Pretraga

Oprez: Istječe najvažniji rok za sve koji državnu maturu polažu u kolovozu i rujnu

A- A+

Ljetni rok državne mature tek je nedavno završen, a jesenski je već pred vratima. Ove srijede, 31. srpnja, završavaju prijave ispita na jesenskom roku.

Foto: Srednja.hr

Oni koji nisu prošli neki od ispita mature u ljetnom roku, oni koji žele poboljšati svoju ocjenu ili pak oni koji su dobili želju upisati studij, imaju mogućnost pristupiti jesenskom roku državne mature. Od 20. srpnja ispiti se mogu prijavljivati putem sustava Postani student, a rok za obavljanje te radnje istječe u srijedu, 31. srpnja točno u 12 sati.

Naknadna prijava ispita moguća je od 31. srpnja do 6. kolovoza i to samo uz opravdane razloge, poput težih zdravstvenih problema u vrijeme prijava ispita, smrti u obitelji, prometne ili druge nesreće.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Počele prijave studijskih programa na jesenskom roku: Evo do kada možete mijenjati listu

– Pristupnici koji su ove školske godine završili četvrti/peti razred u srednjim školama u Republici Hrvatskoj, zamolbu s odgovarajućom dokumentacijom za naknadnu prijavu ispita predaju Školskom ispitnom povjerenstvu u školi koji donosi odluku i o tome obavještava učenika i Centar. Ostali pristupnici popunjeni obrazac zamolbe sa skeniranom odgovarajućom dokumentacijom dostavljaju Centru putem e-pošte [email protected], pojašnjavaju iz NCVVO-a.

U istom roku, dakle od 31. srpnja do 6. kolovoza, i na isti način moguće je putem posebnih obrazaca, zatražiti i promjenu prijavljenih ispita, odnosno promjenu razine ispita.

Rok za uplatu ispita je do 6. kolovoza u 23:59. Učenici koji ponavljaju polaganje ispita jer nisu s uspjehom položili u ljetnome roku, ne plaćaju troškove polaganja ispita u jesenskome roku. Učenici koji ‘popravljaju’ dobivenu pozitivnu ocjenu ispit moraju platiti.

Podsjetimo, studije na listu prioriteta kandidati mogu dodavati i brisati sve do 17. rujna u 15:59, a tog datuma objavljuju se i konačni rezultati jesenskog roka državne mature. Ispiti mature u tom roku polažu se od 21. kolovoza do 6. rujna.