Pretraga

Panika na dan objave rezultata: Brojni maturanti ne mogu pristupiti sustavu Postani student

A- A+

Nešto iza podneva Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je prijevremene rezultate jesenskog roka državne mature. No, velika panika nastala je među brojnim maturantima koji su uoči i nakon objave rezultata shvatili da se s korisničkim podacima koje imaju ne mogu prijaviti u sustav Postani student.

Screenshot: Postani student

Kako to i obično biva, naši ‘sandučići’ na društvenim mrežama uoči objave rezultata državne mature bili preplavljeni porukama maturante koji su pristupili ispitima. Najveći broj upita odnosio se na problem koji je među mnogima stvorio poprilično veliku paniku – dio pristupnika jesenskom roku ne može se prijaviti u sustav Postani student!

Izdvojeni članak

Objavljeni rezultati jesenskog roka državne mature, počinje rok za prigovore

Odgovor na pitanje zašto pojedini kandidati ne mogu prijaviti u sustav zatražili smo Agencije za znanost i visoko obrazovanje, inače nadležne za sustav prijave na visoka učilišta.

– Korisnički podaci za pristup sustavu istekli su 31.8.2019. godine te se kandidati za produženje podataka trebaju javiti svojoj srednjoj školi, odnosno administratoru imenika u školi, kažu nam iz AZVO-a.

Dakle, razloga za paniku nema, a nakon što vam školski administrator produži podatke ponovno biste trebali imati mogućnost prijave u Postani student te time dobiti i uvid u svoje rezultate.

Podsjetimo za kraj, u tijeku je rok za slanje prigovora na rezultate državne mature, koji traje sve do 13. rujna. Konačni rezultati državne mature bit će objavljeni 17. rujna u podne, a istoga dana do 15:59 kandidati mogu dodavati i brisati studije s liste prioriteta. Važno je napomenuti kako je pravo upisa moguće je ostvariti samo na jednom studijskom programu, a s liste prioriteta potrebno je obrisati samo one studije koje nikako ne mislite upisati. Naime, u slučaju neupisivanja studija za koji ste dobili upisni broj, možete se dovesti u situaciju da bespotrebno platite novčanu kaznu od više tisuća kuna.

 


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i Maturanti 2020. u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.