Pretraga

Maturante na Hrvatskom dočekali Stipančići: ‘Na jesenski sam morao jer sam ljetos pao esej’

A- A+

Nešto manje od dvije tisuće pristupnika zadnja su dva dana na drugom roku mature polagala Hrvatski jezik. Prvi dan pisao se ispit književnosti i jezika te sažetak, a drugi dan na redu je bio esej. Maturante su na eseju dočekali Stipančići, dok je sažeti trebalo tekst o samopoštovanju i društvenim mrežama. Razgovarali smo s dvoje pristupnika koji su podijelili svoje dojmove.

prva stranica ispitne knjižice državne mature iz hrvatskog jezika

Hrvatski jezik | foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Na prvom roku mature Hrvatski je pao svaki deseti pristupnik. Zato ne čudi da je taj ispit na drugom roku polagalo oko 1.700 pristupnika. U ponedjeljak su pristupnici tako pisali test književnosti i jezika te sažetak, a u utorak je na redu bio esej. Polazno djelo eseja bili su Posljednji Stipančići, a polazno pitanje glasilo je ‘na koji način Juraj tretira ženske članove obitelji’.

‘Neki su se pojavili samo na sažetku i testu pa nisu došli na esej i obrnuto’

– Pisala sam drugi rok radi poboljšanja prosjeka. Tema eseja ja bih čak rekla jednostavnija je od ljetnog roka. Završila sam za sat i pol vremena a možda čak i prije. Dobila su se dva polazna teksta gdje Juraj priča o mami i sestri te kako je od majke izmamio novac jer je prakticirao metodu manipulacije, prijetio je da će se ubiti kako bi mu majka dala sav novac od prodaje kuće, a u zadnjem pitanju se trebalo navesti ono najvažnije o čemu sam pisala u središnjem dijelu eseja, kazala nam je Morena, učenica Srednje škole Stjepana Ivšića Orahovica.

Dodala je da su pitanja isto bila jasnija nego na prvom roku. Morena se za  esej pripremala iz skripti te je čitala kratke sadržaje i nešto o autorima.

– Neki su se pojavili samo na sažetku i testu pa nisu došli na esej i obrnut je slučaj čak bio. Pisala sam na jesenskom samo Hrvatski i Matematiku B razinu. S Hrvatskim nisam bila zadovoljna što se tiče ljetnog roka pa sam odlučila ići pisati ponovno. Nisam još sigurna koji ću fakultet, trenutno još odlučujem što se tiče ovih gdje su mjesta ostala slobodna na jesenskom roku, pojasnila je Morena.

Izdvojeni članak

Izašli konačni rezultati mature: Hrvatski pao svaki deseti pristupnik, ovo su prosječne ocjene po ispitima u 2023.

‘Probna matura ove godine bila je mačji kašalj’

Na drugom roku Hrvatski je polagao i Mario iz Srednje škole Marka Marulića Slatina. Sam ispit i sažetak njemu su bili teži nego na prvom roku. Najteži dio bila mu je književnost, a planira upisati kineziološki fakultet.

– Na jesenskom roku pišem samo Hrvatski jezik jer sam na ljetnom imao jedan peh i pao sam esej. Tema sažetka je bila samopoštovanje i društvene mreže. Rješavao sam mature stare četiri i više godina. Ovaj ispit je, po meni, teži nego ostali koje sam rješavao. Probna matura ove godine je bila mačji kašalj. Na ispitu nije bilo nikakvih incidenata, nitko nije prepisivao, svi su došli na vrijeme te su svi bili kulturno obučeni, objasnio je Mario koji se za prvi rok pripremao oko dva tjedna, a za drugi oko tjedan dana.

Podsjetimo, prošli tjedan na drugom roku pisali su se i drugi obvezni predmeti. Tako je na maturi Matematike pristupnike posebno mučila geometrija, dok je na Engleskome problem stvarao esej. Prema kalendaru državne mature u drugom roku pristupnici ovaj tjedan pišu još izborne predmete, od kojih će najviše pristupnika pisati Politiku i gospodarstvo. Sljedeći tjedan još se polažu materinski jezici, Logika i Etika.

Copy link
Powered by Social Snap