Pretraga

Stigli konačni rezultati mature: Najpopularniji izborni predmet palo 75,9% pristupnika!

A- A+

Katastrofalni rezultati ljetnog roka državne mature, kada je obavezne predmete pao svaki deseti gimnazijalac, doveli su do rekordne izlaznosti na jesenski rok. Ukupno je ispitima pristupilo 7.415 kandidata, od čega 5.130 učenika strukovnih škola, 1.307 učenika gimnazija te 978 drugih kandidata. Konačni rezultati jesenskog roka mature objavljeni su danas, a od predmeta s najvišim brojem prijava najlošiji rezultat ostvaren je na Fizici, koju je palo 75,9% pristupnika.

Detaljnu tablicu za svaki studijski smjer možete pogledati ovdje.

foto|srednja.hr

Kada je riječ o obaveznim predmetima, na jesenskom je roku najviše kandidata pristupilo ispitima iz Matematike.

Peticu iz Hrvatskog dobilo 11, a iz Matematike samo 16 kandidata

Izdvojeni članak

Budite oprezni: U ovom slučaju nećete dobiti svjedodžbu o položenoj maturi

Višu razinu Matematike pisalo je njih 1.036, a negativnu ocjenu dobila su 464 pristupnika, odnosno 44,8%. Isto toliko pristupnika na višoj je razini Matematike dobilo dvojku. Na osnovnoj razini Matematike jedinicu je ostvarilo 1.228 kandidata, od njih 3.893, što je izraženo u postotku 31,5%. Najveći broj pristupnika ovoj razini Matematike dobio je ocjenu dovoljan, njih 1.894.

Drugi ključni predmet mature, Hrvatski jezik, na A razini polagao je 1.581 kandidat, a ocjenu nedovoljan dobilo je 18,4%. Najveći broj kandidata, njih 741, iz više razine Hrvatskog dobio je dovoljan. Hrvatski na B razini nije uspjelo položiti 516 od 2.073 pristupnika, što je izraženo u postotku 24,9%. I ovdje je najčešća ocjena bila dovoljan, a ostvarilo ju je 1.007 pristupnika.

Na obje razine Hrvatskog odličan je dobilo ukupno 11 kandidata, dok je tu ocjenu na ispitima Matematike ostvarilo njih ukupno 16.

U nastavku se nalaze službene tablice NCVVO s ocjenama na obaveznim ispitima mature.

Čak 75,9% pristupnika palo Fiziku

Daleko lošije rezultate od ovih na dva obavezna učenici su ostvarili na izbornim predmetima s većim brojem prijava.

Tako su, primjerice, Fiziku na jesenskom roku polagala 432 kandidata, a nedovoljan je dobilo njih čak 328, odnosno 75,9%! Nisu kandidati briljirali niti na Informatici pa je tako od 196 pristupnika ovaj ispit palo njih 120, dakle, 61,2%.

Za četvero učenika poništeni ispiti

Niti ovaj rok mature nije prošao bez izgreda, pa su tako, priopćili su iz Nacionalnog centra, za četvero učenika poništeni ispiti jesenskog roka.

Izdvojeni članak

Koristio ‘bubicu’ za varanje na maturi: Za četvero pristupnika poništeni svi ispiti ljetnog roka

– Na jesenskom roku jednome je učeniku pronađen nedopušten materijal ispod klupe, pa su mu temeljem Pravilnika o polaganju državne mature poništeni svi ispiti jesenskoga roka. Prilikom raspakiravanja ispitnih materijala uočene su nepravilnosti kod triju učenika te je zatraženo objašnjenje školskog ispitnog povjerenstva. Učenici su spriječeni u pokušaju zamjene ispitnih materijala u ispitnoj prostoriji, međutim, kako je prilikom raspakiravanja uočeno, ipak je došlo do razmjene pojedinih dijelova ispitnih materijala. Svim trima učenicima su temeljem Pravilnika o polaganju državne mature poništeni ispiti jesenskoga roka, kažu iz NCVVO-a.

Prijevremeni rezultati državne mature objavljeni su 11. rujna, nakon čega je počeo teći 48-satni rok za prigovore. Prigovora je na jesenskom roku pristiglo 466, a prihvaćeno je njih 149. Najviše ih je uloženo i prihvaćeno na ocjenu ispita B razine Hrvatskog jezika.

No, napomenimo to za kraj, rezultati ovogodišnjeg jesenskog roka mature po još su jednom podatku specifični. Naime, čak je dvoje učenika na ispitima ostvarilo stopostotni rezultat, a pošlo im je to za rukom na osnovnoj razini mature iz Engleskog jezika.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.