Pretraga

Nisu samo gimnazijalci ‘rasturili’: Lorena je išla u strukovnu i 100% točno riješila obvezni ispit mature

A- A+

Za učenike gimnazija polaganje ispita državne mature obavezno je i samo njihovim uspješnim polaganjem mogu dobiti potvrdu o završetku srednjoškolskog obrazovanja. Ipak, ove ispite svake godine piše više učenika strukovnih škola, a među ovogodišnjim maturantima strukovnih škola je i Lorena Mutvar iz Graditeljske škole Čakovec. I ne samo da je izvrsno riješila ispite, Lorena je na jednom od njih postigla i stopostotni rezultat.

Lorena Mutvar|privatna fotografija/ srednja.hr

Osim što je Ministarstvo ove godine nagradilo maturante gimnazija koji imaju najbolji postotak na A razini obveznih predmeta, nagrada je dodijeljena i učenicima strukovnih škola koji su na nekom od ispita ostvarili stopostotni rezultat. Među njima je i Lorena Mutvar iz Graditeljske škole u Čakovcu. Ona je među 36 učenika koji su bez greške riješili B razinu ispita iz Engleskog jezika, a peticu je dobila i iz Hrvatskog, dok je na Matematici ostvarila vrlo dobar.

‘Mislila da ću imati par grešaka iz slušnog dijela’

– Očekivala sam odličan jer mi engleski ide jako dobro, ali nisam očekivala da ću ga napisati bez greške. Bila sam ugodno iznenađena kad sam vidjela rezultat jer sam mislila da ću imati par grešaka iz slušnog dijela koji je bio pomalo zbunjujuć, pogotovo zadnji zadatak. Ostali dijelovi ispita nisu mi stvarali probleme, no bilo je dosta dvosmislenih zadataka u kojima je trebalo dobro razmisliti o odgovoru, priča nam Lorena.

Kaže kako se za maturu pripremala uglavnom rješavanjem ispita s prijašnjih rokova.

– Najteža mi je bila Matematika koja mi je općenito bila najteži predmet kroz školovanje jer su mi zanimljiviji jezici i slični predmeti, tako da sam i više nego zadovoljna četvorkom iz Matematike. Uglavnom mi je na maturi pomoglo znanje od prije, no pripreme su dosta pomogle, pogotovo iz Matematike, ali i ponešto iz Hrvatskog jer je matura ipak napravljena po gimnazijskom programu tako da mi iz strukovnih škola moramo samostalno obraditi neke cjeline koje nismo imali u nastavnom programu, kaže Lorena.

Općenito, smatra, njenoj se generaciji bilo nešto teže pripremati za maturu s obzirom na okolnosti u obrazovanju uzrokovane epidemijom i lockdownom.

– Mislim da se mojoj generaciji maturanata bilo teže pripremiti za maturu zato što se zadnje dvije godine nastava odvijala online tako da nismo imali pripreme za maturu uživo, a teže je ostati fokusiran i samostalno si rasporediti vrijeme za pripreme od kuće nego kad su organizirane uživo. No, naravno samostalnim kontinuiranim radom kroz online nastavu ne bi trebalo biti previše rupa u znanju, kaže Lorena.

Izdvojeni članak

Jakov je bez greške riješio ispit mature na kojem su prevladavale dvojke: ‘Rezultati su me iznenadili’

Upisala je studij multimedije

Završila je smjer medijski tehničar, to ju jako zanima pa se želi dalje usavršavati u istom smjeru. Zato je upisala i studij multimedije, a novčani dio nagrade utrošit će na kupnju stvari koje će joj zasigurno koristiti na studiju.

– Nagrada Ministarstva je odličan poticaj maturantima da uče i što bolje napišu maturu. Ja ću je vjerojatno potrošiti na nešto u smjeru multimedije, bilo to novi objektiv ili stativ za moj fotoaparat, otkriva nam Lorena koja u slobodno vrijeme voli čitati i fotografirati.

Lorenu smo za kraj, kao i ostale najmaturante, pitali što bi voljela promijeniti u hrvatskom obrazovnom sustavu, kao i kakva je njena poruka budućim generacijama maturanata.

– Hrvatski obrazovni sustav definitivno treba uvesti neke promjene, mogao bi se ugledati na neke naprednije europske države kao uzor. Na primjer, moj smjer u srednjoj školi imao je ‘eksperimentalni program’ što je bilo vrlo zbunjujuće jer smo radili dosta tema koje se ne pojavljuju na maturi, a neke koje se pojavljuju na njoj nismo radili. Tako da mislim da to nije bio najbolji način za uvesti promjene. Čula sam da od sljedeće godine slijedi program “Škola za život” tako da se nadam da će to biti promjena na bolje. Budućim maturantima savjetujem da se redovito trude i uče kroz školovanje jer će se to na kraju isplatiti. I da obavezno prije mature pokušaju riješiti par ispita te iskoristiti vrijeme na učenje onih cjelina u ispitu koje im idu slabije, poručuje Lorena.

Pročitajte tekstove o drugim najboljim maturantima 2021.

Jakov je bez greške riješio ispit mature na kojem su prevladavale dvojke: ‘Rezultati su me iznenadili’

Troje učenika zagrebačkog ‘Tituša’ na svim je ispitima mature dobilo odličan: Otkrivaju kako im je to uspjelo

Miočanka Marina jedna je od dobitnika nagrade Ministarstva: ‘Nisam se pretjerano pripremala za maturu’

Maturantica Hana sve je razrede prošla s 5.0 i iz svih ispita mature dobila odličan: ‘Sve uloženo vratilo se’

Iz svih pet ispita mature Duje je dobio peticu: Upisao sam FER, a iz Zagreba ću raditi za splitsku tvrtku

Marta je prva na rang-listi za upis na Pravo: Svjesna sam da su humanističke znanosti danas ‘nezahvalno’ područje

Čakovečki gimnazijalci među najmaturantima: Paula je 100% točno riješila A razinu Matematike, a Luka Geografiju

Eugen je bio prvi na rang-listi za upis na FER: Još od osnovne sam znao da ću ga upisati

Karlo je najbolji upisani student Medicine: Puno je FER-ovaca u obitelji, ja idem spašavati živote

Upoznajte Matea, maturanta iz Elektrostrojarske škole koji je Engleski na maturi riješio bez greške

Luka je jedan od strukovnjaka koji su rasturili državnu maturu pa doma odnijeli novčanu nagradu

Matematiku je riješio bez greške, a sve ostale ispite na maturi s preko 90 posto: Upoznajte Andreja

Imaju isto ime, idu u istu školu i briljirale su na maturi: Upoznajte Paulu i Paulu

Dino je na maturi iz Engleskog imao sto posto pa dobio novčanu nagradu: Kupit će laptop za faks

Davor je rasturio maturu pa dobio nagradu od 5.000 eura: Otkrio nam je kako se pripremao

Matko je riješio sto posto Matematike i Fizike: Sad kući nosi nagradu od 5.000 dolara

Eugen je jedan od najboljih maturanata: Matematiku i Fiziku riješio sa sto posto, iz svega dobio petice

Share via
Copy link
Powered by Social Snap