Pretraga

Matura je gotova: Što sve morate obaviti prije no što krenete na faks?

A- A+

Odabir fakulteta u sustavu ‘Postani student’ završen je, a rang-liste za ovogodišnje upise su poznate. Mnogi stoga postavljaju pitanje – što im je dalje činiti. Donosimo odgovore na pitanja o tome što sve morate obaviti prije no krenete na faks, te ključne informacije o jesenskom roku, ako ništa niste upisali na ljetnom.

 

Foto: pixabay

1. Matura je gotova, ‘upao’ sam na željeni fakultet, što mi je dalje činiti?

Nakon što ste na popisu željnih fakulteta upali na prioritetni izbor, slijede i fizički upisi na fakultet, što će za mnoge biti prvo susretanje s visokoškolskom ustanovom na kojoj nastavljaju obrazovanje. Datumi upisa variraju od fakulteta do fakulteta, a nerijetko se na većim faksevima provode i više dana zaredom. Na nekima od njih datum i vrijeme upisa ovisi o vašoj poziciji na rang-listi ili o abecednom poretku, a kada točno je vaš red možete saznati na web-stranicama fakulteta.

Izdvojeni članak

[Matura ’17] Provjerite koje su najčešće ocjene na ovogodišnjoj državnoj maturi

Na istom mjestu možete vidjeti i koja vam je dokumentacija potrebna za upis, jer se i to razlikuje ovisno o fakultetu. Ono što je svima zajedničko jest da morate uplatiti troškove upisa, a iznos opet ovisi o fakultetu. Sa sobom ponesite i barem dvije fotografije za indeks, a trebat će vam i svjedodžba o položenoj državnoj maturi.

2. Što ako upisi na fakultet završavaju prije podjele svjedodžbe u mojoj školi?

Kako sustavi i institucije nisu baš usklađeni, nije rijetkost da upisi na fakultete završe prije datuma dodjele svjedodžbe o završenoj državnoj maturi. To ne znači da se na fakultet nećete moći upisati, već ćete svjedodžbu o položenoj maturi morati dostaviti na samom početku akademske godine. Tako je, primjerice, na FER-u:

– Pristupnici, kojima do termina upisa neće biti uručena svjedodžba i potvrda o položenim ispitima državne mature, moći će se upisati. Svjedodžbu i potvrdu o položenim ispitima državne mature predat će naknadno, odnosno tijekom prvog tjedna nastave, stoji na stranicama FER-a.

3.  Može li me na fakultet upisati netko drugi? 

Izdvojeni članak

Doznajte datume polaganja ispita na jesenskom roku državne mature 2017.

Morate li osobno doći na upise ili vas može upisati i netko drugi, značajno ovisi o fakultetu, a najpouzdaniju informaciju o tome dobit ćete ako telefonski kontaktirate faks i objasnite svoju situaciju. Dio fakulteta dopušta da vas upisuje druga osoba, ali samo u iznimnoj situaciji i uz potpisanu punomoć kod javnog bilježnika.

– Pristupnici koji iz objektivnih razloga ne mogu osobno dovršiti upis trebaju kod javnog bilježnika opunomoćiti osobu koja će potvrditi upis umjesto njih. U tom slučaju, punomoć je potrebno priložiti ostaloj upisnoj dokumentaciji, primjer je s FER-a.

4. Nisam prošao neki od predmeta i želim ga polagati najesen. Kada kreće jesenski rok državne mature 2016./2017.?

Prijave za upis u jesenskom roku započet će 20. srpnja, a ispiti kreću 23. kolovoza maturama iz Logike i Glazbene umjetnosti. Esej iz Hrvatskog jezika polaže se 30., a ispit 31. kolovoza. Obje razine Engleskog jezika pišu se 1. rujna, a Matematika je na jesenskom roku na redu 4.rujna.

Prvi rezultati bit će objavljeni 13. rujna, a konačni 19. rujna 2017. Ostale ključne datume jesenskog roka pogledajte na ovoj poveznici.

5. Je li ostalo nešto upisnih mjesta za jesenski rok?

Izdvojeni članak
državna matura

[Matura ’17] Konačne rang liste: Pogledajte najpoželjnije studije i broj slobodnih mjesta na jesenskom upisnom roku

Na većini Hrvatskih Sveučilišta ostalo je nešto slobodnih mjesta:

1473 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu
367 mjesta na Sveučilištu u Splitu
225 mjesta na Sveučilištu u Rijeci
262 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
173 mjesta na Sveučilištu u Zadru
147 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli
122 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku

Napominjemo, radi se o nepopunjenim kvotama nakon ljetnog upisnog roka. Fakulteti sami mogu odlučiti hoće li ili ne provoditi jesenski upisni rok, bez obzira na ‘višak’ mjesta nakon ljetnog roka.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap