Pretraga

Ministarstvo nagradilo 14 strukovnjaka koji su na maturi imali 100%: Među njima su Leon i Ian, upoznajte ih

A- A+

Za njih državna matura nije obavezna, ali te ispite svake godine polaže više strukovnjaka nego gimnazijalaca. Ove je godine omjer bio 14.866 učenika strukovnih škola naprama 11.850. Od ukupne brojke strukovnjaka koji su pristupili maturi, njih 14 na barem je jednom imalo stopostotni rezultat, zbog čega su dobili nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja u iznosu od 2.500 kuna. Među nagrađenima su Ian Labaš i Leon Posavec iz Elektrostrojarske škole Varaždin.

Ian Labaš (lijevo) i Leon Posavec (desno)| privatne fotografije

Ian Labaš i Leon Posavec učenici su Elektrostrojarske škole Varaždin. Osim navedenog, zajedničko im je još i da su na B razini mature iz Engleskog ostvarili stopostotni rezultat. Time ulaze u krug 14 od čak 14.866 maturanata strukovnih škola koji su neki od ispita državne mature riješili bez ijedne greške i dobili nagradu Ministarstva obrazovanja u iznosu od 2.500 kuna.

Izdvojeni članak

‘Rasturili’ maturu iz stranih jezika: Dino, Dina i Matej idu u istu školu i među najboljim su maturantima u 2020.

Iana je nagrada iznenadila

– Moram biti iskren da sam najmanje strepio oko rezultata ispita iz Engleskog zbog toga što sam znao da sam ga napisao jako dobro. Međutim nisam očekivao da ću ga riješiti 100%. Naravno da sam bio sretan i ponosan jer malo ljudi riješi neki od ispita 100%. Kada sam dobio mail Ministarstva da sam dobio nagradu bio sam začuđen, mislio sam da je nekakva šala. Brzo sam poslao poruku našem koordinatoru u školi koji mi je potvrdio da je nagrada istinita, što me silno obradovalo. Moram biti malo kritičan prema sebi i reći da nisam očekivao nagradu zbog toga što ima puno učenika koji su ispite državne mature riješili bolje nego ja, ali ne sa 100% pa možda oni zaslužuju tu nagradu više nego ja, smatra Ian koji će, otkriva nam, dio nagrade potrošiti za čašćenje djevojke i obitelji večerom, dok će ostatak sačuvati za studij.

Za maturu se, kaže, pripremao sam, uglavnom rješavajući provedene ispite matura.Kod ispita iz Engleskog, ističe, pomogla je i činjenica da je imao dobro predznanje iz osnovne i srednje škole.

– Gotovo da uopće nismo imali pripreme za maturu u školi na satu što bi nam sigurno puno pomoglo. Mislim da štrajk nije imao toliko utjecaja na to koliko pandemija koronavirusa. Gradiva koja nismo uspjeli obraditi zbog štrajka su nam izbacili iz mature pa to nije bio toliki problem. Ovdje moram pohvaliti svoju školu, Elektrostrojarsku školu iz Varaždina, koja je na odličan način uspjela nadoknaditi sve zaostatke i dosta nas dobro pripremiti za maturu. Sreća u nesreći je bila ta da smo za vrijeme štrajka i pandemije bili doma pa smo imali više vremena za pripremu i učenje, smatra Ian.

‘U strukovnim školama ima premalo prakse’

Obrazovanje nastavlja na studiju proizvodnog strojarstva u Varaždinu jer je završio smjer tehničar za mehatroniku i želio bi se nastaviti razvijati u tom smjeru. Budućim generacijama maturanata savjetuje da uče kroz sve četiri godine, budu marljivi, da se dobro pripreme za maturu i da uživaju u srednjoškolskim danima. A otkrio nam je i što bi volio promijeniti u obrazovnom sustavu, ali i online nastavi.

– S obzirom na to da dolazim iz strukovne škole mogu pričati samo o njima i reći kako u strukovnim školama ima premalo prakse. Većinom se forsira teorija, koja je naravno bitna, ali smatram da je i praksa jednako bitna, ako ne i bitnija. Kada čovjek nešto vidi i radi sa svojim rukama prije će zapamtiti i naučiti nego da to uči napamet. Naravno da u našem obrazovnom sustavu ima problema i nedostataka međutim ne bi mi trebali biti oni koji o tome odlučuju i razbijaju glavu. Mislim da su ta pitanja za ljude iznad nas te da bi oni trebali razmišljati što poboljšati. Naše je da učimo i napredujemo bez obzira na sustav. Online nastava je po meni bila veliki eksperiment jer se do sad nismo susreli s nečim sličnim. Bilo je tu puno dobrih, ali i loših stvari. Moja zamjerka je da su neki profesori u nekim trenucima tražili previše od nas, barem se meni tako činilo. Sve u svemu online nastava je za sve bila nešto novo i smatram da je ispala odlično. Mislim da ništa ne bi trebali mijenjati već bi trebalo još više unaprijediti online nastavu da svima bude lakše, zaključuje Ian.

Izdvojeni članak

Poznato ime najmaturanta koji dobiva 5.000 dolara: Bez greške riješio Fiziku i Matematiku

‘Dobivena nagrada poslužit će kao pomoć u nabavi novog kompjutera’

Slično o promjenama koje su potrebne sustavu strukovnog obrazovanja razmišlja i drugi nagrađeni maturant iz Elektrostrojarske škole u Varaždinu, Leon Posavec.

– U školski program bi se čim više trebala uvoditi praktična nastava. Meni je osobno odgovarao način na koji smo imali online nastavu, ali je ponekad bilo previše zadataka, kaže nam Leon.

Baš kao i Ian, i on je bez greške riješio B razinu Engleskog, to je ove godine pošlo za rukom ukupno pedeset i jednom maturantu.

– Očekivao sam odličan, ali sam bio iznenađen kada sam vidio da sam riješio sve točno. Kad sam saznao da dobivam nagradu bio sam ugodno iznenađen, dobivena nagrada poslužit će kao pomoć u nabavi novog kompjutera, otkriva Leon.

Za Engleski mu, dodaje, nije bilo potrebno mnogo pripreme, a veliku ulogu odigralo je, osim nastave – gledanje serija.

– Pripremao sam se rješavajući mature iz prošlih godina. Najviše sam se pripremao za Matematiku, otprilike mjesec dana, a za Engleski mi nije trebalo previše pripreme jer uz redovnu nastavu engleskog jezika u slobodno vrijeme gledam serije i igram igrice. Smatram da je ovogodišnjim maturantima bilo teže pripremati se za ispite jer se učenici nisu mogli dobro pripremiti za maturu od kuće kao što bi ih pripremili profesori u školi, veli Leon.

Nakon završenog smjera tehničar za računalstvo, Leon od jeseni sjeda u klupe Fakulteta organizacije i informatike, gdje je upisao studij primjene informacijske tehnologije u poslovanju. Za buduće maturante ima i kratku poruku:

– Za polaganje državne mature nije se dovoljno pripremati pred sam kraj nego treba redovito usvajati nastavni sadržaj, zaključuje Leon.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.