Pretraga

Tjedan dana prije kraja mature odlučili da neće upisivati nove studente

A- A+

Umjetničke akademije, u prosijeku, na pojedine smjerove upisuju vrlo malen broj studenata. Takav je slučaj i sa studijima glume, za koje se prijavljuje puno veći broj kandidata nego što je upisnih mjesta. U Hrvatskoj postoje četiri takva studija na javnim akademijama – u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku. Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci samo je tjedan dana prije završetka mature odlučila ove godine ipak neće upisivati studente.

Svaki kandidat koji se prijavljuje na neki od studija glume svjestan je da nema baš prevelike šanse za upad, budući da je broj prijava često puno puta veći od upisne kvote. Brojne je takve 2013. obradovala vijest kako se na Akademiji primijenjene umjetnosti u Rijeci pokreće studij Gluma i mediji. Kako stoji u njegovu opisu, studij će na znanstveno – humanistički način pristupati fenomenima medija i umjetnosti, a njegova će izvedba kroz šest semestara predstavljati kombinaciju teorijskog i praktičnog programa.

Izdvojeni članak

Dva mjeseca prije početka mature odlučili da ove godine neće upisivati studente

Predviđeno je bilo da se novi studenti na Glumu i medije upisuju svake dvije godine, a ova je godina bila upisna, te je objavljen i natječaj za upis. Priliku studiranja glume u Rijeci trebalo je dobiti 12 redovnih studenata državljana Republike Hrvatske, te dva strana studenta.

No, samo tjedan dana prije kraja mature, stiže odluka koju potpisuje rektorica Sveučilišta u Rijeci, Snježana Prijić-Samardžija, a u kojoj stoji kako APURI neće provoditi upise u I. godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Gluma i mediji u 2017./2018. godini. Odmah nakon potpisivanja spomenute Odluke, a u posljednjem tjednu polaganja državne mature, Agencija za znanost i visoko obrazovanje deaktivirala je prijave za upis na spomenuti studij.

– Sveučilište u Rijeci je raspisalo Natječaj za upise na preddiplomske studije i prema tome donosi i moguće izmjene Natječaja. Kako Akademija nema zadovoljavajuće prostorne uvjete za izvedbu nastave nismo u mogućnosti upisati još jednu godinu studija, kazali su nam kratko s Akademije, dodavši kako se trenutno izvodi II. godina preddiplomskog studija Gluma i mediji i I. godina diplomskog studija Gluma.

APURI_Gluma i Mediji_neizvođenje Nastave 17_18 by srednja.hr on Scribd

https://www.scribd.com/embeds/352813268/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-YKALjuaa0lQojINt4JH6&show_recommendations=true