Pretraga

Kakva gesta: Učenicima iz područja pogođenih potresom nude besplatne pripreme za maturu

A- A+

U stravičnom potresu koji je pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta mnogi su ostali bez sve svoje imovine. Građani diljem Hrvatske priskaču u pomoć, a svoj doprinos odlučio je dati i mladi tim koji je lani pokrenuo projekt Top Matura kroz kojeg maturante online putem pripremaju za državnu maturu. Učenicima iz spomenutih područja pogođenih potresom nude besplatne tečajeve priprema za maturu s preko 200 sati video materijala za ključne ispite mature.

Foto: M. Gelenčir | srednja.hr

Top Matura je projekt izvrsnih studenata FER-a, PMF-a i FFZG-a koji svoje iskustvo rješavanja mature i predavačka iskustva stečena na fakultetu prenose kroz profesionalno urađene pripreme za državnu maturu u formatu video lekcija. Svoj proizvod prvi su put testirali lani, kad su učenici školu završavali online putem, a prosječna ocjena maturanata koji su završili pripreme putem Top Mature bila je četvorka. Unutar lekcija koje nude, kažu nam, nalazi se najopsežniji pregled gradiva svih razreda srednje škole, a kvalitetu samih tečaja učenici dopunjuju kvizovima za provjeru znanja. Osim gotovog materijala, za sve nejasnoće predavači su maturantima na raspolaganju za dodatne konzultacije.

Pomoći će maturantima koji su oštećeni potresom

I sada dolazimo do najboljeg dijela. Nakon jučerašnjeg stravičnog potresa ovaj mladi tim odlučio je dati i svoj obol te besplatno dati pakete priprema za maturu učenicima s područja Petrinje, Gline, Siska i okolnih područja. Vrijednost jednoga je oko 2.000 kuna.

– Maturantima iz pogođenih područja odlučili smo pomoći jer njih i njihove roditelje pogoditi teži financijski i egzistencijalni problemi. U tim uvjetima teško je misliti o obrazovanju, a kamoli i specifičnom obrazovanju kao što su pripreme za državnu maturu. Ipak, državna matura je tu, a ona je svim maturantima jedna od najvažnijih izazova pred njihovu budućnost. Najmanje što smo mogli napraviti je pomoći unesrećenim maturantima s dokazano kvalitetnim pripremama kojim mogu konkurirati ostalim maturantima bez obzira na trenutne uvjete, kaže nam Dino Jerković, jedan od pokretača projekta Top Matura.

Pojašnjava nam, maturanti s navedenih područja mogu im se javiti na tri načina – mailom na [email protected], putem Facebook stranice Top Matura, ili direktno Dinu u inbox.

– Nudimo im pristup svim tečajevima koje imamo na raspolaganju. Kroz tečajeve imat će pristup na preko 200 sati dediciranog materijala koji prolazi cjelokupni četverogodišnji gimnazijski program, koji će imati kvizove za provjeru znanja, a ujedno će imati i riješeno nekoliko zadnjih matura uz detaljno objašnjen način kako se dolazi do odgovora. Maturanti tako mogu pristupiti sljedećim tečajevima: Hrvatski jezik – esej, Hrvatski jezik – teorija, Matematika – B, Matematika – A, početkom godine aktivirat će se pripreme iz Engleskog jezika (obje razine) i Kemije, dok će na platformu vrlo skoro doći i kompletne pripreme za Fiziku i Biologiju, veli nam Jerković.

Što se sve nalazi u paketu?

Dodaje, time će učenici imati pristup svim lektirama koje su obrađene na vrlo opsežan način. U teorijskom dijelu Hrvatskog  nudi im se preko 250 video lekcija koji pokrivaju sve sfere književnosti, gramatike i pravopisa uz vješto pripremljene kvizove.
Na obje razine matematike Top Matura nudi najopširniji set video lekcija koji prolaze matematičke probleme svih razreda srednje škole uz najveći izbor riješenih matematičkih primjera.

Isto tako, kaže nam Jerković, video lekcije iz engleskog jezika maturanti mogu proći kroz gramatička, pravopisna i teorijska znanja potrebna za uspješno rješavanje ispita, a predavačica je pripremila i opsežan set savjeta kako na najbolji način pristupiti samoj maturi. Tečajevi kemije, fizike i biologije nude najopširniji pregled četverogodišnjeg gimnazijskog programa kroz teorijske i praktične primjere. Predavačice su redom izvrsne studentice kemije, fizike i biologije koje su državnu maturu riješile s preko 95% uspješnosti.

Naš sugovornik nada se kako će njihov dobrotvoran čin potaknuti i druge tvrtke koje nude slične usluge da pomognu mladima koje je pogodio ovaj stravični potres.

– Ovime se nadamo da ćemo ohrabriti i druge tvrtke da se uključe u pomoć maturantima, ali i studentima i učenicima. Posebice se nadamo kako će studenti/učenici kao pomoć dobiti neki vid informatičke opreme kako bi im olakšao pristup svim dostupnim obrazovnim materijalima, zaključuje Jerković.


Stanovništvu koje se suočava s posljedicama razornog potresa pomoći možete pozivom na broj 060 9011. (Cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru. Teleoperater: Hrvatski Telekom d.d.)

Hrvatski Crveni križ poziva sve one koji žele i mogu pomoći stradalima novčanom donacijom,
donacije uplate na sljedeći račun:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Poziv na broj: 770
Za uplate iz inozemstva – SWIFT CODE: PBZGHR2X

Više o potresu čitajte na sljedećim poveznicama:

Studenti pokrenuli mnoštvo akcija za stradale u potresu, evo kako se možete priključiti

Docent s PMF-a objasnio što se jučer dogodilo: ‘Glavni uzrok nalazi se daleko od lokacije potresa’

S PMF-a kažu da su jutros zabilježili nove potrese: One koji su ih osjetili mole da ispune obrazac

Kako se određuje jačina potresa i što znači kad stručnjak kaže da je jedan 30 puta jači od drugog?

Stručnjaci izdali smjernice za djecu i mlade: Evo kako se nositi s traumom od potresa

Građani masovno organiziraju pomoć za unesrećene potresom, priključili se i studenti

Potres odnio još jedan mladi život, smrtno je stradao 20-godišnjak u Glini

U snažnom potresu koji je pogodio Petrinju smrtno stradala djevojčica

Pogledajte gdje se skloniti u slučaju potresa u Zagrebu

[FOTO] U jučerašnjem potresu teško oštećena zgrada Učiteljskog fakulteta

[FOTO] U snažnom potresu stradala škola: ‘Uočili smo napuknuća u vanjskim i unutarnjim zidovima’

S PMF-a pojasnili kako se trebamo ponašati tijekom potresa