u budućnosti možda upisati i doktorat te predavati na fakultetu. Ne znam što će mi život donijeti, no ja sam otvorena za sve, zaključila je Anđela.

Savjet za buduće maturante

Budućim generacijama maturanata savjetuje da se ne boje državne mature jer nije onoliko strašno i teško kao što se čini. Savjetuje da se dobro organiziraju i počnu s pripremama na vrijeme.

– Trebaju se više posvetiti onim predmetima za koje nemaju puno predznanja iz srednje škole. Također, ono što svi ponavljaju, rješavati stare mature i uz to imati neku skriptu u kojoj će pronaći ono što ne znaju tijekom rješavanja. Mislim da kombinacijom toga mogu najviše naučiti u najkraćem vremenu, savjetuje Anđela.

Više o najboljim maturantima 2022. čitajte na sljedećim poveznicama:

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Danijel je rasturio Hrvatski i Povijest na maturi pa postao prvi dobitnik nove nagrade od 5.000 eura