Pretraga

Iz ovog predmeta maturanti u školi imaju peticu, a na maturi jedva trojku: Usporedili smo ocjene iz 2022.

Ocjene koje su maturanti ostvarili na ispitima državne mature 2022., trend je to koji je zadnjih godina sve vidljiviji, znatno su lošije no što su im ocjene iz pripadajućih predmeta u srednjoj školi. Kada pogledamo izborne ispite situacija je još gora. Tako učenici, primjerice, iz Filozofije u školi, u prosjeku, imaju peticu, a na maturi – tanašnu trojku. Najveća razlika prošle godine se ocrtala na Politici i gospodarstvu.

učionica

Učionica
Foto: Feliphe Schiarolli; Unsplash

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u Školskom e-Rudniku objavilo je opsežne podatke o državnoj maturi 2022. i upisima na faks. U petak smo objavili popis fakulteta koje su lani upisali maturanti s najboljim uspjehom na ispitima državne mature. Tu prednjače zagrebački faksevi FER, Farmacija i Medicina, o čemu više možete pročitati ovdje. No, tom smo prilikom ukratko usporedili ocjene na maturi i ocjene u srednjoj školi iz istih predmeta.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Doznali smo koje su fakultete 2022. upisali maturanti s najboljim uspjehom na državnoj maturi

Nastavnici poklanjaju ocjene

Kada pogledamo prosjek brucoša pojedinih fakulteta ostvaren na državnoj maturi i usporedimo ga s prosjekom ocjena u posljednjem razredu srednje škole, možemo primijetiti neke razlike. U slučaju FER-a, to nije toliko značajna razlika, no neki drugi fakulteti s liste, i podaci koji se tu nalaze, bacaju svjetlo na veći problem u sustavu obrazovanja.

U kratkim crtama, brojni primjeri unutar tablice pokazuju da učenici u školi dobivaju puno bolje ocjene nego li na maturi. Upravo se i na ovom primjeru ocrtava širi problem hrvatskog školstva – inflacija odlikaša i nerealno poklanjanje ocjena. Matura je standardizirani ispit čiji rezultati, kada ih ovdje usporedimo s ocjenama iz srednje škole, sugeriraju da učenici nemaju znanja i vještine na onoj razini koju su im u brojnim slučajevima pripisivali njihovi nastavnici.

To se može vidjeti i na grafu ispod. Najviše prosječne ocjene iz Hrvatskog jezika, Engleskog jezika i Matematike učenici ostvaruju u osmom razredu osnovne škole, zatim u četvrtom razredu srednje škole. Ocjene padaju na višoj razini ispita državne mature, a najlošije su na ispitima na osnovnoj razini.

ocjene obveznih predmeta na maturi i u školi

Usporedba ocjena obveznih ispita na državnoj maturi 2022. i u 4. razredu srednje škole
Izvor: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

U školi petica, na maturi trojka

Situacija je još alarmantnija ni kada pogledamo druge predmete u školi i njihove pripadajuće izborne ispite na državnoj maturi. Ocjene koje učenici ostvaruju u završnom razredu srednje škole znatno su više od onih koje ostvaruju na maturi. Tako primjerice ovdje možemo vidjeti da je prosječna ocjena iz Filozofije u četvrtom razredu srednje 4,76, a na maturi tek 2,74. U školi, dakle, imaju peticu, a na maturi jedva trojku.

Najdramatičnija situacija je kod Politike i gospodarstva, i to s naglaskom na prošlu godinu. Učenici u školi iz tog predmeta imaju prosječnu ocjenu 4,41; gotovo pa su odlikaši. No, na maturi je prosječna ocjena prošle godine iz tog ispita bila 2,15, odnosno jedva prolazna. Podsjetimo, to je bio treći najpopularniji izborni ispit na maturi, ali i onaj na kojem su maturanti, po prvi put u nekoliko godina ostvarili najlošiji rezultat među svim izbornim ispitima.

ocjene izbornih predmeta na maturi i u školi

Usporedba ocjena izbornih ispita na državnoj maturi 2022. i u 4. razredu srednje škole
Izvor: Ministarstvo znanosti i obrazovanja


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr