Pretraga

[Matura ’21] U 120 minuta morate riješiti 92 zadatka: Pogledajte što vas očekuje na ispitu iz Geografije

A- A+

Prošlogodišnji maturanti baš se i nisu proslavili na maturi iz Geografije. Prosječna ocjena na tom predmetu bila je 2,45. Ovaj izborni predmet nije previše popularan na državnoj maturi – pisalo ga je u 2020. tek oko 250 maturanata. Ispitni katalog za ovu godinu ostao je isti kao i lani, što znači da učenici imaju dva sata za rješavanje 92 zadatka.

Foto: Pixabay

Prema ovogodišnjem kalendaru državne mature Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispit mature iz Geografije polagat će se 9. lipnja 2020. godine. Već je objavljen i ispitni katalog za taj predmet, a prema njemu ispitom se provjerava znanje iz četiri područja: fizičkoj geografiji, društvenoj geografiji, regionalnoj geografiji svijeta i geografiji Hrvatske.

Ispit se piše 120 minuta, a sadrži 92 zadatka

Osim što će morati poznavati geografske činjenice, maturanti koji odaberu ovaj predmet moraju pokazati i određene geografske vještine prilikom korištenja geografskih karti te statistička i grafička znanja u interpretaciji prostornih pojava i procesa. Obrazovni ishodi, odnosno sadržaji koje maturanti moraju usvojiti da bi ostvarili uspjeh na ispitu, nalaze se u katalogu pri dnu teksta.

Ispit državne mature iz Geografije sastoji se od dviju ispitnih knjižica koje sadržavaju 92 zadatka, a test se piše 120 minuta bez stanke. Pristupnik u ispitu može ostvariti najviše 100 bodova, u svakome od četiri područja po 25.  Zadaci koji će se naći u ispitu su oni produženog i kratkog odgovora te višestrukog izbora.

Valja naglasiti i posebno pravilo pisanja ovog ispita, oko kojeg se maturanti nerijetko raspituju: u zadatcima otvorenoga tipa (osim ako je odgovor jedno slovo) neće se priznavati odgovori upisani velikim tiskanim slovima. Također, geografska imena treba pisati sukladno važećemu pravopisu, piše u ispitnom katalogu za ovaj predmet.

Učenje za ispit

Literatura za pripremu ispita iz Geografije, stoji tako u katalogu, su svi udžbenici za gimnazijski program i geografski atlasi koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Uz to, u katalogu su navedena i četiri savjeta za pripremu ovog predmeta:
!function(v,t,o){var a=t.createElement("script");a.src="https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js",a.setAttribute("fetchpriority","high");var r=v.top;r.document.head.appendChild(a),v.self!==v.top&&(v.frameElement.style.cssText="width:0px!important;height:0px!important;"),r.aries=r.aries||{},r.aries.v1=r.aries.v1||{commands:[]};var c=r.aries.v1;c.commands.push((function(){var d=document.getElementById("_vidverto-97da7397f45e56237e273d846abbe17c");d.setAttribute("id",(d.getAttribute("id")+(new Date()).getTime()));var t=v.frameElement||d;c.mount("6082",t,{width:720,height:405})}))}(window,document);– proučiti ispitne cjeline te primjere zadataka u katalogu
– riješiti provedene ispite
– aktualizirati brojčane podatke iz publikacija Državnoga zavoda za statistiku, UN-a i specijaliziranih organizacija UN-a
– pratiti najvažnije događaje u Hrvatskoj i svijetu u medijima i stručnim časopisima.

Prošlogodišnja iskustva pristupnika

Već smo u uvodu spomenuli kako se prošlogodišnji maturanti nisu previše ‘proslavili’ na ovom ispitu. Prosječna ocjena je bila manja od trojke, 2,45.  Posječna postotna riješenost ispita je između 41 i 50%. Istovremeno je prag za ocjenu dovoljan bio 30% od ukupnog broja bodova, a za odličan 80%. Iako je zadataka poprilično puno, maturantica Marija nam je nakon ispita rekla kako je ispit napisala za sat i 15 minuta.

– Pripremala sam se samo rješavajući prošle mature te što mi nije bilo jasno pitala sam profesora ili potražila na internetu, rekla nam je ona.

Neka pitanja s prijašnjih godina ponovila su se i na prošlogodišnjem ispitu, otkrili su nam maturanti od kojih je nekima najviše problema stvarao računski zadatak. Prošlogodišnje dojmove možete pročitati ovdje.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Geografije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.66 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.