Pretraga

Matura: Što vam je činiti nakon objave rezultata

A- A+

Dugoočekivani rezultati ispita državne mature stigli su jučer u 14 sati, nakon čega su pristupnici mogli vidjeti kako su riješili ‘ispit zrelosti’ i kako sada stoje na rang listama za fakultete. Iako su mnogi razočarani svojim pozicijama, naglašavamo kako još ništa nije gotovo. Svi pristupnici mogu mijenjati svoje prioritete do trenutka objave konačnih rang lista, no preporuka je da to učinite do 15. srpnja u ponoć. Stoga nije sve izgubljeno jer postoji mogućnost da bi mnogi ipak mogli upasti na fakultet koji im je prvi izbor.

Nakon što su jučer stigli rezultati državne mature, zavladalo je opće uzbuđenje i kaos među hrvatskim maturantima. Dok su neki sasvim zadovoljni rezultatima, dosta je i onih koji se žale a organizaciju, ali i pragove prolaznosti, koji se još očekuju na stranici NCVVO-a. Dok se neki s pravom raduju jer su upali na željene fakultete, drugi su u brizi da ipak neće studirati ono što uistinu žele. Ipak, važno je naglasiti kako jučerašnji rezultati nisu odlučujući, te kako još uvijek ima vremena da se mijenjanjem liste prioriteta kod mnogih oslobode mjesta za one koji trenutno nisu u kvoti za željeni fakultet.

Izdvojeni članak

Matura: Što vam je činiti nakon objave rezultata

Mijenjati listu prioriteta možete do trenutka objave konačnih rang lista

Oni koji su prema rezultatima ispita upali na svoj prvi izbor fakulteta, ali i drugi, peti ili sedmi, bit će od strane sustava automatski upisani u prvi izbor. Ipak, žele li studirati na fakultetu koji je trenutno na sedmom mjestu njihove liste prioriteta, i na njega su upali, tada taj fakultet sa sedmog mjesta trebaju pomaknuti na prvo mjesto.

Iako se navodi 16. srpnja kao zadnji dan do kad je moguće promijeniti listu prioriteta, preporuka je da to učinite do ponoći 15. srpnja, budući da su rezultati i rang liste koje izlaze sljedeći dan u podne konačne i nisu podložne promjenama. Važno je da kandidati obrišu s liste prioriteta fakultete koje nikako ne bi upisali čak i da na njih ostvare pravo upisa. Na taj način ljudi koji su blizu crte neće ostati ispod nje samo radi toga jer netko nije s liste maknuo fakultet na koji ima pravo upisa, ali ga ne planira upisati.

Pragovi prolaznosti neće se spuštati

Što se tiče pragova prolaznosti, oni koji su određeni su i konačni pragovi, što znači da se oni neće spuštati. Dodjela svjedodžbi održat će se 18. srpnja u matičnim školama svakog maturanta, ili u prostorijama NCVVO-a ako pristupnik nije ove godine maturirao.

Izdvojeni članak

NCVVO donio odluku vezanu za priznavanje odgovora iz hrvatskog, engleskog i kemije

Priznaju se rezultati samo ovogodišnje državne mature

Ukoliko je netko polagao državnu maturu i prošle godine, a ove je godine ostvario lošiji rezultat, svejedno mu se priznaje samo ovogodišnja državna matura. Što se tiče jesenskog roka, njemu mogu pristupiti oni koji su pali neki predmet na ljetnom roku, ali i oni koji nisu zadovoljni ocjenom koju su zaslužili na ispitu iz određenog predmeta. Prijavljuju se samo ispiti koje niste prošli, odnosno predmeti iz kojih bi pristupnik želio imati višu ocjenu. Ispiti na jesenskom roku prijavljuju se isto kao i oni u ljetnom, putem web stranice Postani student. Polaganje ispita na tom roku također je besplatno, a jesenki rok započinje 23. kolovoza. Sve informacije o datumima polaganja pojedinih ispita nalaze se ovdje. 

Podsjećamo, na ispite državne mature imate pravo žalbe, koje ukoliko to želite, trebate iskoristiti do 11. srpnja. Procedura podnošenja žalbe detaljno je opisana ovdje.