Pretraga

Maturanti nemojte propustiti ove rokove: Čeka vas nekoliko značajnih u predstojećem periodu

A- A+

Točno je mjesec dana do kraja prijava ispita državne mature. U 12 sati 15. veljače, više ih nećete moći prijaviti, osim ako nemate opravdan razlog za probijanje roka. Opravdani razlozi su teži zdravstveni problemi, smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća te drugi opravdani razlozi.

foto: srednja.hr

Izdvojeni članak

Pozor, maturanti! Poznato kada kreću prijave fakulteta u sustavu Postani student

Ako ste učenik koji ove godine završava srednju školu u redovnom sustavu obrazovanja te se po prvi puta prijavljuje u sustav, prijaviti se trebate elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHR koje dobivate od administratora imenika u školi koju pohađate.

Polje za upis PIN-a ostavljaju praznim, a prijavu završavaju klikom na poveznicu Prijavi se.

Kada se prvi put prijavljujete u sustav na mrežnoj stranici www.postani-student.hr sa svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr (korisničkom oznakom i lozinkom), trebate unijeti broj svojega mobilnog telefona na koji želi SMS-om primiti PIN i TAN.

Što je PIN, a što je TAN?

– PIN je osobni identifikacijski broj koji služi za dodatnu zaštitu i privatnost podataka svakoga učenika. TAN je broj kojim učenik potvrđuje značajne radnje u sustavu.
– Ako učenik ne posjeduje mobilni telefon, može zatražiti slanje PIN-a i TAN-a, uz prethodni dogovor, na broj mobitela ispitnoga koordinatora.
– Nakon primitka SMS-a s PIN-om i TAN-om učenik se prijavljuje u sustav ispravno upisujući korisničku oznaku, lozinku i PIN.

Ako dođe do teškoća, nemojte paničariti

Ako se ne uspijete prijaviti na mrežnoj stranici www.postani-student.hr zbog pogrešne korisničke oznake, lozinke i/ili PIN-a, sustav će javiti poruku Prijava nije uspjela i ponudit će ponovni upis podataka.

Pri ponovnome upisu korisničkih podataka sustav će zahtijevati, zbog sigurnosnih razloga, upis niza znakova koji će biti prikazani na slici. Nužno je pozorno upisati korisničku oznaku, lozinku i PIN te prepisati navedeni niz znakova sa slike.

Što ako izgubite PIN ili TAN?

Izdvojeni članak
NCVVO

Na jednom mjestu doznajte odgovore na najvažnija pitanja u vezi državne mature

Možda vam se čine banalne neke od ovih uputa, ali kada vam kažemo jedan statistički podatak samo iz prošle godine, bit će vam itekako jasno zašto nekoliko puta ponavljamo određene tehničke pojedinosti.

Samo tijekom prijava za maturu prošle godine, PIN i TAN su izgubljeni odnosno reizdani 4.222 puta, a info centar NCVVO-u je odgovorio na 30.108 poziva.

Ako ćete biti među onima koji su ove godine izgubili PIN ili TAN, možete zatražiti njihovo ponovno izdavanje slanjem SMS poruke sadržaja OPET na broj 666555 isključivo na broj mobilnoga telefona kojega je prilikom prve prijave upisao u sustav.

Ako je izgubljena korisnička oznaka ili lozinka ili ako nakon više ponovljenih pokušaja unosa podataka sustav javlja poruku o pogrešnim korisničkim podatcima, učenik se treba obratiti administratoru imenika u školi nakon čega će mu biti dodijeljena nova korisnička oznaka i/ili lozinka.

Kako prijaviti ispiti državne mature i studijske programe?

Izdvojeni članak

[MATURA ’19] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Ponovimo još jednom, ispite državne mature možete odabrati do 15. veljače u 12 sati, a ako imate opravdan razlog da to niste učinili do ovog roka, to morate učiniti do 3. svibnja.

Prijave studijskih programa će pak biti otvorene 1. veljače u 9 sati ujutro, a više o njima pročitajte na ovoj poveznici.

Što se tiče prijava predmeta za maturu, valja naglasiti da ako se u međuvremenu predomislite za neki od njih, odnosno odlučite ga ipak ne polagati, morat ćete ga odjaviti.

Iskoristili smo glagol morati, budući da ako prijavljeni ispit do 14. svibnja ne odjavite ili ne dostavite dokaz o opravdanosti izostanka, ispit ćete morati platiti, kao i da ste izašli na njega.

Učenik do 15. veljače 2019. dakako može na svojoj stranici mijenjati prijavljene ispite državne mature, može mijenjati razine prijavljenih ispita i može brisati prijavljene ispite.

Najvažnije datume vezane za prijave ispita, pogledajte još jednom u potonjoj tablici.

izvor: NCVVO

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici.