Pretraga

Najbolji na maturi: ‘Iznenadio me je 100-postotini učinak na eseju’

A- A+

Objavom privremenih rezultata državne mature kao i bodovnih pragova, mnogi su maturanti bili razočarani kad su shvatili koliko su granice povećane u odnosu na prošlu godinu. Jeronim Matijević je maturant kojemu spomenuti pragovi nisu predstavljali problem. Naime, bivši učenik I. gimnazije u Splitu našao se u društvu maturanata koji su najbolje prošli ispite državne mature. Hrvatski jezik je riješio 98 posto, a učinak iz eseja je čak stopostotni. Biologiju je riješio 97 posto te matematiku 87 posto. Pripremao se samostalno i u školi, a želi upisati Medicinski fakultet u Splitu.

Foto: privatna arhiva

Za svega dva dana završit će se ljetni rok državne mature kad će maturanti i drugi pristupnici konačno saznati na koji su fakultet upali. Međutim, već objavom privremenih rezultata i bodovnih pragova na vidjelo je izašlo nekoliko imena onih učenika koji su najbolje riješili ispite mature. Jedan od njih je i Jeronim Matijević koji je pohađao klasični smjer I. gimnazije u Splitu. Odlučili smo doznati kako je Jeronimu pošlo za rukom da ostvari zavidne rezultate, što želi upisati te što poručuje nadolazećim generacijama koje će proživjeti stres oko mature, kao što je i on ove godine.

Odlična ocjena iz matematike bez problema

Ispit iz matematike ove godine je prema Jeronimovim riječima bio napisan tako da je učenik bilo koje srednje škole mogao dobiti odličnu ocjenu.

Iznenađen bodovima eseja i biologije

– Čim su izašla rješenja za predmete kao što su fizika i matematika lako je bilo odmah izračunati broj bodova. Ali nemalo sam se iznenadio sa
100 posto riješenim esejem ili 97 posto riješenom biologijom, izjavio je jedan od najboljih maturnata. Dodao je kako je iznenađen bio i stanjem na rang listama fakulteta.

Što se tiče priprema, najveći dio je odradio samostalno, što je po Jeronimu i najbolji način priprema. – Ipak ne mogu ne spomenuti i pripreme u školi koje su također bile, kako za koji predmet, veoma važne za usvajanje i usustavljivanje gradiva, istaknuo je dodavši kako nije išao ni na kakve pripreme van škole.

Osim već spomenutih rezultata, Jeronim je ostvario 87 posto točnih odgovora iz matematike te 98 posto iz gramatike i književnosti hrvatskog jezika, a želi upisati Medicinski fakultet u Splitu. Tvrdi da testovi nisu bili lagani te da je možda lako sada govoriti, ali da je puno truda i muke uloženo.

Izdvojeni članak

Matematika mnogima nije bila jako teška, ozbiljan problem bio zadatak s vektorima

Odgoda ispita iz hrvatskog je bila odlična životna lekcija

S obzirom da je ovogodišnju generaciju pristupnika državne mature omelo nekoliko stvari, poput najavljivanja štrajka te podjele krivih ispita i odgoda pisanja hrvatskog jezika, potonje je utjecalo i na Jeronima.

– U onom trenu sam se osjećao kao da su mi se svi planovi srušili, ali to je bila odlična životna lekcija. Svi smo preživjeli i ništa nam se nije dogodilo, komentirao je maturant trenutak kad je doznao za odgodu provođenja ispita iz hrvatskog jezika. Prema njegovm riječima to ih je naučilo da uvijek trebaju biti spremni na izvanredne situacije i da se njihove sposobnosti očituju upravo u takvim neočekivanim događajima.

‘Nemojte se bojati državne mature’

– Mi smo je se svi bojali, ali naposlijetku smo uvidjeli da nije to ništa strašno. Svima bih preporučio da se krenu pripremati na vrijeme. Naglasak uvijek treba biti na samostalnom učenju. Pripreme ne vrijede ništa ako sam ne sjedneš doma i ne provedeš sate i sate uz knjigu. Samo hrabro i ne bojte se, za kraj je poručio Jeronim svim budućim generacijama koje budu polagale državnu maturu posebno naglasivši da se ne smiju bojati.