Pretraga

Klari Bruni nije bilo ravnoga: Rasturila informatiku i fiziku pa dospjela na vrh liste upisanih na FESB

A- A+

Sada već bivša maturantica V. gimnazije ‘Vladimir Nazor’ u Splitu Klara Bruna Tomić, zauzela je čelno mjesto među upisanima na splitski FESB. Tamo će studirati Računarstvo, jer kako nam kaže voli programiranje. Na maturi se istaknula visokim postotcima riješenosti Informatike i Fizike, dok je Hrvatski i Engleski, također položila izvrsnom ocjenom.

Klara Bruna Tomić / foto: Privatna arhiva

A koliko je teško biti na čelu liste upisanih na cijelom fakultetu, dočarat ćemo samo kroz primjer smjera koji je Klara upisala.

Izdvojeni članak

Među tisućama kandidata za upis na Ekonomski fakultet u Zagrebu, Marina je bila prva na listi

Za kvotu 125 upisnih mjesta, bilo je prijavljeno 576 kandidata, od čega je njih 165, upravo ovaj studij stavilo na vrh liste prioriteta. U usporedbi s njima, ali i s ostatkom kolega na drugim smjerovima, Klara je skupila najviše bodova.

Nakupila dosta bodova preko Fizike i Informatike koje nisu bile uvjet

Za upisivanje Računarstva na FESB-u vrednuju se ocjene iz srednje, s 40% udjela u ukupnom zbroju bodova, dok preostalih 60% donosi rezultat s mature. No, samo je položena Matematika više razine uvjet za upis, dok za dobar rezultat na Fizici i Informatici, možete izboriti dodatne bodove. I upravo na ta dva predmeta, Klara je briljirala.

Izdvojeni članak

Ovo je najbolja maturantica u generaciji: Jedina riješila Matematiku i Fiziku bez greške

– Fiziku sam imala 97%, Informatiku 90%, a Matematiku  80%, nabraja nam Klara Bruna postotke riješenosti, dodajući kako je iz Engleskog i Hrvatskog jezika dobila petice, ali se ne sjeća postotaka ovako precizno.

No, uz odlično riješenu maturu, dobre ocjene iz srednje, također su ju lansirale na čelo liste.

– FESB uglavom ne upisuju samo odlikaši pa su me ocjene iz srednje zasigurno pogurale do prvog mjesta na upisu, jer sam od mogućih 400 bodova imala čak 395. Ipak, mislim da su rezultati mature imali presudnu ulogu. Fizika i informatika nisu obavezni predmeti za upis pa ih puno ljudi i ne zeli polagati, pogotovo Informatiku, ali ja sam ih polagala i ostvarila visoki rezultat, uz nešto više detalja Klara Bruna pojašnjava kako je skupila te silne bodove za upis.

Trebalo bi vratiti prijemne na fakultete

S obzirom na još uvijek svježe dojmove s mature, zadržali smo Klaru Brunu još malo na njoj. Unatoč dobrim rezultatima čini se da baš i nije pobornica ovog standardiziranog ispita. Štoviše zagovara i povratak prijemnih na fakultete.

Izdvojeni članak

Prvi na listi upisanih na Filozofski u Zagrebu: Bartol pomeo konkurenciju na svim smjerovima

– Matura je za većinu učenika prestresna i mislim da nije pravi pokazatelj znanja. Većina vrlo malo radi u prve tri godine školovanja, a onda četvrtu iskoriste samo za pripreme za maturu. Po mom mišljenju trebalo bi vratiti prijemni za faks. Smatram da nije fer što svi ne pišemo u istim uvjetima. Moja škola nema sustav klimatizacije tako da sam se zajedno s kolegama morala kuhati na +35° i pisati maturu. Unatoč otežanim uvjetima, svojim sam rezultatima zadovoljna s obzirom da se nisam puno pripremala. Izgleda da se ipak isplati rad i trud kroz četiri godine školovanja, zadovoljno će Klara Bruna Tomić.

