Pretraga

Nacionalno vijeće učenika protiv ponavljanja engleskog na maturi

A- A+

NVURH (Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske) je najviše tijelo učenika osnovnih i srednjih škola na nacionalnoj razini. U priopćenju za medije ističu kako je nemoguće da su se greške na maturi dogodile tri dana zaredom slučajno. Ističu kako maturanti svakako nisu za opciju ponavljanja eseja engleskog, te apeliraju na državne institucije da oštro kazne prijetupnici radi kojih je cijela generacija maturanata u stresu. Njihovo priopćenje koje potpisuje predsjednik Karlo Horvat prenosimo u cijelosti.

Izdvojeni članak

[Državna matura] Policija istražuje ‘slučaj engleski’, NCVVO ne zna hoće li esej biti poništen

NVRUH

Izdvojeni članak

Ministar Mornar: Premda pravilnik nalaže da se matura poništi, esej se neće ponavljati

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske nezadovoljno je načinom na koji se provodi ovogodišnja državna matura. Najviše od svega, zabrinjava činjenica da su se sva tri dana dogodile velike pogreške što jasno pokazuje kako to ne može biti slučajno. Ono što je najgore od svega jest to da su svim tim pogreškama oštećeni pristupnici,odnosno maturanti!

Počevši od eseja iz hrvatskoga jezika, ne možemo ne izraziti negodovanje zbog situacije koja se dogodila. Kako je moguće da su učenici u Puli zaobišli višestruki sigurnosni sistem koji ima NCVVO i uspjeli otuđiti primjerke ispita? Ovih dana, svjedoci smo mnogih teza poput one da su teme iscurile slučajno. Nemoguće da se tri dana uzastopno greške događaju slučajno.

Razgovarali smo s mnogim maturantima koji su potreseni i na rubu su živaca zbog svega što se izdogađalo u ovih nekoliko dana. Saznali smo da puno maturanata ne želi ponovno pisati esej iz engleskoga jezika jer im je i ovako sve ovo bilo dosta stresno, a svi oni imaju planove za rad preko ljeta jer nisu svi učenici sebi u mogućnosti platiti studiranje. Isto tako, rekli su nam da ne žele ispaštati zbog tuđih propusta u čemu ih mi potpuno podržavamo!

Smatramo da ovakvo provođenje mature nije primjereno i ne odgovara onome kako je matura zamišljena i mišljenja smo da se način provođenja državne mature, u smislu sigurnosti, mora poboljšati. U suprotnom, smatramo da ju treba odložiti do trenutka kada se ponovno osigura transparentnost provođenja jer bi ona trebala biti jednaka za sve, a ovakvim nezakonitim radnjama ona je sve samo ne jednaka za sve učenike!

Ovim putem upućujemo apel svim nadležnim institucijama kako za provođenje mature, tako i onima koji kažnjavaju ovakve prijestupe da istragu provedu detaljno te da one koji su prouzročili ovakve probleme učenicima i troškove cijeloj državi oštro kazne! Nadamo se kako će državna matura do kraja ipak proteći mirnije i da će maturanti uspješno napisati matematiku te da se esej iz engleskoga jezika neće ponovno pisati!

S poštovanjem,

Karlo Horvat – Predsjednik Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske

Ostale vijesti o eseju iz engleskog:

Tema eseja iz engleskog A razine pojavila se na internetu noć prije ispita

Lavina burnih reakcija maturanata o slučaju ‘esej engleski’: Evo neki od interesantnijih

[Državna matura] Policija istražuje ‘slučaj engleski’, NCVVO ne zna hoće li esej biti poništen

Ministar Mornar: Premda pravilnik nalaže da se matura poništi, esej se neće ponavljati