Pretraga

Ravnateljica splitske V. gimnazije krivi stres za grešku u dijeljenju eseja

A- A+

U razgovoru s Ankicom Kovač, ravnateljicom V. gimnazije Vladimir Nazor u Split doznali smo zbog čega se dogodila pogreška pri dijeljenju eseja iz hrvatskog jezika. Iako ravnateljica nije davala izjave za medije, nakon posjeta ministra Jovanovića ipak je odlučila objasniti javnosti kako je tekao 27. lipnja u školi poznatijoj pod nazivom Velika realka.

Ravnateljica V. gimnazije Vladimir Nazor Ankica Kovač otkrila je što se točno dogodilo za vrijeme dijeljenja eseja iz hrvatskog jezika na državnoj maturi. Budući da je ravnateljica sama koordinatorica, tvrdi kako je riječ o ljudskoj pogrešci te da je je odgovorna koordinatorica smijenjena s dužnosti i sad radi na pola satnice.

Izdvojeni članak

MZOS: Rezultati eseja neće se poništiti, pravilnik nije prekršen

S: Možete li mi kao kordinatorica pojasniti što se to točno dogodilo pa su se pomiješali ispiti maturanata?

Greška je ljudski faktor. U petak nakon nastave koordinatorica je slagala ispite, vrlo precizno, pedantno, prvo po razedima, a onda po abecedi pa po ispitnim prostorijama. Što je uzrok tome da ona nije vidjela, da nije išla za tim da tu ne piše ‘esej’ nego ‘test’ to možemo samo spekulirati. Ne znam što se dogodi u ljudskoj svijesti da zanemare tako bitan čimbenik.

S: Je li istina da je postojala i nekakva razlika boje među tim papirima?

Boja nije bila različita, ali na njima jasno piše ‘esej’ i ‘test’.

S: Kako točno izgleda procedura dijeljenja ispita tijekom koje je došlo do zabune?

Nakon što se ispiti poslože prema ispitnim prostorijama sve se vraća u sef koji je pod ključem, kao i prostorija u kojoj stoje ti testovi. Ispiti se smiju izvaditi iz sefa i dati profesorima i voditeljima ispitnih prostorija pola sata prije samog početka ispita u 8 i 30 kada svaki profesor dolazi po svoju skupni testova, kako je kod nas i bilo.

Izdvojeni članak

Maturanti spremaju pobunu: ‘Odgodite i druge ispite mature’

S: Dakle nitko od profesora nije primjetio razliku?

Da, nitko nije primjetio. Ja sam sebi sto puta postavila pitanje kako se to svima moglo dogoditi, to da koordinatorica nije vidjela. Na kraju krajeva kako ni ja sama nisam vidjela, pošto sam tu bila. To je nešto što ne očekujete jer se nikad nešto slično nije dogodilo.

S: Smatre li da je možda stres kojim su u ovim danima mature i profesori sigurno izloženi kumovao ovoj pogrešci?

Mislim da je baš stres, to da sve mora proći savršeno, da se greška ne smije dogoditi, bitan faktor. Kada znate da popravnog nema, da nemate drugu priliku onda se možda baš zbog toga i događa takva greška.

Izdvojeni članak

Pismo ‘miočanina’: Državna matura iliti maturi je cilj matura

S: Da ste vi maturant kako biste se osjećali u ovakvoj situaciji? Jeste li se pokušali staviti u njihovu poziciju?

Ipak mislim da većina njih traži alibij u ovome. Ali prvo smo mi napravili grešku i nije u redu da se njih sada optužuje za išta. Greška je naša i mi se svima ispričavamo. Znam da je psihološki faktor isto tako bitan za rezultat ispita, ali realno gledajući ispit se ne može pripremiti u par dana. Ispit se priprema četiri godine, pogotovo iz hrvatskog jezika, matematike i engleskog jezika.

Eventualno se može nešto ponoviti i priznajem da će sada vjerojatno doći do nekoga poremećaja u rasporedu maturanata, ali vjerujem da za nekog tko se dobro pripremao neće zbog ovog biti problema. Na kraju krajeva svi smo u istoj poziciji, svi su na jednak način oštećeni. Imate uvijek djece kojima stres može predstavljati problem, to jest jedna manjina, ali moramo voditi računa o svima i zbog njih je ta greška tako velika.

S: Je li točno da je nezavisnom sindikatu poslan dopis da koordinatori te drugi profesori neće održati ispit iz hrvatskog jezika u petak?

Ja za to ne znam, profesori naše škole će održati ispit. Na Tijelovo 30.lipnja će biti zaprimljeni materijali.