Pretraga

Bliže se dani odluke za maturante: Uskoro kreću prijave ispita državne mature

A- A+

Drugo polugodište približava se kraju, a iako se čini da školska godina tek krenula, vrlo brzo započinju obveze oko državne mature. Maturanti već moraju odlučiti koje će ispite polagati na maturi jer 1. prosinca kreću prijave ispita. Ispite mature u redovitom roku bit će moguće prijavljivati do sredine veljače.

matura_ postani student

Foto: Srednja.hr

Osim što u ovoj školskoj godini maturanti završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje i pred njima su posljednji srednjoškolski ispiti, očekuje ih i pisanje ispita državne mature. Pritom, a možda i po prvi put u životu, moraju pripaziti da poštuju neke unaprijed propisane rokove.

Čitava procedura oko državne mature kreće već kroz deset dana. Naime, već od 1. prosinca, što je idućeg petka, otvaraju se prijave ispita državne mature. Učenici, kao i drugi kandidati koji planiraju ove godine izaći na maturu, ispite će moći prijavljivati i odjavljivati sve do 15. veljače 2024. godine.

Prijave ispita mature već od 1. prosinca

Kako se uopće vrši prijava ispita mature? Pa svi ispiti koje želite, odnosno morate pisati ako ste gimnazijalac, prijavljuju se u online sustavu koji se naziva Postani student. Učenici koji ove godine završavaju srednju u taj će se sustav prijaviti pomoću korisničke oznake i lozinke koje će dobiti u školi. Nakon prve prijave i upisivanja broja mobitela u sustav, dobivate dva podatka – PIN i TAN. PIN služi za dodatnu zaštitu i privatnost podataka svakoga učenika. TAN je broj kojim učenik potvrđuje značajne radnje u sustavu.

Važno je da do sredine veljače prijavite sve ispite koje planirate polagati, jer se oni nakon tog roka mogu prijavljivati i odjavljivati samo uz neke opravdane razloge, npr. ako ste bili teže bolesni za vrijeme redovitog roka prijave. U međuvremenu, početkom veljače, započet će prijave studijskih programa, ali detaljan kalendar rokova važnih za upise studija još nije objavljen. Čim ga Središnji prijavni ured objavi, o tome ćemo izvijestiti maturante. No, ranijih godina vrijedilo je pravilo da se fakulteti mogu prijavljivati sve do objave konačnih rezultata mature, a iznimka su uglavnom bili fakulteti koji provodili prijemne, a za koje su prijave završavale nešto ranije.

Prvi ispitni rok državne mature u 2024. započet će, prema kalendaru NCVVO-a, 4. lipnja ispitima iz Francuskog i Španjolskog jezika. Od obveznih ispita koje piše najviše maturanata prvi je na rasporedu Engleski jezik – i osnovna i viša razina polažu se isti dan, 10. lipnja. Prvi dio ispita iz Hrvatskog, test i sažetak, pisat će se 24. lipnja 2024., a dan kasnije polaže se esej iz Hrvatskog. Zadnji je u rasporedu ljetnog roka ispit iz Matematike – obje razine pisat će se 27. lipnja.

Izdvojeni članak
ilustracija, probni ispit mature iz Matematike i kalkulator na radnom stolu

Hoće li u 2024. biti probne mature i Matematika se pisati na jednoj razini? Evo što kažu u NCVVO-u

Kako se pripremati za ispite?

Ako ste tijekom srednje redovito učili, za maturu ćete zapravo samo morati ponoviti gradivo. Ako niste, bilo bi dobro da se uskoro primite učenja. U koju god skupinu učenika da ulazite, prije svega bi bilo dobro da detaljno proučite ispitne kataloge za predmete koje polažete, a koje je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već objavio.

Na srednja.hr u rubrici Matura objavljujemo i kratke sažetke svakoga od njih, neki su već dostupni. Videe o tome što vas očekuje možete vidjeti na našem specijaliziranom Instagram profilu @drzavna.matura.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)

Sve važne informacije o maturi možete doznati i putem našeg TikTok kanala @srednja_hr, gdje su važne informacije o ispitima i čitavom procesu mature također objavljene u obliku videa.

@srednja_hr Evo što trebate znati o maturi iz Matematike, više detalja u opisu profila. … #matematika #matura #matura2024 #maturanti #srednjahr #srednjaskola #škola #ispit #balkantiktok #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Nakon što ste proučili kataloge i ponovili gradivo, svoje znanje možete provjeriti i putem našeg sustava kvizovi.srednja.hr. Ondje se nalazi mnoštvo pitanja s ispita matura iz prijašnjih godina. Nakon brze i jednostavne registracije u sustav, potrebno je samo u tražilicu upisati pojam ‘državna matura’, nakon čega vam se otvaraju podteme s pitanjima po predmetima.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.