Pretraga

Maturantice prošle prijemni za najpoželjniji studij u Hrvatskoj i otkrile nam kako je on izgledao

A- A+

Zanimanje logoped jedno je od najtraženijih u većini hrvatskih županija, a razlog tomu svakako je postojanje samo jednog studija u Hrvatskoj koji obrazuje te stručnjake. Riječ je o Logopediji na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu, na koju će se ove godine upisuje svega 50 novih studenata. Upravo je taj studij, prema omjeru ukupne kvote i broja prvih prijava, najpoželjniji među ovogodišnjim maturantima. Posljednji podaci govore kako se za 50 mjesta natječe 1.063 kandidata, a za njih 485 Logopedija je prvi izbor. Da bi upisali taj studij, svi kandidati najprije moraju položiti prijemni ispit usmenog tipa. Našim sugovornicama, maturanticama Nicol i Anji, to je uspješno pošlo za rukom.

Screenshot: YouTube

Osim ispita mature iz Hrvatskog i stranog jezika, Biologije ili Psihologije i položene Matematike na B razini, maturanti koji žele upisati popularni studij Logopedije moraju pristupiti razredbenom postupku. Nije to klasični pisani prijemni ispit, nego je riječ o intervjuu kojime se procjenjuje jezično-govorno-glasovni status kandidata. Isključujući je to čimbenik na upisima, što znači da negativna procjena ispitivača predstavlja nemogućnost upisa na studij.

Prijemni ispit za Logopediju održava se ovih dana, a među maturanticama koje su ga već položile su i Nicol i Anja, koje su nam otkrile kako je njihov ispit izgledao.

Strah i trema prije prijemnog

Izdvojeni članak
logoped s djetetom

Popularni studij logopedije pokreće se na još jednom hrvatskom sveučilištu

Za maturanticu jezične gimnazije, Nicol, Logopedija na ERF-u prvi je studij na listi prioriteta. Voljela bi, kaže nam, studirati to jer su joj područje interesa osobe s poteškoćama u razvoju i govoru. Uz to, svjesna je da je riječ o deficitarnom zanimanju.

– Na prijemnom su najgori bili strah i trema prije samog prijemnog. Prijemni izgleda tako da uđeš u sobu s još dvije gospođe (jedna od njih je magistra logopedije) i kažeš im nešto o sebi. Onda se čita tekst koji izaberu ili opisuješ sliku. Ja sam oboje. Naposljetku ti kažu ako imaš kakav problem pri govorenju i kažu jesi li prošao ili ne, opisuje nam Nicol.

Dodaje, za ovaj prijemni nije se posebno pripremala.

– Samo trebate biti svoji, poručuje Nicol.

Prijemni nužan za ovu vrstu studija

Izdvojeni članak

Mlada logopedinja objasnila čime se bave oni koje završe najtraženiji studijski smjer u Hrvatskoj

Ova maturantica priznaje kako strahuje hoće li ‘upasti’ na studij, jer je svjesna da mjesta ima za svega 50 studenata i trenutno je to jedini studij Logopedije u Hrvatskoj. Iako mnogi kritiziraju činjenicu da je za upis pojedinih studija uz maturu potrebno polagati i prijemni, Nicol kaže kako nema ništa protiv ovakve vrste razredbenog postupka za upis Logopedije.

– Smatram da je ovakva vrsta prijemnog nužna za studij Logopedije jer ne može svatko biti logoped – pritom mislim na mogućnosti govorenja i izražavanja, smatram da ako logoped pomaže drugim ljudima onda on sam mora imati visoku mogućnost govorenja, smatra naša sugovornica.

Hoće li uspjeti upisati se na najpoželjniji studij u Hrvatskoj, doznat će 10. srpnja, kada NCVVO objavljuje rezultate mature. Nicol očekuje da će oni biti solidni, a otkrila nam je i koji su njeni planovi ako upiše i završi studij Logopedije.

– Ako upišem i završim Logopediju definitivno planiram ostati u Hrvatskoj jer ovdje stvarno nedostaje logopeda i znam da imam zagarantiran posao po završetku studija, zaključuje Nicol.

‘Prijemni mi uopće nije bio težak’

Bivšoj gimnazijalki Anji studij Logopedije treći je izbor na listi prioriteta, a prethode mu studiji Socijalna pedagogija i Socijalni rad. Logopediju bi, otkriva nam, voljela studirati jer ju zanima govorna, pisana i znakovna komunikacija, a posebno afazije (stečeni jezični poremećaj, op.a.) i njihovo liječenje. Kako joj Logopedija nije prvi izbor, Anja ne ‘lomi živce’ oko toga hoće li ‘upasti’ na taj studij. Jasna je – od straha i živciranja nema ništa!

Izdvojeni članak
logoped s djetetom

Poznato kada se na novi studij Logopedije u Rijeci upisuju prvi studenti

– Prijemni mi uopće nije bio težak, bili smo raspoređeni jako dobro i nismo morali puno čekati na prozivanje. Svakog pristupnika ispituju dvije osobe. U mom slučaju je atmosfera bila jako opuštena, pitale su me općenito da kažem u koju školu sam išla, kako mi je tamo bilo, ništa previše osobno, ni zahtjevno za odgovoriti. Zatim su mi dale tekst da čitam. Tekst uopće nije bio nerazumljiv i težak, premda sam od drugih kandidata čula da su njima dali teže tekstove. Dok sam čitala, ispitivačice su međusobno tiho komentirale i na kraju mi ukazale na ono što bih mogla popraviti, a to je piskutavo slovo ‘s’. Zatim su mi rekle da sam prošla i to je bilo to, ispričala nam je Anja.

Baš kao njena vršnjakinja i u ovom slučaju konkurentica za upis, Nicol, i Anja smatra da je nemoguće pripremati za prijemni na Logopediji, a tu usmenu provjeru smatra nužnom.

– Naravno da smatram da je potrebno, zanimanje je specifično usmjereno na govor pa logoped jednostavno ne smije imati loš izgovor i smetnje. To se može provjeriti samo razgovorom licem u lice, tvrdi Anja koja je zadovoljna riješenom maturom, a još uvijek nije sigurna hoće li budućnost nakon studija provesti u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Kako smo poviše spomenuli, kandidati će 10. srpnja, odnosno 15. kada se objavljuju konačni rezultati mature, doznati jesu li ostvarili pravo upisa na studij. Oni koji to pravo ne ostvare, ne moraju očajavati. Naime, studij Logopedije pokreće se i na Sveučilištu u Rijeci, a prema najavama iz ožujka, prvih 30 studenata ondje će se moći upisati već ove jeseni.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.