Pretraga

Budite oprezni: U ovom slučaju nećete dobiti svjedodžbu o položenoj maturi

A- A+

Jesenski rok državne mature je završen, prijevremeni rezultati poznati, a konačni će biti objavljeni u utorak, 17. rujna. Nakon toga slijedi dodjela svjedodžbi – za maturante u njihovim školama, dok ju drugi pristupnici preuzimaju u Pučkom učilištu u Zagrebu. No, u slučaju nepodmirenog troška ispita s kojeg su neopravdano izostali, učenicima se svjedodžba neće dodijeliti.

Foto: srednja.hr

– Učenici gimnazija i učenici strukovnih škola koji su ove godine u RH završili četvrti razred preuzimaju svjedodžbe/potvrde u svojim školama prema rasporedu koji je odredila škola. Učenici koji imaju neopravdani izostanak s ispita dužni su uplatiti ispit s kojega su izostali kako bi im se ispisale svjedodžbe/potvrde. Zaduženje i podatci za uplatu vidljivi su na stranici učenika na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate. Potrebno je uplatiti ispit odmah i skeniranu uplatnicu poslati na e-adresu [email protected], stoji tako u obavijesti Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, uz dodatak kako se učenici koji su prethodnih godina polagali ispite državne mature u svojim školama, a nisu preuzeli svjedodžbe, trebaju javiti u školu radi preuzimanja. 

Izdvojeni članak

Panika na dan objave rezultata: Brojni maturanti ne mogu pristupiti sustavu Postani student

Ostali pristupnici, dakle oni koji nisu redovni učenici, kandidati iz BIH, i kandidati iz škola za obrazovanje odraslih, preuzimaju potvrde s jesenskoga i ljetnoga roka 2019. godine na dan 19. rujna od 9.00 do 19.00 sati u prostorijama Pučkoga otvorenog učilišta u Zagrebu. Nakon toga datuma potvrde se mogu preuzeti u prostorijama NCVVO-a.

– Pristupnici koji ne mogu osobno preuzeti potvrde, mogu ovlastiti drugu osobu za preuzimanje uz punomoć ovjerenu kod javnoga bilježnika. Pristupnici koji žive izvan Zagreba i ne mogu osobno preuzeti potvrde mogu na e-adresu [email protected] poslati zahtjev za dostavom poštom (plaćanje pouzećem). U zahtjevu trebaju navesti osobne podatke i adresu na koju se dokumenti šalju. Pristupnicima izvan Hrvatske nismo u mogućnosti poslati potvrde o položenim ispitima državne mature poštom, poručuju iz NCVVO-a.