Pretraga

Nova vrsta zadataka zbunila maturante koji su pisali Geografiju: ‘Bilo je dosta glupih pitanja’

A- A+

Geografija na državnoj maturi i nije baš popularan predmet, a ove godine ukupno ju je prijavio 461 kandidat. Ovogodišnje maturante na ovom su ispitu dočekale neke važne promjene pa je tako broj zadataka povećan sa 60 na 76, a povećano je i vrijeme pisanja s 90 na 120 minuta. Ipak, ono što ih je zabrinulo bilo je uvođenje novog tipa zadataka, za koje nam maturanti kažu da nisu bili nimalo jednostavni. Prilikom odgovaranja na neka od pitanja, kažu, više su imali osjećaj da pišu Politiku i gospodarstvo, nego Geografiju.

Foto: Pixabay

Novi tip zadataka koji je zbunio maturante bili su zadaci produženog odgovora, a maturantica Vanja iz Daruvara nam kaže, ovogodišnja matura iz Geografije nije baš bila prejednostavna.

Izdvojeni članak

NCVVO odgovara: Morate li posebno proći svaku od tri cjeline Engleskog da biste položili ispit?

Grafikoni, tablice i karte 

– Geografija bila dosta teška i po meni su trebali dati malo više vremena za rješavanje novog tipa zadatka. U novom tipu zadataka dobili smo grafikon, kartu i tablicu, pa smo morali nabrojati i opisati npr. razloge sušnosti pustinja Atacama i Niger, kaže nam Vanja. 

Kaže bilo je i nekih zadataka s računanjem, za koje je trebalo poprilično dosta vremena za razmišljanje i pronalazak točnog rezultata. 

– Što se tiče priprema, rješavala sam testove s prijašnjih matura i učila po priručniku za državnu maturu, kaže Vanja. 

Gabrijelu iz Ekonomske škole Šibenik, kaže nam, nije bilo preteško, ali je mogao bolje riješiti neke od zadataka.

– S obzirom na to da sam pohađao Ekonomsku školu i imao Geografiju samo prve dvije godine, imali smo nešto sažetije gradivo, ali sam odlučio staviti Geografiju kao izborni predmet jer mi se činio lagan.
Bilo je dosta zanimljivih pitanja, neka znaš, neka jednostavno ne. Mogao sam i više ponoviti gradivo, sigurno, ali sve u svemu ispit se dao riješiti, kaže Gabrijel koji bi volio upisati Filozofski fakultet u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Zbog odgode mature fakulteti će morati mijenjati datume prijemnih ispita

Računanje na Geografiji

Otkrio nam je i kakva su se sve pitanja na Geografiji našla: maturanti su morali znati računati koeficijent mladosti i indeksa starosti, bila su pitanja o vrsti tla u Dalmaciji, a pristupnici su morali i usporediti veličinu posjeda u Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji. 

– Bilo je i ovo: u koje je od četiriju država engleski jezik službeni – Ekvadoru, Gvajani, Gvatemali ili Haitiju, prisjeća se Gabrijel. 

Maturant Marin bivši je učenik Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu, a kaže, za rješavanje ovog ispita imao je sasvim dovoljno vremena. 

– Pripremao sam se uz pomoć iz knjige ‘Geografija na državnoj maturi’ koja je iz 2010. i unutra su informacije iz 2004. godine. a knjiga je kupljena ove godine. U testu je bilo dosta glupih pitanja, kao, primjerice, dali su grafikon s maksimalnom temperaturom i padalinama, te su pitali za koji grad je napravljen taj grafikon. Bila bila su ponuđena četiri grada od kojih fakat može biti bilo koji. U nekim zadacima sam se više osjećao kao da sam prijavio Politiku, a ne Geografiju, kaže nam Marin.

Prisjeća se, na slijepoj karti punoj brojeva morali su odrediti pod kojim je brojem kineska industrijska zona preuzeta 1954., a Marin kaže, nije bilo niti jednog pitanja o nastanku geografije i geografiji kao znanosti.