Bivša maturantica splitske V. gimnazije, osvrnula se kratko na ispite iz matematike i fizike na maturi.

– Sudjelovala sam na natjecanjima iz informatike i matematike i ona su mi olakšala polaganje mature. Očekivala sam da će mi fizika biti najteži predmet na maturi, ali postigla sam rezultat s kojim sam vrlo zadovoljna. Tri sata su i više nego dovoljna za rješavanje zadataka iz fizike, ali za matematiku je to malo vremena pa mislim da bi se trebao reducirati broj zadataka, govori uskoro studentica Računarstva na FESB-u.

Volim programiranje i matematiku

Izdvojeni članak

Kapa dolje: Toni je iz šest ispita mature dobio odličan, a jedan od njih riješio bez greške

Klara Bruna je zaljubljenica u programiranje i matematiku pa su se tu negdje odvijale dileme oko upisa.

– Već duže vremena me zanima programiranje, ali volim i matematiku pa sam se dugo vremena mislila želim li upisati FESB ili PMF. Nakon konzultacija s prijateljima i studentima koji pohađaju jedan od navedenih faksova, odluka je ipak pala na FESB. Vjerujem da će se ta odluka pokazati ispravnom, nada se buduća FESB-ovka.

Za razliku od uspješnih sugrađana iz ove generacije odnosno Ive Barać i Bartola Banića, koji su briljirali na maturi pa izabrali otići u Zagreb na studij i to kao prvi na listama na FER-u i Filozofskom, Klara Bruna sasvim je zadovoljna onime što joj pruža Split.

– Izvrsno se osjećam u svom rodnom gradu i s obzirom da se u zadnje vrijeme Sveučilište u Splitu pokazuje sve boljim, uopće nemam želju za odlazak u Zagreb na studij. Zbog toga sam izabrala FESB, a ne FER, govori Klara Bruna.

Trebali bi u gimnazijama imati pojačane predmete koji nas zanimaju

Klara Bruna nam je rekla da još nije razmišljala o idelnom radnom mjestu nakon fakulteta, ali veli da bi voljela već dok studira, naći neki povremeni posao.

– Voljela bih naći neki part job dok studiram jer mislim da ću radom u nekoj firmi sigurno steći znanje i iskustvo,  koje mi faks neće moći pružiti, smatra Klara Bruna Tomić.

Izdvojeni članak

Najboljoj maturantici uručena Nagrada Soljačić: Još četiri strukovnjaka dobila po 2.500 kuna

A nakon priče o učenju i poslovima red je došao i na aktivnosti u slobodnom vremenu…

– Nemam ga baš pa ga nastojim što bolje iskoristiti. Uglavnom ga provodim na treningu ili u izlasku s prijateljima. Za praznike često odem negdje jer volim i putovati, otkriva nam studentica FESB-a.

Na kraju smo ju, kao nekoga tko je godinama marljivo učio i i postigao ovaj izvrstan rezultat na maturi, morali pitati kako vidi školski sustav u Hrvatskoj.

– Mislim da je obrazovni sustav u Hrvatskoj zastario. Učimo previše nepotrebnih činjenica i detalja koje ni sami profesori ne znaju. Gimnazijski program je pretrpan sa 16,17 predmeta. Mislim da bi se to moglo reducirati na 6,7 najvažnijih, kao što je to na faksu ili da se nakon 2 godine opće gimnazije možemo opredijeliti za neki od smjerova, koji bi se nudili. Učenici uglavnom nakon 2 godine gimnazije shvate koji ih predmeti zanimaju, a koji uopće ne. Također, suludo mi je da se u četvrtom razredu nastava iz povijesti povećava na tri sata tjedno, a engleski i matematiku koji su obavezni predmeti na maturi isto imamo tri sata tjedno, na kraju će Klara Bruna Tomić.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.