Pretraga

Najjača motivacija da krenete s pripremama: Najbolji maturant u Hrvatskoj dobiva nagradu od 5.000 dolara

A- A+

Ako imate problema s motivacijom i nikako se ne možete natjerati na učenje za maturu, imamo dobru vijest koja bi vas na to mogla potaknuti. Kao i prethodnih nekoliko godina i ove će Marin Soljačić, profesor na Odsjeku za fiziku na bostonskom MIT-u, najboljem hrvatskom maturantu dodijeliti nagradu od 5.000 dolara.

Foto: Srednja.hr

Kako su nam potvrdili u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, ugledni hrvatski znanstvenik Marin Soljačić i ove će godine dodijeliti nagradu najboljem maturantu za izniman uspjeh na državnoj maturi.

Izdvojeni članak

Najbogatiji ‘klinci’ u državi danas se okupili u jednoj prostoriji na Donjim Sveticama

– Nagrada Soljačić dodjeljuje se u iznosu od pet tisuća američkih dolara, odnosno oko 35.000 kuna. Kriteriji su sljedeći: dobitnik je nagrade maturant koji na državnoj maturi postigne najbolji rezultat/ najviši postotak riješenosti testa iz matematike (A razina) + postotak iz fizike. Ako je dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova, u kriterij ulaze i rezultati testa iz hrvatskoga jezika. Hrvatski A boduje se 20 posto više nego hrvatski B. Ako i nakon toga ponovno bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testa, oni će podijeliti nagradu, kazali su nam iz Ministarstva.

Prošle godine ovu je nagradu dobio Petar Suman, učenik zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina, koji je i Matematiku i Fiziku riješio sa 100 posto. Isti rezultat iz ta dva predmeta postigao je i Karlo Valentin Cihlar iz XV. gimnazije Zagreb, no za razliku od Miočana, Petar je pisao višu razinu Hrvatskog i nju riješio s 90 posto. Zanimljivo u čitavoj priči je da je čitava Hrvatska doznala tko je najmaturant 2017. nekoliko dana prije no što je ta vijest stigla do Petra. On je, naime, u trenucima proglašenja bio na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Indoneziji, gdje učenicima nije bilo dozvoljeno korištenje mobitela za vrijeme trajanja natjecanja.

– Svakako sam išao na sto posto i očekivao petice, ali nisam mislio da ću osvojiti ‘Soljačića’. Najteži mi je bio Engleski zbog eseja i slušanja, iz kojega sam na kraju imao 94 posto. Za Fiziku sam se pripremao dan prije, za Matematiku vikend prije, a najviše sam radio Hrvatski, neka četiri tjedna, kazao nam je Petar, čiju priču možete pročitati na ovoj poveznici.

Dopuna tekstu 25. travnja u 10:47

Kako su obavijestili iz Ministarstva, dodjela nagrade Soljačić ove će se godine održati 31. srpnja, a nagradu najboljim maturantima zajednički će uručiti osobno profesor Soljačić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.