Pretraga

Isprobali smo američki način studiranja na koledžu u Zagrebu i oduševili se

A- A+

Jeste li znali da u Hrvatskoj možete studirati na američki način? RIT Croatia je američki koledž s kampusima u Zagrebu i Dubrovniku čiji studenti studiraju jednako kao i njihovi kolege iz New Yorka. Ne samo da je stil studiranja isti, već po završetku stječu dvije diplome, američku i hrvatsku. Proveli smo dan s brucošima ovog koledža i osjetili, barem nakratko, američko iskustvo studiranja.

RIT Croatia

Proveli smo dan s brucošima američkog koledža u Zagrebu i osjetili, barem nakratko, američko iskustvo studiranja | Foto: Stella Ćaleta; srednja.hr

Veliki zeleni travnjaci na kojima se igra football, bratstva i sestrinstva s imenima slova grčke abecede, dileme oko toga koji Major i Minor odabrati… Ako ste, kao i mi, odrasli gledajući američke filmove, vjerojatno i sami imate ove asocijacije kad čujete ‘američki način studiranja‘. Kad smo dobili priliku provjeriti jesu li to samo scene iz filmova ili je život na američkim koledžima zaista takav, objeručke smo ju prihvatili.

Sudjelovali smo na takozvanom Orientation Day-u američkog koledža RIT Croatia na kojem smo, zajedno s novom generacijom brucoša, upoznali nastavnike i prostor zagrebačkog kampusa koledža RIT Croatia. Prvi dio orijentacije za brucoše održao se u Muzeju suvremene umjetnosti koji je u neposrednoj blizini kampusa. Nakon uvoda u kojem su se brucošima predstavili dekan i prodekanica, obratila im se i akademska savjetnica čiji je posao pratiti svakog studenta individualno.

Navedeni su za brucoše imali poruke ohrabrenja, a u svojim su ih govorima motivirali da studiranje iskoriste na najbolji mogući način. Studenti na ovom koledžu nisu samo broj, a njihovom se uspjehu pristupa ozbiljno, što se osjetilo od samog početka. Osim akademske savjetnice, tu su i studenti mentori koji im pomažu u prilagodbi na veliku promjenu.

RIT Croatia

Prvi dio Orientation Day-a za brucoše RIT Croatia održao se u Muzeju suvremene umjetnosti | Foto: Stella Ćaleta; srednja.hr

Međunarodno iskustvo studiranja bez da napustite Hrvatsku

Sva predavanja na RIT Croatia izvode se na engleskom jeziku, pa tako ni orijentacijski dan nije iznimka. Osim u Zagrebu i Dubrovniku, RIT kampuse ima u New Yorku, Dubaiju, Kini (grad Weihai) te u glavnom gradu Kosova, Prištini. Zbog toga, na RIT Croatia pristiže mnogo stranih studenata iz svih dijelova svijeta, a i njihovi studenti lako odlaze na studentske razmjene. Studentska mobilnost ovdje nije samo olakšana, već se neprestano i potiče.

U to smo se i sami uvjerili u drugom dijelu orijentacije kada su se svi budući studenti okupili u prostorima kampusa. Brucoši koji su pristigli iz različitih zemalja su se upoznavali uz doručak u zajedničkom prostoru za druženja. Kampusom je šetao tigar Ritchie, maskota koledža, a atmosferu je podizala i glazba koja se mogla čuti na hodnicima. Srdačni djelatnici koledža su nam objasnili da je to kod njih posve uobičajeno. Zbog svega toga smo, šećući hodnicima RIT Croatia, imali osjećaj kao da uopće nismo u Zagrebu, već u nekoj svjetskoj metropoli.

RIT Croatia

Tigar Ritchie i studenti RIT Croatia | Foto: Stella Ćaleta; srednja.hr

Na RIT Croatia je važan duh zajedništva, što se također može osjetiti čim se uđe u kampus. Posvuda ćete vidjeti tigra, zaštitni znak svih RIT-ovaca diljem svijeta. Nije neobično čuti i frazu ‘Go, Tigers! među studentima i nastavnicima. Osim toga, studenti se mogu učlaniti u različite studentske klubove, ali i postati dio Studentskog vijeća koje radi na poboljšanju kvalitete studentskog života.

Što je još ‘američko’ na RIT Croatia?

Američko visoko obrazovanje jedno je od najboljih na svijetu, a RIT Croatia funkcionira po tim visokim standardima. Njeguje se ‘hands on’ pristup, čuli smo na orijentaciji za brucoše, što znači da od prvog dana studenti stječu primjenjivo znanje kroz projektni rad. Osim toga, praksa je na ovom koledžu obvezna za sve.

Svaki student RIT Croatia sudjeluje u programu stručne prakse koji je oblikovan po uzoru na program Cooperative Education RIT-a (jedan od najstarijih i najraširenijih programa stručne prakse u svijetu). U pronalasku najbolje prakse im pomaže Ured za stručnu praksu i razvoj karijera. Studenti kroz studij odrade između 400 i 800 sati stručne prakse i već tijekom studija stječe vrijedno radno iskustvo u svojoj budućoj struci.

U tradiciji američkog visokog obrazovanja, studenti na RIT Croatia biraju i svoj ‘Minor‘. Major, kao što vam je možda poznato, je osnovni studijski smjer kojim ćemo se po završetku studija baviti. Minor je sporedni smjer o kojem želimo naučiti više, a često je komplementaran osnovnom. Primjerice, studenti na smjeru Međunarodno poslovanje mogu odabrati Minor iz psihologije. To će im pomoći da se jednog dana specijaliziraju za karijeru koju žele i tako se izdvoje od ostalih kandidata na tržištu rada.

RIT Croatia

Orientation day na zagrebačkom RIT Croatia kampusu |Foto: Stella Ćaleta; srednja.hr

RIT Croatia izvodi studije Međunarodnog poslovanja, Service Management-a, Informacijskih tehnologija te Dizajna novih medija. Po završetku, studenti stječu dvije diplome – američku i hrvatsku. Zvuči li vam ovo sve zanimljivo, RIT Croatia nudi i opciju ‘Postanite naš student na jedan dan‘. Prijavite li se, moći ćete posjetiti RIT kampus u Zagrebu ili Dubrovniku, poslušati predavanja te upoznati studente i profesore. Više o tome kako smo se mi proveli, pogledajte na našem TikTok profilu.

@srednja_hr Biste li htjeli studirati na koledžu? 🤩 #college #colege #colegelife #faks #fakultet #studiranje #studij #student #students #studentslife #srednjahr #fyp #foryou #foryoupage #ritcroatia ♬ ALMOST HOME – Mad Adix, Marc Steinmeier


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i RIT Croatia