Pretraga

[Matura ’17] Najiščekivaniji ispitni katalog još uvijek nije objavljen

A- A+

Dva tjedna nakon što su objavljeni svi ostali ispitni katalozi za nadolazeću državnu maturu, još uvijek nema onog iz biologije. Mnogi se već pitaju zašto još uvijek nema tog kataloga, a ono što pojačava spornost situacije je okolnost da je upravo biologija na prošlom ljetnom roku izazvala najviše pozornosti. Naime, pristupnici su se po prvi puta susreli s ispitom iz biologije gdje je važnije bilo zaključivanje nego li navođenje činjenica pa je bilo dosta negodovanja.

Izdvojeni članak

Ovo pitanje s državne mature podiglo je lavinu reakcija: Možete li ga riješiti?

I dok je na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje objavljeno ukupno objavljeno 27 ispitnih kataloga uključujući obavezne, izborne i predmete, odnosno jezike nacionalnih manjina, ispitni katalog iz Biologije, koja je na državnoj maturi prošle školske godine izazvala najviše reakcija pristupnika, i dalje nema. 

– Ispit je bio teži od očekivanja. Bilo je drugačije nego prošlih godina. Trebalo se puno razmišljati i pitanja su bila za mućnut glavom. Više je trebalo zaključiti nego učiti činjenice. Najteža mi je bila ispitna knjižica broj dva, gdje si morao nešto objasniti jednom rečenicom, što je često nemoguće, pa jedna rečenica ima šest redova, kazala nam je nakon mature u lipnju učenica, a sada brucošica Antonija.

Ispitni katalog iz ovog je predmeta tada bio je izmijenjen, te je primijenjen konceptualni pristup kako bi se učenje odmaknulo od reproduciranja opsežnoga sadržaja i kako bi učenici, rasterećeni od potrebe memoriranja brojnih podataka i naziva, usmjerili pozornost na povezivanje, uočavanje bitnoga i zajedničkoga. Budući da ispitni katalog za državnu maturu 2017. još uvijek nije objavljen, kontaktirali smo NCVVO gdje smo dobili neodređen odgovor.

– Na katalogu se i dalje radi i kad bude u potpunosti gotov, bit će pravovremeno objavljen na našim stranicama, kratko su nam kazali iz NCVVO-a.

Kada će to biti, još uvijek ne znaju.

Izdvojeni članak

Počela državna matura: Na ispitu iz biologije bilo je važnije zaključivati, nego znati sve činjenice

Važne vijesti iz mature

[Matura ’17] Ispitni katalog iz Hrvatskog: Evo što vas očekuje na obje razine

Popis lektira na državnoj maturi 2017.

Kalendar polaganja državne mature 2017.

[Matura ’17] Provjerite što vas očekuje iz ispita matematike na maturi

[Matura ’17] Provjerite što vas očekuje na obje razine ispita iz Engleskog jezika

[Matura ’17] Što vas čeka na stominutnom ispitu iz Informatike

[Matura ’17] Evo kako će izgledati državna matura iz Povijesti

[Matura ’17] Evo što pristupnike očekuje na Geografiji