Pretraga

Ministrica Divjak se očitovala o rezultatima mature: Kriteriji ocjenjivanja trebali bi biti jasniji

A- A+

Privremeni rezultati državne mature objavljeni su danas u podne pa se o njima za srednja.hr očitovala i ministrica Divjak.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak / foto: Marko Matijević|srednja.hr

Ona smatra da razlike u rezultatima na maturi i u redovnoj nastavi ukazuju na to da kriterije ocjenjivanja treba standardizirati.

Izdvojeni članak

Pogledajte sve pragove prolaznosti za ispite državne mature u 2019.

– Ono što je vrlo indikativno je da postoje vrlo velike razlike između ocjena na Državnoj maturi i ocjena tijekom školske godine. To ukazuje i na nužnost jasnih kriterija u ocjenjivanju i vrednovanju što je jedan od ciljeva koji se uvode u sve škole od jeseni i koje donosi Škola za život, govori Divjak, uz popratne propagandne mantre.

U drugom dijelu izjave ministrica napominje i kako će trebati razmisliti o broju sati iz Matematike i Hrvatskog jezika, koji se slušaju u školama.

– S druge strane, jasno je i da druga faza reforme obrazovanja, u okviru cjelodnevne nastave koja se sada planira, treba adresirati broj sati Matematike i Hrvatskog jezika – Hrvatska je na samom dnu u EU po broju sati provedenih u školi, uopćeno će ministrica na kraju.

Napomenimo za kraj kako je u tijeku 48-satni rok za slanje prigovora, a konačni će rezultati mature biti objavljeni 15. srpnja, do kada maturanti mogu brisati i dodavati studijske programe na svoje liste prioriteta. Ovogodišnje pragove prolaznosti možete vidjeti na poveznici.

___________________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.