Pretraga

[Najmaturant] Splićanin Krunoslav rasturio maturu pa upisao matematiku na sveučilištu u Engleskoj

A- A+

Jedan od svega četiri maturatnta koji su na ljetnom roku ovogodišnje državne mature uspjeli riješiti dva predmeta sa stopostotnim učinkom je Krunoslav Lehman Pavasović. Ovaj donedavni maturant splitske III. gimnazije, nije imao niti jednu pogrešku iz matematike i informatike, dok je s 90 postotnim uspjehom napisao hrvatski i engleski jezik. Upravo potonji jezik će mu itekako trebati u narednom periodu, budući da je upisao matematiku na Sveučilištu Bath u Engleskoj. 

foto: Privatna arhiva Krunoslava Lehmana Pavasovića

Godinama učenici splitskog Mioca ostvaruju iznimne rezultate na državnoj maturi. Najbolji među njima ovoga puta je Krunoslav Lehman Pavasović, koji je sjajne ocjene i stečena znanja odlučio iskoristiti za odlazak na strano, konkretno englesko Sveučilište Bath. Rezervna opcija mu je bio PMF u Zagrebu.

Maturanti griješe zbog treme i stresa, koji ih pojedu pa ne razmišljaju racionalno

Iako bi možda perfektni rezultati na maturi, sugerirali da je Krunoslav bio ‘bezgrešan’ i u srednjoj, nije baš tako bilo. Prosjek mu se kretao oko 4.7, a svoja matematička znanja ispitivao je redovno na županijskim natjecanjima.

Sve to, kao i dobre pripreme u školi, uvjetovale su da se i ne treba previše spremati za maturu u vlastitom aranžmanu.

– Za maturu ne bih rekao da sam se previše pripremao. Većinom smo sve prošli u školi, a jedino što sam trebao sam napraviti je proći par matura doma. Malo da se ‘ušemim’ i to je bilo to, objašnjava nam Krunoslav.

Uveo bih više izbornih predmeta u srednje škole, a ukupan broj bih smanjio

Kao iznimnog predstavnika svoje generacije, pitali smo Krunoslava, što bi on da može promijenio u obrazovnom sustavu Hrvatske? – Uveo bih 4-5 glavnih predmeta, a ostale bih stavio za izborne. Smanjio bih broj predmeta jer smatram da bi se učenici tako mogli bolje posvetiti onim predmetima u kojim su bolji, što bi povuklo bolje znanje i sposobnosti u istim, a na kraju bi se svi učenici bavili onim što vole i više uživali u školovanju, objasnio je Krunoslav.

Kao jednog od nekoliko najboljih pristupnika maturi, među njih više preko 35 tisuća koji su je polagali ove godine, pitali smo bivšeg maturanta III. splitske gimnazije da udjeli neki savjet kolegama koji će pisati ispite na jesenskom roku, ali i narednih godina.

– Rekao bih im da se opuste i da vjeruju u svoje sposobnosti. Većina grešaka koje se dogode su stvari koje učenici znaju samo ih pojede trema ili stres pa ne razmišljaju racionalno, smatra Lehman Pavasović.

Najteže mi je bilo učiti po vrućinama, dok drugi uživaju u ljetu

Uz savjet da budu smireni kada pišu ispite, Krunoslav nam je otkrio i što je njemu bilo najteže u cijelom procesu pripreme i polaganja državne mature.

– Najteže mi je bilo učiti po vrućinama i gledati ostale kako već uživaju u ljetu, dok mi maturanti učimo. Također, dizanje u 8 sati ujutro nije bio lagan posao, rekao nam je budući student matematike.

Kada je riječ o slobodnom vremenu, Krunoslav nema neke osobite hobije.

– U slobodno vrijeme idem u teretanu ili šetam psa. Tu i tamo odem na neko putovanje s obitelji ili prijateljima, rekao nam je Lehman Pavasović.

I tako Krunoslav, kao jedan od najboljih maturanata u generaciji nastavlja školovanje na kraju Europe.

Nadajmo se da će nam se vratiti i pronaći radno mjesto kakvo i zaslužuje. A koje bi to bilo?

– Iskreno, nemam pojma. Jedino što znam da bih volio je da radim s ljudima. Vjerujem da su rad u grupi i uvažavanje tuđeg mišljenja ključni za bolji uspjeh, zaključuje Krunoslav Lehman Pavsović.

Pročitajte i ostale tekstove o ovogodišnjim iznimnim maturantima:

Najmaturant: Joško Bilandžić iz 5 predmeta ostvario rezultat 95 posto ili više

[Najmaturant] Svestrani Ilan Nestić na maturi imao 100 posto na ispitu Psihologije

[Najmaturant] Marijan ostvario 100 posto iz dva predmeta i otkrio tajnu svog uspjeha

[Najmaturant] Triatlonac Denis Pleše ne može se ni sjetiti gdje je sve prvi pri upisu