Pretraga

Izašla rješenja mature Hrvatskog na drugom roku: Pogledajte kakva su pitanja dobili maturanti

A- A+

Objavljena su rješenja mature Hrvatskog u drugom roku. Ispit i sažetak Hrvatskog polagao se u ponedjeljak, dok je u utorak bio esej. Hrvatski je na drugom roku polagalo oko 1.700 pristupnika. Sada možete pogledati kako ste napisali taj ispit te izračunati svoje bodove.

matura_hrvatski_lektira

Hrvatski jezik | foto: srednja.hr

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je rješenja mature Hrvatskog u drugom roku. Podsjetimo, u ponedjeljak se pisao test i sažetak, a u utorak esej. Maturanti su na eseju kao polazno djelo dobili Posljednje Stipančiće, a polazno pitanje glasilo je ‘na koji način Juraj tretira ženske članove obitelji’. Nakon ispita razgovarali smo s nekoliko maturanata.

– Pisala sam drugi rok radi poboljšanja prosjeka. Tema eseja ja bih čak rekla jednostavnija je od ljetnog roka. Završila sam za sat i pol vremena a možda čak i prije. Dobila su se dva polazna teksta gdje Juraj priča o mami i sestri te kako je od majke izmamio novac jer je prakticirao metodu manipulacije, prijetio je da će se ubiti kako bi mu majka dala sav novac od prodaje kuće, a u zadnjem pitanju se trebalo navesti ono najvažnije o čemu sam pisala u središnjem dijelu eseja, kazala nam je Morena nakon eseja.

Izdvojeni članak
prva stranica ispitne knjižice državne mature iz hrvatskog jezika

Maturante na Hrvatskom dočekali Stipančići: ‘Na jesenski sam morao jer sam ljetos pao esej’

Mario nam je pak rekao da su ispit i sažetak bili teži nego na prvom roku. Najteži dio bila mu je književnost, a planira upisati kineziološki fakultet.

– Na jesenskom roku pišem samo Hrvatski jezik jer sam na ljetnom imao jedan peh i pao sam esej. Tema sažetka je bila samopoštovanje i društvene mreže. Rješavao sam mature stare četiri i više godina. Ovaj ispit je, po meni, teži nego ostali koje sam rješavao. Probna matura ove godine je bila mačji kašalj, rekao je Mario.

Pragovi prolaznosti isti su kao i na prvom roku, a za prolaz na Hrvatskom trebalo je ostvariti 35 posto točnosti ispita, s time da je prag za prolaz eseja 26,67 posto točnosti, a za test i sažetak 38,75 posto. Na prvom roku mature Hrvatski je pao svaki deseti pristupnik. Oni koji su pisali maturu Hrvatskog na drugom roku sada mogu pogledati rješenja zadataka. U nastavku možete vidjeti ispite i rješenja mature, a ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab