Pretraga

Epidemija ugrozila redovnu provedbu mature: NCVVO od Ministarstva traži pomicanje ljetnog roka

Kako će izgledati ovogodišnja državna matura pitanje je koje si postavlja oko trideset tisuća pristupnika koji su prijavili te ispite. U jeku epidemije koronavirusa koja je ugrozila redovnu provedbu ispita maturanti su u neizvjesnosti pa pokreću peticije za reduciranjem gradiva koje će se ispitivati na maturi, a neki od njih traže i ukidanje državne mature. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja zatražio je od Ministarstva znanosti i obrazovanja pomicanje ljetnog roka mature na kasnije datume.

NCVVO
Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Velika Britanija i Nizozemska zbog epidemije koronavirusa otkazale su maturu, a učenici završnih razreda svjedodžbe će dobiti temeljem ocjena dobivenih tijekom nastave. ‘Sudbina’ mature u Hrvatskoj je neizvjesna – iz Ministarstva obrazovanja priopćeno je tek kako se razmatraju tri scenarija.

NCVVO predlaže pomicanje ljetnog roka mature

Službeni upit oko toga koje promjene očekuju maturante poslali smo Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić, Ministarstvu je predložila pomicanje ljetnog roka na kasnije datume.

– Uslijed krize uzrokovane epidemijom korona virusa te opće društvene i institucionalne borbe za očuvanje zdravlja građana Republike Hrvatske, u međuvremenu i razornog potresa koji je pogodio grad Zagreb i okolicu, ugrožena je i redovna provedba ispita ovogodišnje državne mature na ljetnome roku, koju provodi Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. U skladu s odgovornošću Centra u pripremi i provedbi ispita državne mature te poštujući odluke nadležnih institucija, iskoristili smo sve naše zakonske i organizacijske mogućnosti kako bismo osigurali neometano odvijanje poslova i aktivnosti. Okončanje situacije s COVID-19 kao i daljnje scenarije u borbi protiv epidemije u ovom je trenutku teško predviđati, pa smo u predradnjama za provedbu ispita u ljetnome roku detektirali niz dodatnih izazova na koje ni Centar ni resorno Ministarstvo ne mogu utjecati. Kako je u provedbu uključeno više dionika, uključujući vanjske suradnike i dobavljače, postoji veliki rizik da ovogodišnji maturanti ne bi mogli ostvariti potrebno vrijeme za kvalitetno pripremanje ispita državne mature kao što su to ostvarile/imale sve prethodne generacije. Budući da je riječ o aktivnosti od nacionalnog interesa, ravnateljica Centra, Ivana Katavić o svemu je u ponedjeljak, 23. ožujka izvijestila nadležno ministarstvo i zatražila da se razmotri prijedlog Centra o pomicanju pisanja ispita državne mature na ljetnome roku, odgovaraju nam iz NCVVO-a.

Neizvjesnosti u organizaciji ljetnog roka

Nabrojali su nam i što je sve neizvjesno u provedbi predradnji za provedbu ispita državne mature u ljetnome roku:

1. Potreban je angažman velikog broja vanjskih suradnika koji bi morali biti u izravnoj međusobnoj komunikaciji u zatvorenim prostorima za vrijeme pripremnih radnji poput pakiranja ispita.
2. Određeni dobavljači informirali su Centar kako ne mogu više sa sigurnošću potvrditi isporuku robe u prethodno definiranim rokovima zbog odluka nacionalnog stožera.
3. Gotovo je izvjesna mogućnost donošenja nekih novih i strožih odluka nacionalnog stožera što će može dodatno onemogućiti pripremne radnje.
4. Zbog dodatne okolnosti (razornog potresa koji je zadesio grad Zagreb) dovedena je u pitanje stabilnost i sigurnost određenog broja odgojno – obrazovanih ustanova uključenih u provedbu ispita državne mature u kojima maturanti polažu ispite državne mature što bi značilo da neki maturanti ne bi pisali ispite u svojim školama.

– Kako je Centar prema Zakonu o Nacionalnom centru (članak 4.) odgovoran za provedbu ispita temeljenih na nacionalnim standardima i prema Pravilniku o polaganju državne mature (članak 14.) za kvalitetu pripreme i provedbe ispita državne mature, vodeći se brigom o zdravlju velikog broja sudionika kao i izvanrednim okolnostima za naše maturante, krizni tim Centra donio je konačan prijedlog o dva modela pomicanja ljetnog roka ispita državne mature. Konačnu odluku donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, zaključuju iz NCVVO-a.

Više o tome kako bi trebala izgledati ovogodišnja matura moći ćete doznati u našem trećem podcastu u kojemu smo ugostili ravnateljicu NCVVO-a, Ivanu Katavić. Što nam je novoga otkrila poslušajte od 20 sati, a kako ne biste propustili tu i ostale epizode našeg podcasta, pretplatite se na naš YouTube kanal srednjaHR.


Raniji podcasti

Snimanje drugog podcasta morali smo preseliti u online sferu pa smo tako obavili jedan dugačak i jako zanimljiv razgovor s našim gostom Bornom Sorom iz Prime Timea. Logično je, pričali smo o crnom humoru i kako ga možemo koristiti kao alat za što bolje nošenje sa situacijom u kojom se nalazimo, ali smo pričali i o totalitarizmu i koliko nam je malo potrebno da zakoračimo u takav tamni poredak društva.

U našem prvom podcastu ugostili smo profesoricu Natašu Jokić-Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tema je bila psihičko zdravlje u doba korone.

Pojasnila je i zašto je važno da vas roditelji puste spavati:

… kao i zašto je važno održavati rutinu za vrijeme samoizolacije!