Pretraga

Na ispitu iz Povijesti mnoštvo pitanja o ratovima, a među njima i na koju je vojnu operaciju pozivao ovaj plakat?

A- A+

Nešto preko tisuću pristupnika danas je polagalo ispit iz Povijesti na državnoj maturi te su prvi dojmovi pozitivni, a maturanti s kojima smo komunicirali uspjeli su riješiti test za puno manje vremena od predviđenih 120 minuta. Bilo je prema nekoj njihovoj općoj ocjeni dosta pitanja iz opće kulture, od područja su dominirali ratovi, a bilo je i nekih ‘zicera’, poput pitanja koji su bili Vatreni bili na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

Razgovarali smo o ispitu s četiri maturanta iz Daruvara, Rijeke, Opatije i Zadra pa evo koje su im pojedinačne impresije.

Puno ratova u ispitu, među njima i ovaj gore priloženi plakat

Izdvojeni članak

Ispit iz Povijesti nije bio pretežak, ali maturanti bi danas mogli sanjati komuniste iz Kambodže

Prošle su godine maturanti smatrali da je u testu bilo previše pitanja iz povijesti umjetnosti, dok ove godine vele da se mnoštvo njih odnosilo na ratove. Upravo istaknuto u naslovu, zadalo je glavobolju Vici.

– Ispit je prošao ok, nadam se prolazu. Najviše sam se mučio sa zadatkom u kojem smo dobili tekst nekog političara o NDH i iz toga smo morali zaključiti o kome je riječ. Mučio me i zadatak u kojem sam dobio sliku nekih vojnika sa ustaškom šahovnicom i naslovom Borba udružene Europe te iz toga zaključiti na koju je vojnu operaciju plakat pozivao. U usporedbi s prošlim testovima, ovogodišnji mi se čini malo težim, ali za razliku od prošle godine mi nismo imali veliki broj pitanja iz umjetnosti, eventualno filmske. Ove godine su se više fokusirali na povijesne ratove, objašnjava nam Vice, koji je završio Hotelijersko-turističku školu u Zadru, a nada se trojci ili četvorci na ispitu.

Njegov kolega iz Rijeke, također smatra da je ispit ove godine bio nešto teži, budući da su se tražili sitni detalji. Jedan grafit iz Domovinskog rata je njemu stvorio poteškoće.

– Ispit je prošao dosta lošije nego očekivano, većinom su se tražili neki detalji koje ni da sam puno više učio vjerojatno ne bi zapamtio. Probleme mi je stvorio zadatak s nekim grafitom iz Domovinskog rata, koji ne znam kako smo trebali znati i kakve to ima veze sa znanjem povijesti. Bili su oslikani portreti poginulih te neki natpis, a mi smo morali znati koje su to žrtve, obrazlaže Nino, koji je završio Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju u Rijeci. Vjeruje da je postigao rezultat od 60-70%, iako priznaje da mu je ovdje važno samo proći jer mu je prvi izbor FER.

Uz navedeni grafit, Nino je spomenuo još jedno pitanje, o kojemu se već povela polemika na društvenim mrežama.

– A bila je slika pozivnice na neko natjecanje pa smo morali napisati o kojem je natjecanju riječ.
Pisalo je nešto sa zapaljenom bakljom pa sam zaključio da su olimpijske igre, iako nisam siguran, priznaje Nino. Naime, polemika se vodi oko toga je li riječ o olimpijskim igrama ili univerzijadi.

Bilo je darovanih pitanja za koje su odgovori opće poznati

Izdvojeni članak

Njemački na maturi bio je lakši od Engleskog: Tema eseja pristupnicima je bliska, ali probleme stvaralo slušanje

Svoje viđenje ispita iz povijesti su nam dali i Antonio iz Opatije te Toni iz Daruvara. I Toni smatra da su prošli od kolega prošle godine, dok pak Antonio priznaje da su imali i pitanja, koja su došla kao naručena.

– Ispit je prošao poprilično dobro. Bio sam svjestan kakvi će zadaci biti jer sam vježbao po zadacima iz prijašnjih matura. Čini mi se da, po težini, nije bilo prevelikih razlika u odnosu na prijašnje mature, a područja su bila dobro izbalansirana. Bilo je i nekoliko, takoreći, “darovanih” pitanja. Npr. na kojem je mjestu bila Hrvatska na Svjetskom prventvu 1998. ili pitanje vezano za Dan državnosti koji smo jučer obilježili, sve u svemu, ispit nije bilo toliko težak, govori Antonio iz Hotelijersko-turističke škole Opatija, kojemu je za rješavanje ispita bilo dovoljno 90 minuta.

Njegov kolega iz Daruvara je pak trebao svega 50 minuta, premda to dakako ne mora značiti i da je dobro riješio test.

– Ispit je prošao solidno, iako je bilo dosta teže u odnosu na prethodne godine, no to je možda subjektivno. Imao sam podosta nedoumica u pitanjima gdje smo morali napisati svoj odgovor. Sva područja su bila dovoljno zastupljena, osim možda prapovijesti, koje se dotaklo tek nekoliko njih. Inače volim Povijest i planirao sam čak studirati nešto takvog smjera, otkriva na kraju Toni, koji je također završio srednju školu za hotelijersko-turističkog djelatnika u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar.

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.

Na ispitu iz Povijesti mnoštvo pitanja o ratovima, a među njima i na koju je vojnu operaciju pozivao ovaj plakat?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap