Pretraga

Konačno poznato kada se održava prijemni za logopediju, a danas istječe i važan rok za sve koji je upisuju

A- A+

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, studij Logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu najpoželjniji je studij u Hrvatskoj, ako se uzmu u obzir oni s upisnom kvotom većom od 20 mjesta. Da bi ga upisali, maturanti moraju položiti dodatnu provjeru, a datumi polaganja konačno su poznati.

UPDATE: ROK ZA PRIJAVU ZA DODATNU PROVJERU JE PRODUŽEN DO 12. LIPNJA.

Iustracija; Screenshot: YouTube

Prema obavijesti na stranicama Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, prijemni ispiti za upis logopedije, ali i ostala dva studija ERF-a, rehabilitacije i socijalne pedagogije, održavat će se od 6. do 10. srpnja 2020. godine, na samom fakultetu na Borongaju. S fakulteta naglašavaju i da zbog trenutne epidemiološke situacije zadržavaju pravo izmjene mjesta, datuma i termina održavanja dodatne provjere.

Uz prijavu putem sustava Postani student podnosi se i posebna prijava za provjeru preduvjeta, a koju pristupnik šalje ERF-u isključivo preporučenom poštom do ovog petka, 29. svibnja 2020. (UPDATE, 4. LIPNJA: ROK JE PRODUŽEN DO 12. LIPNJA)

Upis logopedije

Izdvojeni članak

Još jedan popularni fakultet u Zagrebu ukinuo prijemni ispit za ovu godinu

Upisna kvota za studij logopedije na ERF-u ove godine je godine znatno povećana i iznosi 80 mjesta. Studij su prijavila 1.283 pristupnika, od čega je prvi izbor za njih 484, što ga čini najpoželjnijim studijem s kvotom većom od dvadeset upisnih mjesta.

Bodovi za upis ostvaruju se temeljem uspjeha u školi (do 300 bodova) i na maturi, pri čemu Hrvatski jezik (razina A) donosi do 200 bodova, strani jezik (razina A) isto do 200 bodova, izborna Biologija ili Psihologija (bira se jedan od predmeta) do 300 bodova, a Matematika (razina B) ne boduje se, ali kandidat je mora položiti.

Treći kriterij koji se boduje za upis je dodatna provjera koja se sastoji od procjene jezično-govorno-glasovnog statusa putem intervjua. Ona je isključujući kriterij, dakle nepovoljna procjena jezično-govorno-glasovnog  statusa isključuje pristupnika iz daljnjeg postupka. Također, pristupnici moraju zadovoljiti zdravstveni kriterij i priložiti potvrdu svog liječnika o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij.

Podsjetimo, od ove godine studij logopedije pokrenut je i na Sveučilištu u Rijeci, a ondje će se prijemni održati online o čemu više možete čitati ovdje.

Upis rehabilitacije

Izdvojeni članak

Prijemni za novi studij logopedije bit će online: Prijave već krenule, evo kako će postupak izgledati

Upisna kvota za studij rehabilitacije je 50 mjesta za kandidate iz Hrvatske i dva za strane državljane. Za sada je studij prijavilo 758 pristupnika, a za njih 130 to je prvi izbor.

I ovdje je uvjet za upis dodatna provjera funkcionalnih sposobnosti i vještina potrebnih za studij, što je isključujući kriterij. Provjera uključuje usmenu procjenu informiranosti, sklonosti  i motivacije za studij, što donosi do 120 bodova.

Na temelju školskog uspjeha moguće je ostvariti do 280 bodova, a temeljem položenih ispita mature još 600 i to: Hrvatski jezik (razina A) donosi do 200 bodova, strani jezik (razina A) isto do 200 bodova te izborni biologija ili Psihologija ili Sociologija (bira se jedan) može donijeti do 200 bodova. Matematika (razina B) mora biti položena, ali se ne boduje.

Upis socijalne pedagogije

Izdvojeni članak

KiF objavio datum prijemnog: Pogledajte koji će se sve elementi ocjenjivati

U redoviti preddiplomski sveučilišni studij Socijalna pedagogija moći će se ove godine upisati 50 državljana RH dvoje stranih državljana. Trenutno je prijavljeno 779 kandidata, a za 131 je to prvi izbor.

Dodatna provjera je obavezna i za upis ovog studija, a sastoji se od usmene procjene informiranosti, sklonosti i motivacije za studij i donosi do 120 bodova te zdravstvenog kriterija putem liječničke potvrde.

Na temelju uspjeha u srednjoj školi moguće je ostvariti do 280 bodova pri upisima. Ispiti mature boduju se na sljedeći način: Hrvatski jezik (razina A) donosi do 200 bodova, strani jezik (razina A)isto toliko bodova, a od izbornik kandidat može odabrati sociologiju ili psihologiju koje se boduju isto s do 200 bodova. Matematiku je dovoljno položiti na osnovnoj razini i ne boduje se.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.