Pretraga

Maturanti, provjerite do kada možete prijavljivati fakseve i trebate li obrisati one koje ne želite upisati

A- A+

Ove srijede objavljeni su konačni rezultati državne mature. Iako je uobičajeno da se istog dana zaključaju prijave za upis studija, na ovom roku to nije tako i maturanti imaju dodatan dan za konačnu odluku oko toga koji će studij upisati.

Foto: M. Gelenčir/srednja.hr

Na prethodnim rokovima mature uobičajeno je bilo da prijave studijskih programa završavaju na dan objave konačnih rezultata državne mature. No, maturanti koji su pristupili ovogodišnjem jesenskom roku imaju dan više da se predomisle, do četvrtka.

– Konačne rang-liste za upis kandidata u jesenskom upisnom roku bit će objavljene u četvrtak 17. rujna 2020. iza 16.00 h, kažu nam iz Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Izdvojeni članak
državna matura

Preko tisuću maturanata palo obvezne predmete na jesenskom roku: Opet je bilo prepisivanja

Konkretno, listu prioriteta studijskih programa maturanti mogu mijenjati i s nje brisati programe do četvrtka u 14:59 sati. Bitno je napomenuti da visoko učilište može odrediti i raniji rok prijave na pojedine studijske programe, a obično su to programi koji imaju prijemne. Fizički upisi na fakultete u jesenskom roku počet će 18. rujna.

S liste je potrebno obrisati samo one prijavljene studijske programe koje kandidat nema ni u kojemu slučaju namjeru upisati, čak ni onda kada bi ostvario pravo upisa. No, ako kandidat dobije upisni broj za prioritetni program, a ne ode se upisati, fakultet mu može naplatiti punu školarinu.

– Kandidati se mogu upisati samo na studijski program za koji su u sustavu NISpVU nakon objave konačnih rang-lista ostvarili pravo upisa (DA) i dobili upisni broj. Dodjelom upisnoga broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upiše na taj studijski program. Ako kandidat ne obriše studijski program, a na njemu ostvari pravo upisa, te ga ne ode fizički upisati, tada mu visoko učilište može zaračunati oportunitetne troškove zbog nepopunjenog upisnog mjesta koji mogu iznositi i do iznosa jednogodišnje školarine, pojašnjenje je Središnjeg prijavnog ureda.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.