Pretraga

[Državna matura] Ispit iz kemije obilježili ‘tipfeleri’ u zadacima

A- A+

Počela je državna matura, a prva na redu bila je kemija. Taj je izborni predmet ove godine prijavilo 4529 učenika, što ga stavlja na peto mjesto po ‘popularnosti’ među maturantima. Mi smo posjetili zagrebačku Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga i porazgovarali s nekolicinom učenika kojima je kemija bitna za nastavak školovanja. Kako smo doznali, ispit je protekao bez prepisivanja i incidenata, a obilježile su ga greške u zadacima, odnosno nekoliko takozvanih ‘tipfelera’.

srednja.hr

Za 33 624 učenika, među kojima 13 643 gimnazijalca te 19 981 učenika strukovnih škola, počela je državna matura, a prvi test je bio iz kemije. Taj je izborni predmet ove godine odabralo 4529 učenika, što ga stavlja u red ispita za koje je vladao srednji interes, ali predstavlja povećanje od gotovo 1400 učenika u odnosu na prošlu godinu.

Izdvojeni članak

Kemija na državnoj maturi: Je li lužnata krv ili kišnica?

U ispitu nekoliko ‘tipfelera’

Upravo nam je ispit iz kemije bio povod da posjetimo zagrebačku Prirodoslovnu školu Vladimira Preloga i popričamo s učenicima kojima je kemija bitna za nastavak školovanja. Kako smo doznali, ispit su obilježile greške u zadacima odnosno nekoliko ‘tipfelera’.

– Nakon nekih pola sata pisanja testa, došao je koordinator i rekao da su javili iz NCVVO-a da je došlo do greške u zadatku. Pisao je samo broj, bez mjerne jedinice, pa su rekli da dopišemo ‘minutu’ i to je to, priča nam Matija Bistrović, jedan od učenika ‘Preloga’ koji je polagao kemiju.

Međutim, ako je vjerovati našim sugovornicima, bilo je još grešaka koje iz NCVVO- a nisu primijetili, kako se kaže, ‘5 do 12’.

– U drugoj je ispitnoj knjižici bilo nekih nedoumica, u rješenju je bila kriva potencija, trebalo je ispast ‘ na treću’, a u rješenjima je bilo ponuđeno ‘na četvrtu’. Ali, kako je NCVVO već bio nazvao i rekao da su napravili tipfeler, očekivali smo da bi se takvo nešto moglo dogoditi, otkriva nam Josip Fernežir.

Ali, niti to nije sve. Kako nam je rekao Robert Cahun, problematična je bila još jedna mjerna jedinica.

– Napisali su mol/l-1, odnosno stavili i razlomačku crtu i potenciju, priča nam Robert.

Izdvojeni članak

Državna matura na pragu: Rokovi, upute i ostale važne informacije

‘Ispiti sve teži i teži’

Inače, sam se ispit sastojao od dvije ispitne knjižice. U prvoj su bili zadaci na zaokruživanje, ponuđena četiri odgovora, a u drugoj problemski zadaci. Neki od zadataka su bili ‘Što je čista tvar: nafta, hematit, izvorska voda, planinski zrak’ ili pak ‘Objasniti metode odjeljivanja- kromatografija, dekantacija, filtracija’. Učenici su na korištenje imali periodni sustav elemenata te tablicu konstanti.

– Prva je knjižica bila lagana, samo dva tri pitanja su bila teška, a u drugoj je bilo par računskih zadataka gdje se trebalo bolje promisliti, ali moglo se više manje sve riješiti, kaže nam Matija koji nam je otkrio i svoje planove za budućnost.

Misli studirati fiziku na Prirodoslovno- matematičkom fakultetu, a drugi izbor mu je upravo kemija. Za maturu se intenzivno spremao dva tjedna, ali, kako kaže, od početka pologodišta se nalazio s prijateljima i rješavao zadatke iz prošlih godina.

Robert je pak svoje pripreme sveo na tri i pol dana, ali očekuje da će imati oko 80% točnih odgovora. On misli na Prehrambeno- biotehnološki fakultet pa mu je kemija, također, vrlo bitna.

– Mislim da su svake godine sve teži i teži testovi, ali ne toliko da se ne može naučiti, priča Matija.

Nije bilo prepisivanja

Provođenje ispita, barem u ‘Prelogu’, kako smo doznali od naših sugovornika, prošlo je bez incidenata i problema, pristupilo mu je 70- ak učenika koje je čuvalo šest profesora.

– Nisam primijetio da je bilo prepisivanja. Ja nisam prepisivao jer sam bio previše ukenjan od straha, u šali govori Josip, budući, ako sve prođe po planu, student primijenjene kemije ili kemijskog inženjerstva.

Što se ostatka mature tiče, danas, petak 5. lipnja, na rasporedu je još sociologija, a u ponedjeljak Politika i gospodarstvo te Logika.