Pretraga

Mrak vijest! Dva maturanta će u Izraelu pisati test iz Hrvatskog jezika na maturi

A- A+

Sve je dobro, što se dobro svrši. Starom poslovicom počinjemo vijest o tome, kako će dva hrvatska maturanta i mlade plivačke zvijezde Kristofer Rogić i Alen Mosić, ipak moći pisati test iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi i nastupiti na Europskom juniorskom prvenstvu u Izraelu.

foto: Pixabay

Prošli je tjedan kao što znate, zbog nepažnje u splitskoj Obrtnoj tehničkoj školi Split, odgođen test iz Hrvatskog jezika na maturi. I dok je mnogim maturantima odgoda dobro došla, navedenoj dvojici, stvorila je velike probleme.

Izdvojeni članak

Pogledajte koji su fakulteti promijenili termine prijemnih ispita zbog odgode mature

Naime, Alen i Kristofer su već odavno izborili rezultat za Europsko plivačko prvenstvo, koje se održava ovaj tjedan u Izraelu. No, nakon što se dogodio propust i test je odložen, dečkima su se natjecanje i Hrvatski jezik trebali preklopiti.

S obzirom da im je matura svakako važna jer su gimnazijalci i tek njome završavaju srednjoškolsko obrazovanje, a s druge strane već su prije dobili plivačke stipendije za američka sveučilišta, našli su se u jako nezgodnoj poziciji.

Saznavši da je Hrvatski jezik odložen, dečki su odmah pisali NCVVO-u zamolivši da im se na neki način izađe u susret. Ili da pišu test u hrvatskoj ambasadi u Izraelu ili da ga pišu ranije ili kasnije.

Centar je odbio njihove molbe te im je u petak odgovorio da Hrvatski jezik mogu polagati u jesenskom roku mature, potkraj kolovoza.

No, to ovim dečkima nije bila opcija budući da već krajem kolovoza kreću predavanja na američkim fakultetima, na kojima su ponavljamo dobili stipendije. I to i radi dobrih sportskih, ali i školskih rezultata.

I već kad su mislili da će morati odustati od najjačeg kontinentalnog europskog natjecanja, danas je stiglo spasonosno rješenje. Iz NCVVO-a su im ipak omogućili da u srijedu pišu test iz Hrvatskog jezika u hrvatskoj ambasadi u Izraelu, pod istim uvjetima kao što ga pišu svi ostali pristupnici! 

Izdvojeni članak

Odgođena sutrašnja državna matura iz Hrvatskog zbog propusta u jednoj splitskoj školi

– Večeras letimo Alen i ja pa ćemo se kasnije priključiti reprezentaciji. Inače, ostali su jutros otputovali, a nas dvojica smo pisali Matematiku još ne znajući da ćemo ići. Kad sam završio s ispitom, upalio sam mobitel pa sam sve saznao i evo sad se spremam za put i nadam se što boljim rezultatima tamo, govori nam Kristofer i poručuje kako se dugo spremao za ovo i da će dati sve od sebe da postigne što bolji rezultat.

I na 200 mještovito, a i na testu iz Hrvatskog!

Inače, obojica mladih plivača su dobili velike stipendije temeljem sportskih, ali i školskih rezultata. Kristofer za California State University u Bakersfieldu, dok je Mosić stipendiju dobio na Queens University of Charlotte u Južnoj Karolini.