Pretraga

Pola mjesta ostalo im prazno: Javno sveučilište nudi besplatne pripreme za jesenski rok mature

A- A+

Kombinacija poražavajućih rezultata državne mature, prevelikih kvota i sve manjeg broja maturanata rezultirala je velikim brojem nepopunjenih mjesta nakon ljetnog roka upisa na studije. I dok je na Sveučilištu u Rijeci prazna ostala trećina mjesta, situacija je još gora na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli na čijim je studijima slobodna ostala polovina ukupne kvote. Jedan od pokušaja privlačenja pristupnika jesenskog roka mature zasigurno su besplatne pripreme iz Hrvatskog i Matematike, koje organizira pulsko Sveučilište.

Nicole Honeywill, Unsplash

Prema podacima koje je objavila Agencija za znanost i obrazovanje, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli slobodno je ostalo 744 mjesta. Kvota koja je predviđena ovogodišnjim natječajem za upise iznosila je 1.435 mjesta, što bi značilo da je polovica mjesta na pulskim fakultetima ostala – prazna.

Izdvojeni članak

Prijedlog rektora za zadržavanje mladih: Neka odrade nekoliko godina u RH, inače moraju platiti studij

Mjesta ima na studijima gotovo svih fakulteta – Fakultetu ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković (na poslovnoj ekonomiji 175), Odjelu za prirodne i zdravstvene studije, čak i na popularnom sestrinstvu, zatim na Fakultetu za odgojne i obrazovne djelatnosti, na pojedinim studijima Filozofskog te Odjela za tehničke studije. Okviran broj slobodnih mjesta na Sveučilištu u Puli možete vidjeti ovdje.

Jedan od pokušaja privlačenja maturanata koji se nisu uspjeli upisati na ljetnom roku, zasigurno su besplatne pripreme iz Hrvatskog i Matematike za jesenski rok državne mature. Organizira ih samo Sveučilište u Puli, a održavat će se poprilično kratko, svega nekoliko sati u razdoblju od 19. do 23. kolovoza. Mjesto održavanja priprema je Fakultet ekonomije i turizma dr. Mijo Mirković, a raspored možete vidjeti u tablici pri dnu teksta.

Valja napomenuti kako je broj mjesta na pripremama ograničen pa se pristupnici koji žele koristiti ovu pogodnost moraju prijaviti putem obrasca na ovoj poveznici i to najkasnije do 14. kolovoza.

Izvor: www.unipu.hr