Pretraga

Prazno ostalo 11.251 upisno mjesto: Ovo su najpoželjniji studiji na jesenskom roku

A- A+

Ovoga utorka objavljeni su konačni rezultati jesenskog roka državne mature, a tijekom popodnevnih sati i konačne rang liste za upis na studijske programe. Pravo upisa ostvarilo je 5.211 kandidata, što bi značilo da je na studijima nakon jesenskog roka prazno ostalo 11.251 mjesto.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

– Nakon provedenog ljetnog upisnog roka, slobodno je ostalo 16.462 upisnih mjesta, što je povećanje za 20 posto u odnosu na jesenski rok 2018. godine. Za preostala upisna mjesta, u jesenskom roku se prijavilo 7.924 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je 5.211 kandidata, priopćili su iz Agencije za znanosti i visoko obrazovanje.

Izdvojeni članak

Stigli konačni rezultati mature: Najpopularniji izborni predmet palo 75,9% pristupnika!

Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, među preostalim studijskim programima, najpoželjniji su bili sljedeći studiji:

  • Radiološka tehnologija, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
  • Medicina, Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku
  • Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Gledano samo prema ukupnom broju prijava prvih izbora, najveći broj kandidata birao je studije:

  • Pravo, Pravnom fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • Gluma, Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
  • Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, danas su objavljeni i konačni rezultati jesenskog roka državne mature 2018./2019., na kojemu je ispitima pristupilo 7.415 kandidata. Od ispita s većim brojem prijava, najlošiji rezultat kandidati su ostvarili na Fizici – iz tog je ispita nedovoljan dobilo 75,9% njih. Više o rezultatima jesenskog roka državne mature čitajte ovdje.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.