Pretraga

Matematiku je riješio bez greške, a sve ostale ispite na maturi s preko 90 posto: Upoznajte Andreja

A- A+

Andrej Todić matematiku je na ovogodišnjoj maturi riješio bez greške, a sve ostale ispite s preko devedeset posto. Dobio je nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja, a s nama je podijelio dojmove te planove za budućnost.

andrej todić

Andrej Todić, jedan od najboljih maturanata 2021. koji je dobio nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja
Foto: privatna arhiva

Jedan od 43 najboljih maturanata ove godine koji su dobili nagradu Ministarstva obrazovanja u iznosu od 2.500 kuna je i Andrej Todić, učenik Gimnazije Pula. Kratko smo razgovarali s njim, a on nam je otkrio svoje dojmove nakon što je dobio nagradu te otkrio što će učiniti s dobivenim novcem.

‘Osjećao sam se poprilično spremno za ispite’

– Iskreno, nisam previše iznenađen rezultatima. Kao netko tko je većinu predmeta u srednjoj školi prolazio s odličnom ocjenom, dobio sam dojam da me gradivo u školi sprema za maturu zbog čega sam se nakon kraja četvrtog razreda osjećao poprilično spremno za ispite, priča nam Andrej.

Na maturi je obvezne predmete pisao na višoj razini, a od izbornih je polagao Fiziku. Sve ispite prošao je s odličnom ocjenom. Matematiku je riješio stopostotno, ispit iz Hrvatskoj jezika napisao s 90,83 posto točnosti, a Engleski s visokih 95,67 posto točnosti. Više od devedeset posto, preciznije 91,67 posto točnih rješenja imao je i na maturi iz Fizike.

– U trećem i četvrtom razredu nije bilo moguće u potpunosti obraditi školsko gradivo kao dotada zbog pojave COVID-19 epidemije. Zato sam malo više pažnje posvetio tome nego stvarima koje se uče u prva dva razreda, a budu na maturi. Sve u svemu, nisam se previše spremao, svega par dana za svaki ispit. Rješavao sam ispite s prethodnih matura i to me spremilo sasvim dovoljno za ovogodišnju. Ipak, mislim da je ključni podatak činjenica da sam u ove četiri godine pristupao natjecanjima iz engleskog jezika, matematike i fizike te nekoliko puta napredovao do državne razine. Smatram da sam mnogo naučio na tim natjecanjima i stekao neke ključne vještine koje su mi znatno olakšale rješavanje mature, ispričao nam je Andrej.

Izdvojeni članak
dino turak

Dino je na maturi iz Engleskog imao sto posto pa dobio novčanu nagradu: Kupit će laptop za faks

‘Najveći neprijatelj na maturi je trema’

Dugo je, priznaje, razmišljao o tome gdje će studirati. U nekom trenutku je čak i razmatrao opciju da odem studirati u SAD. Na kraju se ipa nije odlučio na to jer bi to značilo da neću vidjeti svoju obitelj i prijatelje neko dulje vrijeme, a još uvijek, kaže nam, osjeća i veliku povezanost sa svojim rodnim krajem.

– Odlučio sam upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu. Možda u sljedećih par godina odlučim studij završiti u inozemstvu, ali ne mogu trenutno ništa reći zasigurno, vidjet ću gdje me život odvede, rekao nam je.

Pitali smo ga ima li, kao jedan od najboljih na ovogodišnjoj maturi, neku poruku za buduće maturante.

– Budućim maturantima želim savjetovati da se ne brinu previše oko mature i nemaju stigme oko nje. Najveći neprijatelj učenika na ispitu je trema, zbog čega sam na svaki ispit došao smirene glave, bez strahova i suvišnih misli. Ispiti s prethodnih matura javno su dostupni na internetu i pomoću njih učenici mogu izvrsno utvrditi svoje znanje. Ima ih mnogo zbog činjenice da se svake godine održava i ljetni i jesenski rok. Također, kako se radi o jako bitnom ispitu za karijeru, važno je jako dobro pročitati upute na maturi i pridržavati ih se prilikom pisanja ispita, zaključuje Andrej.


Pročitajte tekstove o drugim najboljim maturantima 2021.

Dino je na maturi iz Engleskog imao sto posto pa dobio novčanu nagradu: Kupit će laptop za faks

Davor je rasturio maturu pa dobio nagradu od 5.000 eura: Otkrio nam je kako se pripremao

Matko je riješio sto posto Matematike i Fizike: Sad kući nosi nagradu od 5.000 dolara

Eugen je jedan od najboljih maturanata: Matematiku i Fiziku riješio sa sto posto, iz svega dobio petice