Pretraga

[Matura ’22] Na ispitu iz Fizike smanjen broj zadataka, pisat će se tri sata: Evo kako se pripremati

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je ispitne kataloge za ovogodišnju maturu, a oni su bitni jer učenicima služe kao temelj za pripremu ispita. U ispitnim katalozima navedeno je što učenici trebaju usvojiti kako bi uspješno riješili ispite, ali i kakva je struktura ispita. Kada je riječ o Fizici, ove godine malo je smanjen broj zadataka koji očekuju učenike, dok su vrijeme pisanja ispita i broj bodova ostali isti.

matura fizika

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Ispit mature iz Fizike već godinama je izborni predmet s najvećim brojem prijava. Prema podacima u e-Rudniku Ministarstva, lani je prosječna ocjena bila 2,37, a ove će se školske godine pisati 14. lipnja.

Ispit ima 35 zadataka i piše se 180 minuta

Kako stoji u ovogodišnjem ispitnom katalogu, ispitom državne mature iz Fizike provjerava se dostignuta razina znanja i kompetencija pristupnika u sljedećim područjima: struktura tvari, međudjelovanje, gibanje i energija. Ispitom državne mature iz Fizike provjerava se u kojoj mjeri pristupnici znaju, tj. mogu primijeniti matematička i eksperimentalna znanja i vještine u fizici te osnovne koncepte iz sljedećih potpodručja: mehanike, termodinamike, elektriciteta i magnetizma, titranja, valova i optike te moderne fizike.

Sam ispit državne mature iz Fizike sadrži ukupno 35 zadataka, što je za dva manje u odnosu na prošlu godinu. Od toga su 24 zadataka višestrukog izbora, ‘na zaokruživanje’, dok ih je 11 otvorenog tipa. Podjelu zadataka po područjima ispitivanja možete vidjeti u nastavku:

Iako je broj zadataka malo manji u odnosu na lani, ukupni broj bodova ostao je osti – 60. Većinu, 60% donose zadaci otvorenog tipa, dok 40% u ukupnom broju bodova čine zadaci ‘na zaokruživanje’. Ispit traje 180 minuta bez stanke.

– Tijekom pisanja ispita dopušteno je upotrebljavati kemijsku olovku kojom se piše plavom ili crnom bojom. Od geometrijskoga pribora dopuštena je upotreba jednoga ravnala (ili jednoga trokuta), ali nije dopuštena upotreba kutomjera i šestara. Pristupnici se tijekom ispita mogu koristiti džepnim računalom (znanstvenim kalkulatorom). Knjižica s formulama potrebnim za rješavanje ispita sastavni je dio ispitnoga materijala. Pristupnicima nije dopušteno donijeti niti koristiti se nikakvim drugim listovima s formulama ni digitalnim zapisima fizičkih sadržaja, piše u ispitnom katalogu.

Izdvojeni članak
matura matematika kalkulator

[Matura ’22] Na A i B razini Matematike povećan broj zadataka: Poznato i koji su kalkulatori zabranjeni


PRIPREMA ZA ISPIT

Kako piše u ispitnom katalogu, literatura za pripremu ispita državne mature iz Fizike udžbenici su koje je odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja tijekom protekloga četverogodišnjeg razdoblja školovanja te drugi obrazovni materijali (zbirke zadataka, priručnici itd.) koje je odobrila Agencija za odgoj i obrazovanje.

Pristupnici bi se trebali pripremati uz pomoć ispitnog kataloga koji se nalazi pri dnu teksta, jer popis obrazovnih ishoda za svako područje ispitivanja pristupnicima može služiti kao provjera usvojenoga znanja.

– Izvođenje pokusa vrlo je važno u nastavi Fizike i očekuje se da su pristupnici u četverogodišnjoj nastavi imali priliku sudjelovati u izvođenju demonstracijskih pokusa i nekih elementarnih mjerenja. Zbog postojećih značajnih razlika među školama u opremljenosti eksperimentalnim priborom, kao i u broju sati nastave Fizike, nisu propisani obvezatni pokusi koje svaki pristupnik treba izvesti tijekom školovanja, a ni njihov broj, piše između ostalog u katalogu.

Pristupnicima se savjetuje i proučavanje konceptualnih i numeričkih primjera (navedenih u ispitnome katalogu),  rješavanje provedenih ispita i sličnih tipova zadataka u različitim odobrenim udžbenicima i zbirkama te izvođenje pokusa uz kontrolu varijabla, prikaz rezultata s pogreškom mjerenja.


Dojmovi s prošlogodišnjeg ispita

Prošle smo godine nakon ispita iz Fizike razgovarali s nekoliko maturanata, koji su nam kazali kako na ispitu nije bilo previše iznenađenja, odnosno da je bio očekivane težine.

– Pa dojam je bio okej, nije bilo preteško a nije ni bilo prelagano, većinom su obuhvatili gradivo cijelog srednjeg školovanja, od početka pa do kraja. Meni je osobno najteži bio zadatak koji donosi četiri boda, jedan među zadnjima. Od prošlih matura jedino se sjećam zadataka sa otporom, strujom i snagom, brzinom i osnovnim stvarima. Nisam se iskreno pripremao puno, riješio sam jedan ili dva ispita od prije i činio se iskreno težim naspram prošle godine, no to je samo moje mišljenje. Bilo je i više nego dovoljno vremena za rješavanje svega, mislim da je 180 minuta čak i previše za sve ovo, da se stigne to sve i ranije, rekao nam je nakon ispita maturant Matej.

Napomenimo za kraj kako je lani bodovni prag na Fizici bio 25% od ukupnog broja bodova, a pragove za više ocjene pogledajte ovdje.

U nastavku možete detaljno proučiti ovogodišnji katalog za maturu iz Fizike, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.17 MB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. možete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite