Pretraga

Ispite na probnoj maturi ove godine ispravljat će učenici? Dio nastavnika odbija to raditi bez honorara

A- A+

Prvi ispiti probne mature polagat će se između 15. ožujka i 15. travnja. Dio nastavnika odbija sudjelovati u ocjenjivanju zbog nepostojanja dogovora oko eventualnog honorara za to, pa je iz nekih škola došla ideja da bi ispite mogli pregledavati – sami učenici. Iz Ministarstva obrazovanja nisu htjeli komentirati situaciju.

Nadopuna teksta 7.2.2022. u 16 sati: Iz nastavničkog sindikata javili su kako su ispad postigli nekakav dogovor s Ministarstvom obrazovanja te kako će nastavnici ipak biti plaćeni za provođenje i ispravljanje ispita na probnoj maturi, o čemu više možete pročitati ovdje.

matura

Foto: srednja.hr

Probni ispiti državne mature učenike trećih i četvrtih razreda srednjih škola očekuju od polovice ožujka do polovice travnja ove godine. Problemi nastaju oko plaćanja nastavnika koji bi ispravljali probnu maturu. Za državnu maturu, nastavnicima se plaća naknada svojstvena onom ispitu koji su ispravljali, no za ispite probne mature honorar nastavnicima još uvijek nije predviđen. Kako bi osigurale provedbu probne mature, neke su škole predložile da ispite ispravljaju sami učenici, piše Jutarnji list.

Što se uopće predlaže?

Prijedlog je pobliže opisala profesorica matematike u Gimnaziji Dubrovnik Jelena Varezić. Za Jutarnji pojašnjava kako je većina profesora njihove škole odlučila odbiti ispravljanje probne mature i stoga je predloženo da ispite ispravljaju učenici. Na regularnom satu je predviđeno da se učenicima diktiraju točni odgovori, koje bi oni označavali na ispitima koji su pod šifrom. Dodaje kako je za dio ispita točan ili netočan odgovor koji ionako pregledava optički čitač ovakva praksa prihvatljiva. No za zadatke gdje treba pregledati postupak, kaže Varezić, to učenici neće moći sami.

Za ispite na državnoj maturi, ocjenjivače se plaća prema ispitu i razini koja je polagana. Prema odluci NCVVO-a, ocjenjivač ispita iz hrvatskog dobit će 33 kune, za matematiku 13 odnosno 27 kuna, a za engleski 22, odnosno 28.  Po uzoru na to, iz sindikata zaposlenih u srednjim školama od Ministarstva već mjesecima traže da se plati i ocjenjivanje probne mature, a predsjednica Sindikata Nada Lovrić predlaže da se to napravi u obliku nagrada nastavnicima.

Izdvojeni članak

Doznali smo koliko je učenika prijavilo probnu maturu: Ništa od honorara za nastavnike

Sindikati protiv toga da učenici ispravljaju ispite

Ideju vršnjačkog ocjenjivanja probne mature Lovrić smatra nedopustivom, ali i vrlo lako ostvarivom ako do dogovora za naknade ne dođe. Željko Stipić, predsjednik Školskog sindikata Preporod, slaže se s takvom ocjenom i upozorava na poruku koja se pristankom na takvu ideju šalje.

– Ako bi ovo apsurdno rješenje s učenicima zaživjelo, poslat će se jasna poruka da nam obrazovanje nije važno, jasan je Stipić. Pita se i kako je moguće da se izdašan iznos od 70 milijuna kuna za samotestiranje učenika osigurao u isti tren, a puno manji iznos kojim bi se platio pošteni nastavnički posao, ne može se osigurati.


MINISTARSTVO: ‘DOGOVORA NEMA’

Iz Ministarstva su na upit o isplati naknada nastavnicima bili jasni i rekli kako dogovor za tako nešto ne postoji. Vršnjačko vrednovanje ispita probne mature nisu htjeli komentirati nego upućuju na NCVVO. Ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović također smatra kako se dio ispita može povjeriti učenicima na ispravljanje, no oni dijelovi koji sadržavaju odgovore otvorenog tipa izgubili bi na vjerodostojnosti bez prisustva nastavnika. No, čak i u slučaju neocjenjivanja probne mature, napominje kako se njen cilj neće izgubiti. Upoznavanje učenika sa strukturom ispita i procesom provedbe prednosti su probne mature koje se neće dovoditi u pitanje. Ipak, nada u rješenje pitanja oko naknade nastavnicima postoji, zaključuje Filipović.