Pretraga

Vijeće studenata VIVŠ i Nacionalno vijeće učenika RH podržali #konsenzus za učenike

A- A+

Portal srednja.hr uputio je svim parlamentarnim političkim strankama u Hrvatskoj zahtjev da se očituju o tome trebaju li učenici biti dio reforme obrazovanja, tko god ju provodio. Prijedlog prvog političkog obrazovnog #konsenzusa u Hrvatskoj zasad su podržale stranke HSS, HNS, HSLS i GLAS. Podrška je stigla i od krovnog predstavničkog tijela učenika – Nacionalnog vijeća učenika RH kao i od Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola koje predstavlja 40.000 studenata u Hrvatskoj.

Prvi politički obrazovni #konsenzus u Hrvatskoj

S ciljem uspostave prvog političkog obrazovnog #konsenzusa u Hrvatskoj Srednja.hr predlaže da se učenike uključi u sastav predmetnih Stručnih radnih skupina, putem javnog poziva. Zbog toga je portal uputio svim parlamentarnim političkim strankama u Hrvatskoj zahtjev za očitovanjem o tome trebaju li učenici biti dio reforme obrazovanja, tko god ju provodio. Zahtjev se temelji na činjenici da učenici, kao dio školskog sustava, zaslužuju i mogu dati svoj doprinos u reformi kurikuluma. Zahtjev poslan strankama možete pročitati ovdje.

Podrška od predstavničkog tijela 40.000 studenata – Vijeća studenata VIVŠ

Detaljan odgovor i objašnjenje podrške stiglo je od Predsjedništva Vijeća veleučilišta i visokih škola RH.

– Ovim putem Vas informiramo kako je Predsjedništvo Vijeća studenata VIVŠ RH, nacionalnog i predstavničkog tijela 40.000 studenata, jednoglasno podržalo inicijativu koja za cilj ima uključiti učenike i njihove predstavnike u sve sadašnje i buduće stručne radne skupine u sklopu kreiranja obrazovnih politika vezanih uz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje u Republici Hrvatskoj.

Izdvojeni članak

Prvi politički obrazovni #konsenzus u Hrvatskoj: ‘Neophodno je da sve parlamentarne stranke podrže uključivanje učenika u kurikularnu reformu’

Nužno je učenike, studente i mlade konstantno informirati o mjerama i aktivnostima koje se provode, a koje direktno ili indirektno utječu na standard, status ili budućnost istih skupina.

Smatramo kako je potrebno uključiti predstavnike učenika u sve radne skupine, pa tako i one za izradu predmetnih kurikuluma, na način da se kroz javni poziv izaberu oni koji će svoje dužnosti obavljati odgovorno, transparentno i u skladu sa svim zakonima, propisima i drugim aktima koji uređuju rad i ciljeve istih skupina.

Stava smo da se kroz zajednički dijalog svih dionika u obrazovanju trebaju dodatno jasno razraditi uvjeti za uključivanje te ovlasti učenika u sklopu aktivnosti Stručnih radnih skupina za izradu predmetnih kurikuluma.

Također se ovim putem stavljamo na raspolaganje za dijalog i raspravu kao studentski i socijalni partner, stoji u očitovanju koje potpisuje Predsjedništvo Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola.

Podrška NVRUH-a, krovnog predstavničkog tijela učenika

Nakon njih, podrška je stigla i od krovnog predstavničkog tijela učenika u Hrvatskoj, a i njihov odgovor objavljujemo u cijelosti.

Izdvojeni članak

Učenički #konsenzus uspio je pomiriti HNS i bivše HNS-ovce iz nove stranke GLAS

– Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske ovim putem izražava Vam punu podršku u zalaganju za politički obrazovni konsenzus u Republici Hrvatskoj. Smatramo da učenici svakako trebaju sudjelovati u procesu reforme obrazovanja jer su oni dio društva koji će tu reformu najviše osjetiti. Upravo zbog toga smatramo da je mišljenje učenika izuzetno važno i da ih se mora uključiti u cijeli proces kako bi on na kraju bio što kvalitetniji i kako bi hrvatski obrazovni sustav napokon krenuo sustizati one sustave koji su nam godinama uzor. Želimo da sve političke opcije u Republici Hrvatskoj stanu iza ovoga, postignu dogovor i pokažu kako im je obrazovanje nacionalni interes.

Kako je izgledalo na predstavljanju inicijative na press konferenciji, pogledajte u prilogu Televizije student.

https://www.facebook.com/TelevizijaStudent/posts/1435908593162229?pnref=story