Pretraga

Matura je gotova: Što sve morate obaviti prije no što krenete na faks?

A- A+

Odabir fakulteta u sustavu ‘Postani student’ završen je, a rang-liste za ovogodišnje upise su poznate. Mnogi stoga postavljaju pitanje – što im je dalje činiti. Donosimo odgovore na pitanja o tome što sve morate obaviti prije no krenete na faks, te ključne informacije o jesenskom roku, ako ništa niste upisali na ljetnom.

 

Foto: pixabay

1. Matura je gotova, ‘upao’ sam na željeni fakultet, što mi je dalje činiti?

Nakon što ste na popisu željnih fakulteta upali na prioritetni izbor, slijede i fizički upisi na fakultet, što će za mnoge biti prvo susretanje s visokoškolskom ustanovom na kojoj nastavljaju obrazovanje. Datumi upisa variraju od fakulteta do fakulteta, a nerijetko se na većim faksevima provode i više dana zaredom. Na nekima od njih datum i vrijeme upisa ovisi o vašoj poziciji na rang-listi ili o abecednom poretku, a kada točno je vaš red možete saznati na web-stranicama fakulteta.

Izdvojeni članak

[Matura ’17] Provjerite koje su najčešće ocjene na ovogodišnjoj državnoj maturi

Na istom mjestu možete vidjeti i koja vam je dokumentacija potrebna za upis, jer se i to razlikuje ovisno o fakultetu. Ono što je svima zajedničko jest da morate uplatiti troškove upisa, a iznos opet ovisi o fakultetu. Sa sobom ponesite i barem dvije fotografije za indeks, a trebat će vam i svjedodžba o položenoj državnoj maturi.

2. Što ako upisi na fakultet završavaju prije podjele svjedodžbe u mojoj školi?

Kako sustavi i institucije nisu baš usklađeni, nije rijetkost da upisi na fakultete završe prije datuma dodjele svjedodžbe o završenoj državnoj maturi. To ne znači da se na fakultet nećete moći upisati, već ćete svjedodžbu o položenoj maturi morati dostaviti na samom početku akademske godine. Tako je, primjerice, na FER-u:

– Pristupnici, kojima do termina upisa neće biti uručena svjedodžba i potvrda o položenim ispitima državne mature, moći će se upisati. Svjedodžbu i potvrdu o položenim ispitima državne mature predat će naknadno, odnosno tijekom prvog tjedna nastave, stoji na stranicama FER-a.

3.  Može li me na fakultet upisati netko drugi? 

Izdvojeni članak

Doznajte datume polaganja ispita na jesenskom roku državne mature 2017.

Morate li osobno doći na upise ili vas može upisati i netko drugi, značajno ovisi o fakultetu, a najpouzdaniju informaciju o tome dobit ćete ako telefonski kontaktirate faks i objasnite svoju situaciju. Dio fakulteta dopušta da vas upisuje druga osoba, ali samo u iznimnoj situaciji i uz potpisanu punomoć kod javnog bilježnika.

– Pristupnici koji iz objektivnih razloga ne mogu osobno dovršiti upis trebaju kod javnog bilježnika opunomoćiti osobu koja će potvrditi upis umjesto njih. U tom slučaju, punomoć je potrebno priložiti ostaloj upisnoj dokumentaciji, primjer je s FER-a.

4. Nisam prošao neki od predmeta i želim ga polagati najesen. Kada kreće jesenski rok državne mature 2016./2017.?

Prijave za upis u jesenskom roku započet će 20. srpnja, a ispiti kreću 23. kolovoza maturama iz Logike i Glazbene umjetnosti. Esej iz Hrvatskog jezika polaže se 30., a ispit 31. kolovoza. Obje razine Engleskog jezika pišu se 1. rujna, a Matematika je na jesenskom roku na redu 4.rujna.

Prvi rezultati bit će objavljeni 13. rujna, a konačni 19. rujna 2017. Ostale ključne datume jesenskog roka pogledajte na ovoj poveznici.

5. Je li ostalo nešto upisnih mjesta za jesenski rok?

Izdvojeni članak
državna matura

[Matura ’17] Konačne rang liste: Pogledajte najpoželjnije studije i broj slobodnih mjesta na jesenskom upisnom roku

Na većini Hrvatskih Sveučilišta ostalo je nešto slobodnih mjesta:

1473 mjesta na Sveučilištu u Zagrebu
367 mjesta na Sveučilištu u Splitu
225 mjesta na Sveučilištu u Rijeci
262 mjesta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
173 mjesta na Sveučilištu u Zadru
147 mjesta na Sveučilištu u Jurja Dobrile u Puli
122 mjesta na Sveučilištu u Dubrovniku

Napominjemo, radi se o nepopunjenim kvotama nakon ljetnog upisnog roka. Fakulteti sami mogu odlučiti hoće li ili ne provoditi jesenski upisni rok, bez obzira na ‘višak’ mjesta nakon ljetnog roka.