Pretraga

Najuspješnijem hrvatskom maturantu u 2017. na račun će sjesti 5.000 dolara

A- A+

Ugledni hrvatski znanstvenik s američkom adresom, Marin Soljačić i ove godine dodjeljuje nagradu najboljem maturantu za izniman uspjeh na državnoj maturi. Iznosom od pet tisuća američkih dolara Soljačić će nagraditi najboljega maturanta za postignute rezultate iz fizike i matematike. Namjera je ove inicijative potaknuti daljnji akademski razvoj mladih naraštaja.

Marin Soljačić foto: Marko Matijević|srednja.hr

Marin Soljačić redoviti je profesor na Odsjeku za fiziku na Massachusetts Institute of Technology (MIT). Soljačić je odlučio financirati nagradu od 5.000 dolara najboljem maturantu, kako bi dao posebno priznanje mladima u Hrvatskoj, iznimno talentiranima za fiziku i matematiku, te pokazao da se izvrsnost prepoznaje i cijeni. Time želi dati dodatnu motivaciju za njihov daljnji akademski rad i napredak.

Izdvojeni članak

Nikola Jalšenjak je najbolji maturant generacije i dobitnik 5.000 dolara

Dobitnik nagrade bit će maturant koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat, odnosno, najviši postotak riješenosti testa iz matematike (A razina) + postotak iz fizike. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz hrvatskoga jezika. Hrvatski A boduje se 20 posto više nego hrvatski B. Ako i nakon toga ponovno bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testa, oni će podijeliti nagradu. 

Dodjela nagrade Soljačić održat će se 21. srpnja 2017. godine, a dodijelit će ju znanstvenik osobno. 

Prva nagrada Soljačić dodijeljena je 2015. godine, maturantu Ivanu Skeledžiji iz zagrebačke XV. gimnazije. Ivan je iz matematike i fizike ostvario rezultat 100 posto, a iz hrvatskog je točno riješio 95,6 posto ispita. Prošle je godine ova vrijedna novčana nagrada otišla u ruke Nikole Jalšenjaka iz ste škole. On je na ispitu mature iz mate matematike imao rezultat 100 posto, a iz hrvatskog je točno riješio 95 posto ispita. 

Stoga maturanti, knjige iz torba i zagrijte stolicu – itekako će vam se isplatiti!