Pretraga

Ina je na maturi 100 posto točno riješila Matematiku, Fiziku i Engleski: Evo kako joj je to uspjelo

A- A+

Ina Moslavac ovogodišnja je maturantica Gimnazije Petra Preradovića Virovitica. Na državnoj maturi iz Matematike (viša razina) i Fizike ostvarila je stopostotan rezultat, a bez greške je riješila i maturu iz Engleskog (osnovna razina). Ocjenu odličan dobila je i na ispitu mature iz Hrvatskog. Pitali smo Inu kako joj je to uspjelo i koji je fakultet upisala.

Ina Moslavac / Foto: Privatna arhiva

Ina Moslavac maturantica je Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici koja je uspjela tri ispita mature riješiti sto posto točno. To joj je uspjelo iz Matematike (viša razina), Fizike, te Engleskog (osnovna razina).

Cilj joj je bio riješiti Matematiku i Fiziku bez greške

– Iako sam si na početku godine postavila cilj riješiti matematiku i fiziku 100%, nisam ni sama vjerovala da je to ostvarivo. Mnogi su mi govorili da ja to ne mogu, ali danas znam da je to pozitivno utjecalo na mene. Probudili su inat u meni i jako sam im zahvalna na tome, objašnjava nam Ina.

Izdvojeni članak

Fiziku i Matematiku riješio bez ijedne greške: Miočaninu Roku nagrada za najmaturanta izmaknula ‘za dlaku’

Kaže da nakon pisanja ispita nije gledala rješenja koja je NCVVO objavljivao dva dana kasnije, pa nije
znala što očekivati.

– Bila sam sigurna da sam dobro napisala, ali kada su stigli privremeni rezultati osjećala sam olakšanje. Veliko iznenađenje bio je rezultat iz engleskog jezika zato što mu nisam pridavala veliku pažnju, a i najmanje sam se pripremala za taj ispit, govori nam ova izvrsna maturantica.

Najviše se, pak, pripremala za maturu iz Hrvatskog, ali je tu maturu i najlošije napisala (dobila je “samo” ocjenu pet). Kaže da ne žali zbog toga.

‘Znanje ne pada s neba’

-Uvijek naglašavam da je sreća igrala veliku ulogu u postizanju mog rezultata, ali se to često krivo shvaća. Potreban je jako veliki trud za svladavanje svog gradiva koje je potrebno za uspješno polaganje državne mature, ali se u tih 180 minuta pisanja ispita može svašta dogoditi. Također, treba prihvatiti činjenicu da znanje ne pada s neba kako mnogi misle. Svjesna sam da ima puno ljudi koji znaju više od mene, ali trema ili nepažnja pretvorila je jedan minus u plus te se bod izgubio olako. Ovaj je put i sreća bila na mojoj strani, iskreno je rekla Ina.

Za maturu se pripremala samostalno. Ponovila je, priča nam, gradivo za koje je smatrala da nije dovoljno dobro usvojila, a na brzini je radila rješavajući provedene ispite državne mature.

– Nisam pohađala plaćene pripreme jer ih smatram bespotrebnima. Organizirane pripreme za maturu u školi nisu fokusirane na postizanje izvrsnih rezultata, već na poboljšanje rezultata prosječnih učenika. Meni nije bilo potrebno da profesor ponavlja gradivo koje je već obrađeno ni da rješava već provedene mature jer sve to mogu sama i kod kuće. Ta strategija se pokazala uspješnom pogotovo u ovoj koronakrizi kada se škola odvijala online. Samostalnost u učenju koju sam razvila u gimnaziji dobro će mi doći i na fakultetu, objasnila nam je Ina.

‘Idite na natjecanja’

Upisala je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer istraživački. Za to se odlučila jer joj je fizika oduvijek bila draža od ostalih STEM predmeta, a znala je što želi upisati još u drugom razredu srednje. U fizici se, kaže, najbolje pronalazi, te joj je to bio logičan korak za nastavak obrazovanja. Jednog dana voljela bi raditi u znanosti.

Budućim maturantima poručuje da se ne trebaju bojati mature. Nije toliko teška kao što se u medijima predstavlja, kaže ona, a nije ni toliko stresna ako se s pripremama krene na vrijeme.

– Kao najvažniji savjet rekla bih im da idu na natjecanja. Meni su natjecanja pomogla u mnogo čemu, pa i u pripremi za maturu. Gledajući unazad, još osnovnoškolska natjecanja pridonose boljem praćenju nastave, ali i služe kao dobra podloga za srednju školu. Na dodatnim se satima učenici usmjeravaju na drugačiji način razmišljanja, ali se i stječe potpuno različit odnos s nastavnicima, rekla je Ina.