Pretraga

Ne znate kako se pripremiti za maturu? Evo savjeta prošlogodišnjeg maturanta koji vam mogu pomoći

A- A+

Iako je to maturantima teško priznati, i sam sam bio u toj koži, bliže se ispiti državne mature. Još pokoji ispit u školi, malo zabave za norijadu i slijedi veliko finale – ponavljanje i matura. Stresno je to razdoblje za svakoga tko želi upisati fakultet, a kako sam maturu uspješno položio prošle školske godine dajem nekoliko savjeta svima koji će vam pomoći u tome kako se pripremiti za maturu.

matura_hrvatski_lektira

Kako se pripremiti za maturu? | Foto: srednja.hr

Svakom gimnazijalcu matura je važna. Svakom strukovnjaku koji planira na fakultet matura je važna. I u to nema sumnje. Iako bi matura trebala biti zadnji ispit za koji ne bi trebalo biti posebnih priprema, već samo ponavljanje osnovnih koncepata, zbog rupa u obrazovnom sustavu često to nije tako. Znati kako se pripremiti za maturu sve je vrijednije.

Maturanti se mjesecima pripremaju za ispite, mnogi plaćaju skupe individualne ili grupne pripreme. No, za dobar rezultat na maturi puno važnije od toga je razumjeti osnovne koncepte tijekom srednjoškolskog obrazovanja, kritički razmišljati o njima te na kraju, prije samih ispita, sve to dobro ponoviti.

Matura je koncipirana tako da je svaki prosječni učenik može položiti, a kamoli netko tko je imao visoke ocjene tijekom srednje škole. Sve više traži se razumijevanje, logičko zaključivanje i aktualnost. Budući da sam na maturi ostvario odlične rezultate, dajem nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u pripremi.

Izdvojeni članak
bilježnica

Studentica otkrila brutalan način za učenje, a ima veze s bilješkama: ‘Samim time si zainteresiran’

Uzmite stare i probne mature u ruke

Najvažniji od svih zapravo je da na stranicama ‘Postani student’ pogledate koji predmeti vam se najviše boduju za željeni fakultet. Oni koji vam nose najveći postotak za rezultat trebaju vas zanimati. Njih počnite prvo pripremati. Meni je matematika za upis na željeni fakultet nosila samo pet posto ukupnih bodova, stoga se za nju nisam posebno pripremao. Puno je važnije ponavljati ono što vam nosi najveći postotak bodova.

Ako već s ponavljanjem niste krenuli tijekom školske godine kao drugi ili niste ni išli na organizirane pripreme u školi ako ih imate, razdoblje nakon nastave vrijeme je kada se trebate posvetiti ponavljanju. Dakle, nakon norijade u lipnju tih se nekoliko dana i tjedana posvetite učenju.

Stare mature dobar su način za ponoviti gradivo, iako pripazite jer se kurikulumi mijenjaju pa su neke stvari iz prijašnjih godina izbačene. Stoga, nije loše baciti oko na ispitne kataloge pa zadatke s gradivom koje se ove godine ne ispituje jednostavno preskočite. Zato su tu i probne mature koje detaljno proučite i najbolje, pronađite slične zadatke u prijašnjim maturama ili u svojim školskim udžbenicima. Tipovi zadataka ponavljaju se, a to posebno vrijedi za matematiku. Ako je u oglednom ispitu zadatak s množenjem korijena, uzmite stare bilježnice i mature, pronađite takve zadatke i provježbajte ih. Velika je šansa da će sličan zadatak biti na maturi.

@srednja_hr Jeste li vi počeli s pripremama za maturu? Evo nekoliko korisnih savjeta. Cijeli podcast možete pogledati preko linka u opisu profila! 👆 #matura #matura2023 #maturanti #drzavnamatura #pripremezamaturu #balkan #hrvatska #srednjahr #podcast ♬ original sound srednja_hr

Pročitajte kakav diplomski rad o lektirama

Ako se u školi održavaju kakve besplatne organizirane pripreme vaših profesora, svakako ih iskoristite. Čak i da to ne postoji, ne ustručavajte se pitati svoje profesore ako vam neko gradivo nije jasno. U grupama maturanata pronaći ćete i niz skripti, no pazite da ne gomilate materijale. Bolje je imati jednu knjigu, jednu skriptu i stare mature nego tisuću različitih priručnika i skripti. Tako ćete samo izgubiti volju za učenjem od toliko stranica materijala. Kada prođete jednu skriptu, možete baciti oko što ima u drugoj ili pronađete još kakvu dodatnu literaturu ili članak na internetu.

U bespućima interneta danas možete pronaći zaista sve informacije. Ne bojte se pretraživati. Ako vam ne ide čitanje s razumijevanjem iz Hrvatskog, preuzmite stare ispite mature i rješavajte takve zadatke. Nakon riješenih nekoliko ispita shvatit ćete princip rješavanja takvih zadataka koji se, nažalost, na satovima često preskaču. Na maturi njih ima mnogo, stoga svakako ne zaboravite na njih.

Budući da za školski esej od ove godine ima samo četiri lektire, barem ih ponovno prolistajte. Pročitajte na internetu kakav diplomski rad o tim knjigama jer su one tamo kritički analizirane. Upravo to će vam trebati na eseju.

Naši maturanti na ispitima Engleskog jezika uvijek postižu sjajne rezultate, ali ako u tome zapinjete najbolje je čitati strane članke na BBC-u. Upravo se prošle godine na maturi iz Engleskoga pronašao jedan članak BBC-a. Razmišljajte o aktualnim temama koje bi se mogle pojaviti na eseju i razmišljajte koji je vaš stav o tome, što bi moglo biti argument za, a što protiv te teme. U starim maturama riješite koji zadatak slušanja, čisto da vidite kakvi se tipovi zadatka pojavljuju. Tako ćete kada dođete na maturu točno znati što trebate činiti, a nećete gubiti vrijeme na razumijevanje što se od vas traži.

Izdvojeni članak

VIDEO: Ne znate kako učiti? Metoda tri boje mogla bi vam pomoći u dobivanju boljih ocjena

Čitajte članke, gledajte vijesti

Maturante često muči Matematika, a tu nema druge nego vježbati zadatke. Na internetu možete pronaći i riješene zadatke s prijašnjih matura što vam također može olakšati učenje. Prolistajte stare bilježnice i pogledajte neke videozapise na YouTubeu. Bezbroj je kanala koji rješavaju zadatke koji bi se mogli pronaći i na maturi.

Ja sam još polagao i maturu Politike i gospodarstva za koju bi vam preporučio da pogledate sve udžbenike iz literature jer u svakom ima nešto više što biste mogli upamtiti te svakako rješavajte stare mature. Na toj se maturi po novom sve više traži razumijevanje aktualnih koncepata, stoga se ne ustručavajte pogledati vijesti ili barem pročitati koji članak na dnevnim portalima. Upravo takve teme mogle bi se pojaviti na zadacima produženog odgovora na toj maturi. Pročitajte Ustav i zapamtite da ne učite za maturu nego i za život jer se nedavno na kvizu Milijunaš za 68.000 eura pojavilo baš pitanje iz Ustava RH.

Koristan vam može biti i naš sustav kvizovi.srednja.hr gdje možete rješavati pitanja s prošlih matura po predmetima ili sami možete dodavati svoja pitanja i tako ponavljati za nadolazeće ispite državne mature. Svakako je važno pronaći i svoju metodu učenja, a kako smo se mi u redakciji pripremali za ispite možete pogledati ovdje.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr