Pretraga

Sutra kreću prijave ispita državne mature, ovo su datumi koje ne smijete zaboraviti

A- A+

Iako se čini kako su ispiti državne mature još svjetlosnim godinama daleko, za ovogodišnje maturante proces kreće već sutra, 1. prosinca. Tim datumom započinju prijave ispita u sustavu Postani student.

Od 1. prosinca pa sve do 15. veljače 2018. ovogodišnja generacija maturanata može prijavljivati ispite državne mature. U sustavu Postani student do 15. veljače potvrđuju se još i osobni podaci, ispravnost ocjena od prvog do trećeg razreda te se kompletiraju zahtjevi za prilagodbu ispitne tehnologije, za pristupnike koji za to zadovoljavaju uvjete.

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Učenici koji u tekućoj školskoj godini završavaju najmanje četverogodišnje ili petogodišnje srednjoškolsko obrazovanje u redovnome sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj prijavljuju se u sustav svojim elektroničkim identitetom iz sustava AAI@EduHr (korisničkom oznakom i lozinkom) koji im dodjeljuje administrator imenika škole.

U roku od 15. veljače pa do 7. svibnja naknadna prijava i promjena prijavljenih ispita bit će moguća samo uz opravdane razloge. Opravdani razlozi su, primjerice, teži zdravstveni problemi u razdoblju trajanja prijava ispita te smrt u obitelji, prometna ili druga nesreća.

Od 15. veljače do 17. svibnja 2018. traje odjava prijavljenih ispita. Odjava je važna, jer ako se ispit na koji ne planirate izaći u tom roku ne odjavi i ne prilože dokazi o opravdanosti izostanka u propisanim rokovima, smatra se da je ispitni rok iskorišten i pristupnik tada mora platiti naknadu troškova polaganja ispita.

Što se tiče prijave fakulteta i studijskih programa, ona kreće sredinom siječnja. Primjera radi, prošle je godine to bilo 9. siječnja. Studijski program maturanti u sustavu mogu prijaviti sve do dana objave konačnih rezultata državne mature, 16. srpnja 2018.

Za kraj, podsjećamo, 22. svibnja kraj je školske godine za maturante, a ovogodišnji ljetni ispitni rok mature kreće 7. lipnja 2018. Objava rezultata je 11. srpnja, rok za prigovore 13. srpnja, a konačna objava rezultata je 16. srpnja 2018.

O državnoj maturi 2017./18. čitajte na sljedećim poveznicama:

[Matura ’18] Na maturi iz Likovnog ispituje se znanje iz pet područja: Provjerite koja su to i kako se pripremiti za ispit

[Matura ’18] Na ovogodišnjoj maturi iz Geografije čak 16 zadataka više nego lani, a vrijeme za rješavanje ostaje isto

[Matura ’18] Od maturanata će se na ispitu iz Povijesti uz poznavanje činjenica tražiti i razumijevanje gradiva

[Matura ’18] Ove godine na ispitu iz Sociologije promjene koje idu na ruku maturantima

[Matura ’18] Manje od dvije minute po zadatku imat će maturanti koji odluče pisati Psihologiju

[Matura ’18] Ispit iz Kemije trajat će tri sata: Doznajte koje će područje biti najzastupljenije na maturi iz tog predmeta

Donosimo popis svih tema koje su bile zadane na eseju iz Engleskog u zadnjih 9 godina

[Matura ’18] Na višoj razini Engleskog uvedena novost koja će se svidjeti maturantima

[Matura ’18] Ukupno 260 minuta piše se matura iz Hrvatskog: Provjerite što morate znati i koje su preporuke za pripremu

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Maturanti nam govore koju bi lektiru najradije izbacili s popisa za državnu maturu, a koju bi dodali

[Matura ’18] Tri sata za rješavanje 37 zadataka: Provjerite što sve morate naučiti za dobar rezultat na maturi iz Fizike

[Matura ’18] Objavljeni novi katalozi za maturu: Doznajte što vas sve očekuje na ispitima iz pojedinih predmeta

[Matura ’18] Najviše pitanja na ovogodišnjoj maturi iz Bilologije tražit će razumjevanje i primjenu znanja

[Matura ’18] Doznajte kako će izgledati matura iz Matematike i koje su preporuke za uspješno rješavanje tog ispita