Pretraga

NCVVO: Curenje engleskog nije izazvalo veću štetu, ali još nema odluke o priznavanju eseja

A- A+

Iz NCVVO-a su nakon dodatne analize rezultata pisanja eseja A razine engleskog utvrdili da nije došlo do odstupanja rezultata od prethodnih godina, da se rezultati eseja podudaraju s rezultatima ostalih dijelova ispita koje su pisali maturanti te da moguće poznavanje teme nije moglo utjecati na relevantnost rezultata, ali s konačnim odlukom da će se esej svima priznati će se još pričekati dan ili dva.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Izdvojeni članak

Nema ponavljanja engleskog, ali upitno priznavanje bodova iz eseja

Tri su važna zaključka koje je NCVVO izveo, a to je da ovogodišnji rezultati eseja ne pokazuju odstupanje u odnosu na prošlu godinu, rezultati eseja sa zadatkom 5 upućuju na smislenu povezanost rezultata eseja s rezultatima koreliranog zadatka čitanja, a time i na relevantnost rezultata eseja. Prema analizi NCVVO-a rezultati su u skladu su s konceptualizacijom ovakvog tipa ispita, a moguće poznavanje teme ne utječe na kvalitetu eseja.

Ne može se znanje nadoknaditi tijekom jedne noći

– Cijela matura bazirana je na skupu znanja koji se ne mogu steći tijekom jedne noći. Ove godine smo naišli smo na neočekivano i očekivane probleme, a radimo na tome da u ponedjeljak učenici mogu vidjeti sve rezultate na svojim stranicama, rekao je Načelnik odjela za organizaciju i provođenje ispita Zlatko Zadec.

Voditeljica stručne skupine engleskog jezika Sanja Vrhovec Vučemilović nije zadovoljna što se prvi puta govori u ispitu engleskog, ali ističe da curenje teme eseja engleskog A razine koja se pojavila na hrvatskom nije mogla previše utjecati na rezultate, što je pokazala i analiza koju je vodila s ostalim članovima stručne skupine.

– Kolege iz Slovenije imaju dvije knjižice mature koje pripremaju dvije godine te pripremaju test prema poznatom predlošku. Teme se referiraju na opće znanje o društvu i svijetu. Argumentaciju je lako složiti bez obzira imate li za to 15 minuta ili 24 sata. Slične teme se obrađuju na nastavi, a pristupnici se tijekom školovanja temeljito pripremaju i na raspolaganju su im detaljne upute i primjeri na stranicama NCVVO-a, rekla je Sanja Vrhovec Vučemilović.

Struktura ispitne cjeline Pisanje

Odvjetnici preporučili da se ispit ne poništi

NCVVO je imao tri opcije s engleskom koje su predstavili na pressici za medije:

• Ponoviti esej → produžiti rokove i iscrpiti pristupnike

• Poništiti esej → oštetiti dobro pripremljene pristupnike koji najviše pokažu na eseju, narušiti omjer bodova u 3 dijela ispita

• Ocijeniti eseje, vidjeti razmjere moguće štete i donijeti optimalnu odluku

– Upozorena sam od stručnjaka da pričekamo objavu svih rezultata jer smatramo da je pošteno pričekati da se analiziraju svi ispiti te si dajemo jedan mali odmak da se cijeli uzorak pregleda, rekla je ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić.

Na pitanje je li pravno u redu priznati ispit, ako je tema čak i djelomično procurila, ravnateljica je poručila da se oko te teme savjetovala s pravnicima.

– I to smo se savjetovali s odvjetnicima. Prema članku 30. stavku 2. ispit se treba poništiti ako je ukraden, međutim to se može gledati na dva načina. Više bi imali problema s učenicima kojima bi poništili ispit, a pošteno su mu pristupili jer ono što je iscurilo nije naš originalni materijal, niti je zadatak objavljen na engleskom jeziku, rekla je ravnateljica Jukić.

kriteriji ocjenjivanja eseja

Izdvojeni članak

Novi problemi s engleskim: Maturanti znali rješenja prije službene objave

Ravnateljica također želi znati kako je do curenja došlo

Ravnateljica je napomenula kako se u ovih šest godina mature stalno na društvenim mrežama špekulira o temama, a da ih NCVVO nikada ne demantira jer bi onda automatski eliminirali jednu službenu temu s popisa.

– I mi bismo željeli znati kako je to procurilo i to je pitanje za policiju. Ne želimo reći za teme iz hrvatskog jesu li to te teme (Op.a uz četiri teme engleskog, procurile su i četiri teme hrvatskog, ali nakon ispita), angažirali smo policiju, a što se tiče stručnosti mislimo da je sve bilo u redu. Upravo zato što sumnjamo da nije samo slučajno pogođena tema zamolili smo policiju za pomoć. Jutros su nam rekli da je istraga i dalje u tijeku, te moramo postupati tako, dodala je Maja Jukić.

Kada se dogodio slučaj krađe hrvatskog u Puli nisu se povlačili ispiti iz hrvatskog iz škola jer su htjeli pokazati da službena tema nije procurila.

Na dodatnu provjeru je išlo 236 eseja

Ove godine je ukupno 139 osoba radilo na ocjenjivanju ispita DM iz engleskoga jezika: 112 ocjenjivača, 19 moderatora, 4 ocjenjivača za posebne potrebe, 4 supervizora (Stručna radna skupina).

Posljednje tri godine vrijedi ista metodologija ocjenjivanja te isti kriteriji procjene, a uveden je dodatni protokol o ocjenjivanju koji je je analizirao i vrednovao individualne eseje, uspredio ih sa zadatkom 5 iz čitanja koji je usporediv s jezičnim kriterijima u eseju te provjera koncepta. Od 18.798 eseja za dodatnu provjeru je izdvojeno 236 eseja iz 83 škole te prema njima nisu nađena dodatna odstupanja.

Premda odluka NCVVO-a ide u smjeru da će se svim maturantima koji su pisali A razinu engleskog on i priznati, za službenu odluku će se morati pričekati analiza svih napisanih eseja.