Pretraga

Epidemija ugrozila redovnu provedbu mature: NCVVO od Ministarstva traži pomicanje ljetnog roka

A- A+

Kako će izgledati ovogodišnja državna matura pitanje je koje si postavlja oko trideset tisuća pristupnika koji su prijavili te ispite. U jeku epidemije koronavirusa koja je ugrozila redovnu provedbu ispita maturanti su u neizvjesnosti pa pokreću peticije za reduciranjem gradiva koje će se ispitivati na maturi, a neki od njih traže i ukidanje državne mature. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja zatražio je od Ministarstva znanosti i obrazovanja pomicanje ljetnog roka mature na kasnije datume.

NCVVO
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Velika Britanija i Nizozemska zbog epidemije koronavirusa otkazale su maturu, a učenici završnih razreda svjedodžbe će dobiti temeljem ocjena dobivenih tijekom nastave. ‘Sudbina’ mature u Hrvatskoj je neizvjesna – iz Ministarstva obrazovanja priopćeno je tek kako se razmatraju tri scenarija.

NCVVO predlaže pomicanje ljetnog roka mature

Izdvojeni članak

Peticiju za promjene na maturi potpisalo 11.500 osoba, Ministarstvo: Nekoliko je mogućih scenarija održavanja ispita

Službeni upit oko toga koje promjene očekuju maturante poslali smo Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić, Ministarstvu je predložila pomicanje ljetnog roka na kasnije datume.

– Uslijed krize uzrokovane epidemijom korona virusa te opće društvene i institucionalne borbe za očuvanje zdravlja građana Republike Hrvatske, u međuvremenu i razornog potresa koji je pogodio grad Zagreb i okolicu, ugrožena je i redovna provedba ispita ovogodišnje državne mature na ljetnome roku, koju provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. U skladu s odgovornošću Centra u pripremi i provedbi ispita državne mature te poštujući odluke nadležnih institucija, iskoristili smo sve naše zakonske i organizacijske mogućnosti kako bismo osigurali neometano odvijanje poslova i aktivnosti. Okončanje situacije s COVID-19 kao i daljnje scenarije u borbi protiv epidemije u ovom je trenutku teško predviđati, pa smo u predradnjama za provedbu ispita u ljetnome roku detektirali niz dodatnih izazova na koje ni Centar ni resorno Ministarstvo ne mogu utjecati. Kako je u provedbu uključeno više dionika, uključujući vanjske suradnike i dobavljače, postoji veliki rizik da ovogodišnji maturanti ne bi mogli ostvariti potrebno vrijeme za kvalitetno pripremanje ispita državne mature kao što su to ostvarile/imale sve prethodne generacije. Budući da je riječ o aktivnosti od nacionalnog interesa, ravnateljica Centra, Ivana Katavić o svemu je u ponedjeljak, 23. ožujka izvijestila nadležno ministarstvo i zatražila da se razmotri prijedlog Centra o pomicanju pisanja ispita državne mature na ljetnome roku, odgovaraju nam iz NCVVO-a.

Neizvjesnosti u organizaciji ljetnog roka

Nabrojali su nam i što je sve neizvjesno u provedbi predradnji za provedbu ispita državne mature u ljetnome roku:

Izdvojeni članak
logoped s djetetom

Izvrsna vijest za maturante: Na popularnoj Logopediji u Zagrebu značajno povećan broj upisnih mjesta

1. Potreban je angažman velikog broja vanjskih suradnika koji bi morali biti u izravnoj međusobnoj komunikaciji u zatvorenim prostorima za vrijeme pripremnih radnji poput pakiranja ispita.
2. Određeni dobavljači informirali su Centar kako ne mogu više sa sigurnošću potvrditi isporuku robe u prethodno definiranim rokovima zbog odluka nacionalnog stožera.
3. Gotovo je izvjesna mogućnost donošenja nekih novih i strožih odluka nacionalnog stožera što će može dodatno onemogućiti pripremne radnje.
4. Zbog dodatne okolnosti (razornog potresa koji je zadesio grad Zagreb) dovedena je u pitanje stabilnost i sigurnost određenog broja odgojno – obrazovanih ustanova uključenih u provedbu ispita državne mature u kojima maturanti polažu ispite državne mature što bi značilo da neki maturanti ne bi pisali ispite u svojim školama.

– Kako je Centar prema Zakonu o Nacionalnom centru (članak 4.) odgovoran za provedbu ispita temeljenih na nacionalnim standardima i prema Pravilniku o polaganju državne mature (članak 14.) za kvalitetu pripreme i provedbe ispita državne mature, vodeći se brigom o zdravlju velikog broja sudionika kao i izvanrednim okolnostima za naše maturante, krizni tim Centra donio je konačan prijedlog o dva modela pomicanja ljetnog roka ispita državne mature. Konačnu odluku donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, zaključuju iz NCVVO-a.

Više o tome kako bi trebala izgledati ovogodišnja matura moći ćete doznati u našem trećem podcastu u kojemu smo ugostili ravnateljicu NCVVO-a, Ivanu Katavić. Što nam je novoga otkrila poslušajte od 20 sati, a kako ne biste propustili tu i ostale epizode našeg podcasta, pretplatite se na naš YouTube kanal srednjaHR.


Raniji podcasti

Snimanje drugog podcasta morali smo preseliti u online sferu pa smo tako obavili jedan dugačak i jako zanimljiv razgovor s našim gostom Bornom Sorom iz Prime Timea. Logično je, pričali smo o crnom humoru i kako ga možemo koristiti kao alat za što bolje nošenje sa situacijom u kojom se nalazimo, ali smo pričali i o totalitarizmu i koliko nam je malo potrebno da zakoračimo u takav tamni poredak društva.

U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!